Прокупље и околна села Reviewed by Momizat on . Општина Прокупље: Арбанашка, Бабин Поток, Баботинац, Бајчинце, Балиновац, Балчак, Баце, Бела Вода, Бели Камен, Белогош, Белољин (од 2007. године Белоњин), Бериљ Општина Прокупље: Арбанашка, Бабин Поток, Баботинац, Бајчинце, Балиновац, Балчак, Баце, Бела Вода, Бели Камен, Белогош, Белољин (од 2007. године Белоњин), Бериљ Rating: 0
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Прокупље и околна села

Прокупље и околна села

Општина Прокупље:

Арбанашка, Бабин Поток, Баботинац, Бајчинце, Балиновац, Балчак, Баце, Бела Вода, Бели Камен, Белогош, Белољин (од 2007. године Белоњин), Бериље, Богујевац (до 1979. године Богојевац), Бреговина, Бресник, Бресничић, Бублица, Букулорам (до 1992. године, и од 2007. године Буколорам), Булатовац, Бучинце, Велика Плана, Видовача, Вича, Власово, Водице, Гласовик, Гојиновац, Горња Бејашница, Горња Бресница, Горња Коњуша, Горња Речица, Горња Стражава, Горња Топоница, Горња Трнава, Горње Кординце, Горњи Статовац, Грабовац, Губетин, Добротић, Доња Бејашница, Доња Бресница, Доња Коњуша, Доња Речица, Доња Стражава, Доња Топоница, Доња Трнава, Доње Кординце, Доњи Статовац, Драги Део, Дреновац, Ђуровац (до 1991. године Ђуревац), Ђушница, Житни Поток, Здравиње, Злата, Јабучево, Јовине Ливаде, Југовац, Калудра, Клисурица, Кожинце, Кончић, Конџељ, Костеница, Крњи Град, Крушевица, Мађере, Мала Плана, Мачина, Меровац, Микуловац, Миљковица, Мрљак, Мршељ, Нова Божурна, Нови Ђуровац (до 1991. године Нови Ђуревац), Ново Село, Обртинце, Пасјача, Пашинац, Пестиш, Петровац, Пискаље (до 1979. године Пискаљ), Плочник, Поточић, Прекадин, Прекашница, Прекопуце, Прокупље (од 1959. године обухвата и Појате) и Симановац), Ранкова Река, Растовница, Ргаје, Рељинац, Ресинац, Селиште, Смрдан, Средњи Статовац, Стари Ђуровац (до 1991. године Стари Ђуревац), Старо Село, Товрљане, Трнови Лаз, Туларе, Ћуковац (до 1979. године Чуковац; од 2007. године Ђуковац), Џигољ, Шевиш, Широке Њиве и Шишмановац.


Коментари (38)

 • DRAGAN PETROVIC

  POREKLO RATKOVICA IZ GORNJE BEJASNICE SLAVA SVETI NIKOLA.

  Одговори
 • Ivan Dragoje Djuric

  Poreklo Kaludra slava Sveti Nikola

  Одговори
 • Nenad

  Milivojevici iz Sirokih Njiva…

  Одговори
 • stevan

  stevanici iz gornje bejasnice

  Одговори
 • akesadar

  занима ме порекло Николића и Глушаца из Прокупља. Глушци су из Јовиних ливада код Прокупља. Ујак ми се звао Павле рођен 1955. Његов отац Вукашин а мајка Зорка (Дедеић). Вукашинов отац Павле а мајка Стана (Ћук).Павлов отац Симо.
  О Николићима славе св. Николу. Отац Милоје деда Радивоје па Милорад. По некој причи живели око ужица па пребегли у Власину. Одатле у село Статовац код Прокупља. Одатле имају кумство са Тодоровићима. Прелазе одатле у Гладно село општина Глоговац а одатле у Прокупље.

  Одговори
 • DRAGAN

  POREKLO RATKOVICA IY DONJE BEJASNICE SV NIKOLA TU PEROVICI LAKICEVICI MILUTINOVICI I ANTONIJEVICI

  Одговори
 • DRAGAN

  POREKLO RATKOVICA IY CRNE CUKE DONJA BEJASNICA SV NIKOLA.DONJA I GORNJA BEJASNICA JE EVIDENTNA RAYLIKA

  Одговори
 • Statovac

  Da li postoje neke informacije o stanovnistvu u selu Statovac?

