Порекло презимена, село Бериље (Прокупље)

25. јануара 2020.

коментара: 2

Порекло становништва, село Бериље, општина Прокупље – Топлички округ. Према књизи Вујадина Б. Рудића „Становништво Топлице“ – издате у склопу књиге „Топлиица и Добрич“ – едиција „Корени“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

У Бериље је одмах по ослобођењу од Турака почело да се насељава српско сгановшпшво. Taкo су се, према причању Вукадина Мигића, y ово село доселила два брата Митића 1884. године, од којих су пореклом данашњи:

-Митићи.

Године 1878. y Бериље се доселио војвода:

-Пеко Павловић, прослављени јунак босанско-херцеговачког устанка 1875. године.

-Павловићи су пореклом од Николића, са Чева. Даљом старином су из Озринића. Добили су презиме по оцу Пека Павловића, Павлу.

-Томановићи су Катуњани, из Цуца. У Бериље су дошли 1878. године.

Из Црне Горе доселили су се:

-Радојевићи,

-Вучуровићи,

-Вучковићи,

-Андрићи.

После ослобођења Топлице досељени су:

-Пауновићи,

-Видојковићи,

-Младеновићи,

-Тасићи,

-Стаменковићи и:

-Миловановићи.

Око 70 домаћинстава ромског порекла живи у Бериљу. Тај део Бериља назива се Лингуроки. Они говоре румунским језиком. Према њиховом тврђењу, у Бериље су се доселили пре Павловића. Највероватније је да су се доселили после Митића и Павловића, али углавном су били међу првим досељеницима.

Њима припадају следеће породице:

-Станковићи,

-Дунићи,

-Динићи,

-Васићи,

-Јовановићи,

-Митровићи,

-Марковићи,

-Николићи,

-Недељковићи,

-Ђорђевићи и други. Њихова презимена раније су била другачија, а касније су трансформисана у српска. Насељени су на улазу у Бериље са источне стране.

ИЗВОР: Према књизи Вујадина Б. Рудића „Становништво Топлице“ – издате у склопу књиге „Топлиица и Добрич“ – едиција „Корени“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

 1. Milica

  U Berilju žive i Papovici – potomci čuvenog perjanika Kojice Papovica. Oni su dosli iz CG najpre u selo Marovac pa odatle zbog krvavog sukoba sa Arbanasima u Berilje. Imanje im prodao Danilo Pavlovic, unuk brata Peka Pavlovića.

 2. Milica

  Vuckovici su dosli iz CG iz sela Zakurljaj ( Grahovo ) najpre u Vrapce kod Medvedje pa otuda u Berilje. Lazar Vuckovic, Cetinjski bogoslov i žena Milica su se doselili sa 5 sinova u Berilje.

  Andrici su sa Čeva dosli u Berilje, postoji ocuvan i grob Vasa Andrića i drugih ( piše rodjen na Kčevo ).

  Vucurovici su iz plemena Krivosije u CG.

  Pavlovići su Nikolići sa Ceva, slava Arandjelovdan. U Berilje je došao Peko i braca mu Savo i Krsto sa porodicama. Brat Jakov je ostao u CG. Peko nije dodao Pavlovic po ocu Pavlu već zbog naklonosti prema ruskom Caru koji ga je i imenovao nadvojvodom. Te se i potpisivao ( Pavlovic – Nikolic ); Peko se zadržao u Berilju do 1883. nakon toga odlazi najpre u Bugarsku pa u Rusiju i odatle nazad za CG. Direktni muški potomci samog Peka Pavlovića žive u Nikšiću. Od brata Krsta ima potomaka i dalje u Berilju.