Poreklo prezimena, selo Berilje (Prokuplje)

25. januar 2020.

komentara: 2

Poreklo stanovništva, selo Berilje, opština Prokuplje – Toplički okrug. Prema knjizi Vujadina B. Rudića „Stanovništvo Toplice“ – izdate u sklopu knjige „Topliica i Dobrič“ – edicija „Koreni“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

U Berilje je odmah po oslobođenju od Turaka počelo da se naseljava srpsko sganovšpšvo. Tako su se, prema pričanju Vukadina Migića, y ovo selo doselila dva brata Mitića 1884. godine, od kojih su poreklom današnji:

-Mitići.

Godine 1878. y Berilje se doselio vojvoda:

-Peko Pavlović, proslavljeni junak bosansko-hercegovačkog ustanka 1875. godine.

-Pavlovići su poreklom od Nikolića, sa Čeva. Daljom starinom su iz Ozrinića. Dobili su prezime po ocu Peka Pavlovića, Pavlu.

-Tomanovići su Katunjani, iz Cuca. U Berilje su došli 1878. godine.

Iz Crne Gore doselili su se:

-Radojevići,

-Vučurovići,

-Vučkovići,

-Andrići.

Posle oslobođenja Toplice doseljeni su:

-Paunovići,

-Vidojkovići,

-Mladenovići,

-Tasići,

-Stamenkovići i:

-Milovanovići.

Oko 70 domaćinstava romskog porekla živi u Berilju. Taj deo Berilja naziva se Linguroki. Oni govore rumunskim jezikom. Prema njihovom tvrđenju, u Berilje su se doselili pre Pavlovića. Najverovatnije je da su se doselili posle Mitića i Pavlovića, ali uglavnom su bili među prvim doseljenicima.

Njima pripadaju sledeće porodice:

-Stankovići,

-Dunići,

-Dinići,

-Vasići,

-Jovanovići,

-Mitrovići,

-Markovići,

-Nikolići,

-Nedeljkovići,

-Đorđevići i drugi. Njihova prezimena ranije su bila drugačija, a kasnije su transformisana u srpska. Naseljeni su na ulazu u Berilje sa istočne strane.

IZVOR: Prema knjizi Vujadina B. Rudića „Stanovništvo Toplice“ – izdate u sklopu knjige „Topliica i Dobrič“ – edicija „Koreni“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Milica

    U Berilju žive i Papovici – potomci čuvenog perjanika Kojice Papovica. Oni su dosli iz CG najpre u selo Marovac pa odatle zbog krvavog sukoba sa Arbanasima u Berilje. Imanje im prodao Danilo Pavlovic, unuk brata Peka Pavlovića.

  2. Milica

    Vuckovici su dosli iz CG iz sela Zakurljaj ( Grahovo ) najpre u Vrapce kod Medvedje pa otuda u Berilje. Lazar Vuckovic, Cetinjski bogoslov i žena Milica su se doselili sa 5 sinova u Berilje.

    Andrici su sa Čeva dosli u Berilje, postoji ocuvan i grob Vasa Andrića i drugih ( piše rodjen na Kčevo ).

    Vucurovici su iz plemena Krivosije u CG.

    Pavlovići su Nikolići sa Ceva, slava Arandjelovdan. U Berilje je došao Peko i braca mu Savo i Krsto sa porodicama. Brat Jakov je ostao u CG. Peko nije dodao Pavlovic po ocu Pavlu već zbog naklonosti prema ruskom Caru koji ga je i imenovao nadvojvodom. Te se i potpisivao ( Pavlovic – Nikolic ); Peko se zadržao u Berilju do 1883. nakon toga odlazi najpre u Bugarsku pa u Rusiju i odatle nazad za CG. Direktni muški potomci samog Peka Pavlovića žive u Nikšiću. Od brata Krsta ima potomaka i dalje u Berilju.