  Одговори
 • Tatjana

  Postovani,

  Zanima me poreklo porodica Jovanovic, Todorovic i Mitrovic ciji je predak zajednicki i koji se zvao Stanko a koji je ostavio u amanet sinovima Mitru, Todoru i Jovanu da se ne prezivaju po njemu nego da osnuju svoju lozu. Jovanovic su iz sela Babin Potok opstina Prokuplje, slave svetog Nikolu, a poznati su kao Skenderci.
  Zanima me da li mozete da sazate odakle je dosao Stanko i otkud naziv Skenderci?
  Jovaanovici, Todorobici i Mitrovici su u Babin Potom doselili pre 300 i vise godina, a mene zanima kad je babin potok dobio stanovnike, jer Stanko je bio jedan od prvih ako ne i prvi doseljenik.
  Hvala unapred

  Одговори
  • Sofija

   Драга Татјана
   Покушаћу да Вам објасним откуда потиче назив Скендерци. Највероватније је то назив за Србе који потичу из Скадра и који су у 15. веку морали да напусте град и беже у унутрашњост испред турских освајача. Познато је да су Срби, под турском окупацијом, свој град Скадар који се на турском каже Искендер, у комуникацији са Турцима називали Скендер. И данас митрополит Црногорско-приморски српске православне цркве има титулу Митрополит црногорско-приморски, брдски и скендеријски. Та титула постоји од времена обнављања рада српске православне цркве из времена патријарха Макарија Соколовића (брата Мехмед-паше Соколовића). Војвода од Скадра (скадарски војвода), Ђорђе (Ђурађ) Кастриотовић Браниловић, син принца Јована Браниловића и мајке Војиславе, који је после пада Скадра под турску власт одведен у Цариград и са православља преведен на ислам, на турском се звао Скендер-бег, што значи војвода од Скадра. (Видети: Википедија, https://sh.wikipedia.org/wiki/Skenderbeg)). Дакле Скендерци из турског времена је исто што и Скадарци или Скадрани у данашње време. Ако се Ваш предак Станко доселио пре 300 година, то значи у доба турских освајања, тада су се Скадарци називали Скендерци, што би значило становници из Скадра односно досељеници из Скадра и околине. Нажалост, до данас је у Садру и околини остало мало Срба, њих албанске власти не признају као националну мањину већ, као и у Хрватској, морају да се називају именом државе у којој живе. Једна мала група у селу Враке, код Скадра, у новије време покушава да обнови свој национални, српски идентитет. У самом Скадру део Срба, који се самоорганизовао и има своје приватне школе на српском језику, је исламске вероисповести, што објашњава зашто су Ваши преци морали да се селе у унутрашњост. Ти паћеници, који и данас живе у Скадру у тешким условима као што је било у турском ропству, и покушавају да одрже свој национални – српски идентитет, а муслиманске су вероисповести, такође су Вама и свима нама Србима, по крви, веома блиски рођаци.

   Одговори
   • Tatjana

    Draga Sofija,
    Veliko.hvala na odgovoru. Bunilo.me to.Skenderci. i hvala sto ste razjasnili. Cak sam se bojala da nismo u.neko vrijeme bili poturceni pa se vratili u oravoslavlje,a to Skwnderci ostalo,tako da mi.je kroz vase objasnjenje sve jasno. Veliki.pozdrav!

    Одговори
 • Bojan

  Postovani,

  Interesujeme poreklo Balovica iz sela Mrselj.
  Hvala

  Одговори
 • Danijela

  Poreklo Ristica iz Donjeg Statovca

  Одговори
  • Nenad

   Imate u Arhivu Srbije kopiju prvog popisa u Toplici iz 1880,a takodje i u arhivu Prokuplja.Ja sam tako nasao imena mojih predaka i mesto odakle su dosli.Moji su se naselili u Sirokim Njivama,tada je Krusevica bila opstina,a pripadala su joj sela Pestis,Krusevica,Siroke NJive,Rgaje,Statovac,Tovrljane,Arbanaska…

   Одговори
 • Gaga

  Zanima me poreklo Mitrovic iz Gornje Trnave,krsna slava Sveti Nikola,imam informacije da su se preci doselili sa Vlasine.

  Одговори
 • Milan

  Zanima me poreklo familije Sretenović iz Gornje Rečice, krsna slava Sveti Nikola

  Одговори
 • Radomir Lukić

  Zanima me poreklo familije Lukić iz sela Đušnica opština Prokuplje

  Одговори
 • Slobodan

  Postovani,
  Interesuje me poreklo Ivkovica iz sela Mrselj
  S postovanjem,
  Slobodan Ivkovic

  Одговори
 • Ivana

  Evo, moj tata je iz Beloljina…nigde niko nikada nije video da se selo zove BeloNjin od 2007.?!

