Babušnica i okolna sela

11. jun 2012.

komentara: 14

Opština Babušnica:

Aleksandrovac, Babušnica, Bela Voda, Berduj, Berin Izvor, Bogdanovac, Bratiševac, Brestov Dol, Vava, Valniš, Veliko Bonjince, Vojnici, Vrelo, Vuči Del, Gornje Krnjino, Gornji Striževac, Gorčinci, Grnčar, Dol, Donje Krnjino, Donji Striževac, Draginac, Dučevac, Zavidince, Zvonce, Izvor, Jasenov Del, Kaluđerovo, Kambelevci, Kijevac, Leskovica, Linovo, Ljuberađa, Malo Bonjince, Masurovci, Mezgraja, Modra Stena, Našuškovica, Ostatovica, Preseka, Provaljenik, Radinjinci, Radosinj (od 2007. godine Radosin), Radoševac, Rakita, Rakov Dol, Raljin, Resnik, Stol, Strelac, Studena, Suračevo, Crvena Jabuka i Štrbovac.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (14)

Odgovorite

14 komentara

  1. Miroslav B Mladenović Mirac

    Poreklo prezimena, selo Brestov Dol (Babušnica) – Poreklo
    http://www.poreklo.rs/…/poreklo-prezimena-selo-brestov-dol-babusnica/
    ‎ Keširano
    pre 20 sata/i … Poreklo stanovništva sela Brestov Dol, opština Babušnica. … saradnika portala Poreklo Miroslava B. Mladenovića Mirca, …
    http://www.poreklo.rs/2015/03/22/poreklo-prezimena-selo-brestov-dol-babusnica
    `

  2. Miljković Milan

    Dobar dan svim dobrim ljudima, želeo bih da mi pošaljete sve vezano za selo Berduj, i poreklu prezimena Miljković. A što se tiče sela Brestov Dol ono je maltene preko puta Berduja, i nadmorska visina je slična.
    Pozdrav i sve najbolje.

  3. Miljković Milan

    Još da nadovežem, moja Krsna slava je Mitrovdan, a seoska slava Petrovdan.

  4. Marko

    Zdravo svima ! Ima li nesto vezano za stanovnistvo sela Radinjinci.konkretno prezime Stojanovic krsna slava sv. NIKOLA

  5. Slavica Cvetkovic

    Poštovani,

    Sajt vam je dobar i veoma poučan. Molim Vas interesujeme selo Gorčinci i porodica Petrović. Krsna slava im je sveti Jovan.Jedan ujak je Petrović, a drugi ujak nosi prezime Stanković. neznam koje je prezime starije. Ako nešto znate obavestite me. Unapred Hvala

  6. Marina Djukic

    Volela bih ako bi mi neko poslao bilo sta o poreklu sela Kaludjerovo i familiji Necinci iz tog sela.
    Moj otac pise knjigu o poreklu svoje porodice i o svom porodicnom stablu, pa su mi ovi podaci potrebni.
    Unapred zahvalna.

