Порекло презимена, село Козарево (Зубин Поток)

14. април 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Козарево, општина Зубин Поток  – Косовскомитровачки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Коздрево је у западном делу предела до предеоне границе према колашинским селима, а између Рујишког Брда, Тетребача, Никољ–Брда, Церовика и Градине.

Тип села.

Куће су у присоју Рујишког Брда и оне чине насеље разређеног типа.

Воде.

Вода се употребљава са чесама.

Земље и шуме.

Њиве су на местима која се називају Бард, Круглица, Врба, Крива Њива, Клековац, Дугачка Долина, Бели Пут и Подгорица; испаше и шуме су у Осоју, Церовику, Провали, Осретку и код Шупљег Дуба.

Старине, историјат и остали подаци о селу.

На брдској главици Градини био је некакав стари град, од којега су се одржали само темељи зидани од тесаног камена, опека и креча. Између градских зидина биле су зграде, од којих су остали само закопи. На Раденкову Гувну изоравају се људске кости. Данашње гробље је ниже села. На Белом Путу и Дугој Долини вадио се азбест од 1942–1944. године. Назив села забележен је око 1316. и 1832. године. године. Данашње становништво било је у бежанији 1941. године, па се повратило исте године. Године 1948. имало је 115 становника.

Порекло становништва:

По предању се знало да су се преци данашњег рода доселили из Мораче, од којих су:

-Милосављевићи, 7 кућа,

-Павловићи, 4 куће,

-Обреновићи, 2 куће,

-Танасковићи, 2 куће,

-Васовић, 1 кућа и:

– Миловић, 1 кућа, слава Св. Јован Милостиви, прекађују св. Илију; имају одељаке у селима Матици, Горњем Сувом Долу, Зупчу и Тврђену (последња два на десној страни Ибра) и у Точанима у Топлици.

По надгробном натпису у гробљу у Куршумлији сахрањен је 1913. неки Миленковић „Козаревац“ из бањског Козарева (по читању Рад. Њ. Павловића).

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.