Порекло презимена, село Каменица (Звечан)

14. април 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Каменица (по књизи Горња Каменица), општина Звечан  – Косовскомитровачки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Горња Каменица је мало насеље у изворишном делу долине Каменичке Реке, леве притоке Бањске Реке.

Тип села.

Куће су по плиткој долини непосредно поред речног корита, а ниже брда Слуневице, Чукаре и Вршковца, сва три на левој страни речице.

Воде.

Вода се узима са извора Асанове Воде који је повише кућа.

Земље и шуме.

Њиве, баште и сенокосне ливаде су у окућницама и у плитким долинама бочних потока; места с њивама и ливадама називају се: Лазенице, Свудина Њива, Дугачки До, Кљуневица, Дубоки До, Орница, Навој, Просиште, Ћерана, Вршковац, Барајевско Г увно, Леси Поток, Круга, Гај, Бабин Гроб, Стража, Широки До, Пландишта, Пирамида код Мечкине Рупе. Брда су под травним рудинама и ситногорицом; ту су и пасишта.

Старине, историјат, постанак и остали подаци о селу.

Повише кућа има два надгробна камена крста. Ту су имали кућу два брата, који су погинули од „арамија“ (насилника) у почетку овога века и тако се њихов дом затро. Данашње гробље је на коси западно од насеља. По предању на месту данашњег насеља били су сточарски станови манастира Бањске. Као мало хришћанско насеље постојало је у другој половини 19. века. Земља је била у поседу Омер-аге из Митровице, који је имао у поседу и насеље Криваче на Рогозни и хан на Кадијачи под Рогозном.

Порекло становништва.

Године 1912. становништво се раселило, па се поново заселило 1917. године. Те године је ага одобрио, да се населе:

-Аксовић, 1 кућа, је од Рашића у селу Бањској Реци.

После Аксовића доселили су се:

-Радосављевићи, 2 куће, су од Трамбовића у Ловцу.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.