  7. vojislav ananić

    BABUŠNICA

    Za Babušničku opštinu i Lužničku kotlinu vezano je više legendi i narodnih verovanja:
    Po jednoj legendi planina Stol („Stolski kamen“ ili u žargonu „Stolski kamik“) je dobila ime zbog toga što, posmatrana iz daljine, izgleda kao sto (stol).
    Po drugoj legendi planina Stol je zaravnjena jer je svojevremeno Marko Kraljević stao na tu planinu i bacio kamen čak na drugu planinu.
    Po sličnoj legendi je Marko Kraljević sa susednog brda skočio na „Stol“ i od siline ga zaravnio. To mesto odakle je navodno Marko Kraljević skočio se zove „Skokovje“.
    Po legendi jedan od izvora reke Lužnice u selu Ljuberađa nema dno. To mesto se zove „Komaričko vrelo“ ili „Komarički vir“.Na tom mestu u njega pada voda sa visine i izvire voda iz dubine tako da pored velike dubine voda ima nepravilno kretanje (kovitlanje). Osim toga u tom vrelu (viru) ima mnogo rastinja tako da se do dna klasičnim metodama ne može dopreti. Ljudi su, navodno pokušavali, motkama i konopcem na kome je vezan kamen, da dođu do dna ali nisu uspevali. Priča se da su se tu ranije mnogi kupači udavili zbog „lude hrabrosti“ i neopreznosti. Reka Murgovica koja se u selu Ljuberađa uliva u reku Lužnicu je navodno dobila naziv po tome što je često mutna („murgava“) (zbog sastava zemljišta kroz koje protiče ova reka se i kod malih kiša zamuti). Zbog pogodnih prirodnih uslova za ljudski život, ova oblast je neprekidno nastanjena – od praistorijskih vremena do danas. Arheološki nalazi pokazuju da je ovaj teren bio naseljen još u antičko doba, a ostaci rimskih utvrđenja i puteva svedoče da je ovde za vlade Rimljana postojalo više naselja. „Lekoviti izvori Zvonačke Banje bili su poznati ljudima od davnina. I u ovoj banji u antičko doba izvori su bili kaptirani, a na mestu današnje banje postojalo je naselje. Od rimskih banjskih naselja prilikom raskopavanja terena 1903. godine pronađeni su raznovrsni ostaci materijalne kulture. Otkriveno je više starih rimskih bazena, patos u jednom od njih, jedna spomen ploča, ostaci crkve i mnogi rimski novci“. Kod sela Strelac postoji gradić zvani Mogilika, gde je 1906. godine pronađena kompletna rimska vojna oprema, a tragovi gradića se i danas mogu videti. Pored ovih postoje i drugi tragovi vojničkih i drugih naselja u ostalim krajevima Lužnice za koje se pretpostavlja da su iz vremena Rimljana.
    Za vreme cara Dušana i neposredno posle njegove smrti, ovaj kraj je bio u sastavu srpske srednjovekovne države. Postoje podaci o ovom kraju za vreme turske vladavine. Kasnije, u XIX veku, pominju se ustanci stanovništva ovog kraja protiv Turaka.
    Za vreme Prvog srpskog ustanka došlo je ovde do previranja, jer je u blizini Lužnice operisao leskovački vojvoda Ilija Strelja sa svojim ustanicima. I kasnije, sve do oslobođenja ovog kraja od Turaka 1878. godine, bilo je nekoliko buna protiv obesne turske uprave. Lužničani su učestvovali u Prvom balkanskom ratu, kada je poginulo oko 250 vojnika.U Prvom svetskom ratu poginulo je oko 468 Lužničana. Nepovoljni događaji u drugim krajevima Srbije doveli su do povlačenja srpske vojske iz Lužnice. Mnogi borci iz Lužnice napustili su zavičaj i preko neprohodnih planina Albanije krenuli ka Jadranskoj obaliU proboju Solunskog fronta poginulo je 322 Lužničana.
    Na teritoriji Lužnice u toku Drugog svetskog rata poginulo je oko 820 ljudi.
    Godine 1889. donešen je Zakon o opštinama koji je predviđao opštinsku samoupravu, koji je omogućavao da opština (misli se na sresku opštinu) može imati najmanje 200 poreskih glava, što je omogućilo cepanje većih jedinica na manje opštine. Na teritoriji sreza Lužnica (današnja teritorija opštine Babušnica) došlo je do povećanja broja opština, tako da je na teritoriji ovog sreza u periodu od 1899. do 1918. godine ukinuto 24, a osnovane su 29 opština (treba imati u vidu da je u ovom perjodu teritoriju opštine Babušnica naseljavalo više od 40.000 stanovnika).
    Posle Drugog svetskog rata došlo je do izvesnih teritorijalnih pregrupisavanja sreskih opština između susednih sreskih oblasti, tako da 1950. godine Lužnički srez ima 53 naselja koja se i do danas nalaze u sastavu opštine Babušnica.
    Lužnički srez 1960. godine (Službeni glasnik br. 51/59 od 01.01.1960. g.) postaje opština u sastavu Niškog sreza. Rasformiranjem srezova i formiranjem međuopštinskih regionalnih zajednica, opština Babušnica čini sastavni deo Niškog regiona.

    Izvor: Internet

  8. Boban

    Na ovom sajtu je vrlo oskudno,sa svega par sela opisanih,pokusano da se objasni istorija Luznice.

    Po Profesoru Vidoju Cvetanovicu,pokojnom..Luznicani su naselili ovu kotlinu jos pre Hrista.Otkopavanja u Remizijani i grobovi iz 2 i 3 veka posle Hrista to dokazuju.Naravno Katolicka crkva okrece glavu i ne priznaje te Materijalne dokaze.

    Najstarija sela su Radosevac ,Strelac,Krnjino…pa onda druga

    Granica a samim tim i utvrdjenja iz perioda Nikejskog i Severne i juzne Mezije(sad je u bugarskoj)Je bila Gledano od Istoka ka zapadu

    .Prvo utvrdjenje Pirotsko Kale,Odakle se vidi

    Drugo utvrdjenje Iznad Radosevca ka Pirotu od kog nije ostalo mnogo podataka

    Trece utvrdjenje na Stolskom Kamenu

    Cetvrto Rnjos Tvrdjava

    Peto Tvrdjava izmedju Studene i Strelca zvana Kalina.Sa stazarskom ispostavom Mogilikom

    . Sesto kod Ljuberadje i tako sve do Kosova.

    Zvonacka Banja i Zvonce su bila kupalista pod Vizantijom.(otkopavanja ispod Rimskog kupatila su otkrilaVizantijsku arheologiju koja je betonirana bez daljih ispitivanja.)

    sPostovanjem Zivkovic