  Одговори
 • Ivanka

  Interesu je me poreklo mog dede miljkovic jordan iz prokuplja slavi sv nikolu krsnu slavu rodjen 1881 god

  Одговори
 • Predrag

  Prezime Kovačević selo Statovac.
  Odakle su dosli?

  Одговори
 • Nenad

  Imate u Arhivu Srbije kopiju prvog popisa u Toplici iz 1880,a takodje i u arhivu Prokuplja.Ja sam tako nasao imena mojih predaka i mesto odakle su dosli.Moji su se naselili u Sirokim Njivama,tada je Krusevica bila opstina,a pripadala su joj sela Pestis,Krusevica,Siroke NJive,Rgaje,Statovac,Tovrljane,Arbanaska…Uglavnom su svi dosli iz sela oko Sjenice i Novog Pazara.

  Одговори
 • branislav

  Da li neko poznaje familiju jovanovic iz sela koncici

  Одговори
 • Srba

  Poreklo familije RATKOVIĆ iz Donje Bejašnice, opština Prokuplje. Slava Nikoljdan

  Одговори
 • Srba

  Poreklo familije ŠARČEVIĆ iz Bukolorama / Prokuplje

  Одговори
 • Pero

  SRBO NAPISI SVE STO ZNAS O TVOM PORIJEKLU.

  Одговори
 • Pero

  SRBO U PITANJU JE PORIJEKLO RATKOVICA IZ BASCE KO0D ROZAJA JER IMA INDICIJA DA JEDNA GRANA JE POSLA PREMA PROKUPLJU.

  Одговори
 • Oljagu Gudovic

  Poreklo porodice Djuric iz sela Baca.
  Slavimo sv.Nikolu

  Одговори
 • Sinisa

  Poštovani,
  Tragajuci za svojim rodjacima dosao sam do podataka da u selima Gornja Bresnica i Velika Plana u Prokupačkom kraju zive (ili su ziveli) Radosavljevići koji slave krsnu slavu Svetog Luku. Osim o Radosavljevićima, potrebni su mi podaci i o Tomovićima, Bačanima i Trboljevcima iz tih sela. Moguce je da su svi ovi rodovi doseljeni u periodu oko 1880. godine sa podrucja Donjeg Ibra – tada deo Novopazarskog sandžaka, i to Radosavljevići iz Zavade (Vračevo), njihovi odeljaci Trboljevci iz Kruševa, a Tomovići i Bačani iz susednih zaseoka Vračevskog kraja. Da li neko ima podataka o njima?
  S pozdravom,
  Siniša

  Одговори
 • Milena

  cuun deda mi se zvao Jakov Pejcinovic naselio se u seio Krusevica opstina Prokuplje interessuje me odakle je doso i koje godine unapred hvala

  Одговори
 • Natasa SPASIC

  Mene interesuje porfeklo porodice Simonovic iz Svarca kod prokuplja. Slava Sveti Simeon stolpnik

  Одговори
 • Миливоје Станковић

  Да ли неко зна порекло породице Јанковић из села Бабин Поток

  Одговори
 • Vladimir Milosavljevic

  Pozdrav svima
  Interesuje me Prezime Milosavljevic iz Gornje Toponice kod Prokuplja
  Radivoje i VIda,sin Ivica i tri cerke Bina,Cveta,Sladjana
  dali neko zna poreklo tog Prezimena u tom selu
  Hvala puno na odgovoru
  Vladimir

  Одговори
 • Berilje-Radojevici

  U krstenici moje pokojne strine pise da je rodjena 1937. u Berilju., Devojacko prezime Radojevic, slava Sveta Petka. .Bila je ponosna sto je Crnogorka. Nekome je rekla da je od Danilovgrada.U spiskovima doseljenih Radojevica iz Crne Gore u Toplicu pominju se 1904. Radojevici doseljeni u Ravni Sort.Da li neko zna jesu li to ti Radojevici iz Ravnog Sorta ili neki drugi, iz kog su sela kod Danilovgrada i kom plemenu pripadaju.Veliki pozdrav svima koji tragaju za svojim poreklom i svaka pohvala za administratore.

  Одговори
 • Nemanja88

  Jel zna neko nesto o cuvenoj familiji Lukovica iz Pestisa,odakle su oni nastanjeni?

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top