Прокупље и околна села

11. јун 2012.

коментара: 53

Општина Прокупље:

Арбанашка, Бабин Поток, Баботинац, Бајчинце, Балиновац, Балчак, Баце, Бела Вода, Бели Камен, Белогош, Белољин (од 2007. године Белоњин), Бериље, Богујевац (до 1979. године Богојевац), Бреговина, Бресник, Бресничић, Бублица, Букулорам (до 1992. године, и од 2007. године Буколорам), Булатовац, Бучинце, Велика Плана, Видовача, Вича, Власово, Водице, Гласовик, Гојиновац, Горња Бејашница, Горња Бресница, Горња Коњуша, Горња Речица, Горња Стражава, Горња Топоница, Горња Трнава, Горње Кординце, Горњи Статовац, Грабовац, Губетин, Добротић, Доња Бејашница, Доња Бресница, Доња Коњуша, Доња Речица, Доња Стражава, Доња Топоница, Доња Трнава, Доње Кординце, Доњи Статовац, Драги Део, Дреновац, Ђуровац (до 1991. године Ђуревац), Ђушница, Житни Поток, Здравиње, Злата, Јабучево, Јовине Ливаде, Југовац, Калудра, Клисурица, Кожинце, Кончић, Конџељ, Костеница, Крњи Град, Крушевица, Мађере, Мала Плана, Мачина, Меровац, Микуловац, Миљковица, Мрљак, Мршељ, Нова Божурна, Нови Ђуровац (до 1991. године Нови Ђуревац), Ново Село, Обртинце, Пасјача, Пашинац, Пестиш, Петровац, Пискаље (до 1979. године Пискаљ), Плочник, Поточић, Прекадин, Прекашница, Прекопуце, Прокупље (од 1959. године обухвата и Појате) и Симановац), Ранкова Река, Растовница, Ргаје, Рељинац, Ресинац, Селиште, Смрдан, Средњи Статовац, Стари Ђуровац (до 1991. године Стари Ђуревац), Старо Село, Товрљане, Трнови Лаз, Туларе, Ћуковац (до 1979. године Чуковац; од 2007. године Ђуковац), Џигољ, Шевиш, Широке Њиве и Шишмановац.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (53)

Одговорите

53 коментара

  1. DRAGAN PETROVIC

    POREKLO RATKOVICA IZ GORNJE BEJASNICE SLAVA SVETI NIKOLA.

  2. Ivan Dragoje Djuric

    Poreklo Kaludra slava Sveti Nikola

    • Aleksandar

      Postovani Ivane!

      Ja imam skoro osamdeset godina i pripadam familiji Djuric iz Beloljina.Koliko sam ja uspeo da istrazim,doseljeni su okoline Sjenice,selo Koznik,zaseok Lijeva Rijeka.Prezime nije menjano,a ni slava Sveti Nikola.
      Pozdrav Aleksandar Djuric.

  3. Nenad

    Milivojevici iz Sirokih Njiva…

  4. stevan

    stevanici iz gornje bejasnice

  5. akesadar

    занима ме порекло Николића и Глушаца из Прокупља. Глушци су из Јовиних ливада код Прокупља. Ујак ми се звао Павле рођен 1955. Његов отац Вукашин а мајка Зорка (Дедеић). Вукашинов отац Павле а мајка Стана (Ћук).Павлов отац Симо.
    О Николићима славе св. Николу. Отац Милоје деда Радивоје па Милорад. По некој причи живели око ужица па пребегли у Власину. Одатле у село Статовац код Прокупља. Одатле имају кумство са Тодоровићима. Прелазе одатле у Гладно село општина Глоговац а одатле у Прокупље.

  6. DRAGAN

    POREKLO RATKOVICA IY DONJE BEJASNICE SV NIKOLA TU PEROVICI LAKICEVICI MILUTINOVICI I ANTONIJEVICI

  7. DRAGAN

    POREKLO RATKOVICA IY CRNE CUKE DONJA BEJASNICA SV NIKOLA.DONJA I GORNJA BEJASNICA JE EVIDENTNA RAYLIKA

  8. Statovac

    Da li postoje neke informacije o stanovnistvu u selu Statovac?

  9. Tatjana

    Postovani,

    Zanima me poreklo porodica Jovanovic, Todorovic i Mitrovic ciji je predak zajednicki i koji se zvao Stanko a koji je ostavio u amanet sinovima Mitru, Todoru i Jovanu da se ne prezivaju po njemu nego da osnuju svoju lozu. Jovanovic su iz sela Babin Potok opstina Prokuplje, slave svetog Nikolu, a poznati su kao Skenderci.
    Zanima me da li mozete da sazate odakle je dosao Stanko i otkud naziv Skenderci?
    Jovaanovici, Todorobici i Mitrovici su u Babin Potom doselili pre 300 i vise godina, a mene zanima kad je babin potok dobio stanovnike, jer Stanko je bio jedan od prvih ako ne i prvi doseljenik.
    Hvala unapred

    • Sofija

      Драга Татјана
      Покушаћу да Вам објасним откуда потиче назив Скендерци. Највероватније је то назив за Србе који потичу из Скадра и који су у 15. веку морали да напусте град и беже у унутрашњост испред турских освајача. Познато је да су Срби, под турском окупацијом, свој град Скадар који се на турском каже Искендер, у комуникацији са Турцима називали Скендер. И данас митрополит Црногорско-приморски српске православне цркве има титулу Митрополит црногорско-приморски, брдски и скендеријски. Та титула постоји од времена обнављања рада српске православне цркве из времена патријарха Макарија Соколовића (брата Мехмед-паше Соколовића). Војвода од Скадра (скадарски војвода), Ђорђе (Ђурађ) Кастриотовић Браниловић, син принца Јована Браниловића и мајке Војиславе, који је после пада Скадра под турску власт одведен у Цариград и са православља преведен на ислам, на турском се звао Скендер-бег, што значи војвода од Скадра. (Видети: Википедија, https://sh.wikipedia.org/wiki/Skenderbeg)). Дакле Скендерци из турског времена је исто што и Скадарци или Скадрани у данашње време. Ако се Ваш предак Станко доселио пре 300 година, то значи у доба турских освајања, тада су се Скадарци називали Скендерци, што би значило становници из Скадра односно досељеници из Скадра и околине. Нажалост, до данас је у Садру и околини остало мало Срба, њих албанске власти не признају као националну мањину већ, као и у Хрватској, морају да се називају именом државе у којој живе. Једна мала група у селу Враке, код Скадра, у новије време покушава да обнови свој национални, српски идентитет. У самом Скадру део Срба, који се самоорганизовао и има своје приватне школе на српском језику, је исламске вероисповести, што објашњава зашто су Ваши преци морали да се селе у унутрашњост. Ти паћеници, који и данас живе у Скадру у тешким условима као што је било у турском ропству, и покушавају да одрже свој национални – српски идентитет, а муслиманске су вероисповести, такође су Вама и свима нама Србима, по крви, веома блиски рођаци.

      • Tatjana

        Draga Sofija,
        Veliko.hvala na odgovoru. Bunilo.me to.Skenderci. i hvala sto ste razjasnili. Cak sam se bojala da nismo u.neko vrijeme bili poturceni pa se vratili u oravoslavlje,a to Skwnderci ostalo,tako da mi.je kroz vase objasnjenje sve jasno. Veliki.pozdrav!

  10. Bojan

    Postovani,

    Interesujeme poreklo Balovica iz sela Mrselj.
    Hvala