Prokuplje i okolna sela

11. jun 2012.

komentara: 53

Opština Prokuplje:

Arbanaška, Babin Potok, Babotinac, Bajčince, Balinovac, Balčak, Bace, Bela Voda, Beli Kamen, Belogoš, Beloljin (od 2007. godine Belonjin), Berilje, Bogujevac (do 1979. godine Bogojevac), Bregovina, Bresnik, Bresničić, Bublica, Bukuloram (do 1992. godine, i od 2007. godine Bukoloram), Bulatovac, Bučince, Velika Plana, Vidovača, Viča, Vlasovo, Vodice, Glasovik, Gojinovac, Gornja Bejašnica, Gornja Bresnica, Gornja Konjuša, Gornja Rečica, Gornja Stražava, Gornja Toponica, Gornja Trnava, Gornje Kordince, Gornji Statovac, Grabovac, Gubetin, Dobrotić, Donja Bejašnica, Donja Bresnica, Donja Konjuša, Donja Rečica, Donja Stražava, Donja Toponica, Donja Trnava, Donje Kordince, Donji Statovac, Dragi Deo, Drenovac, Đurovac (do 1991. godine Đurevac), Đušnica, Žitni Potok, Zdravinje, Zlata, Jabučevo, Jovine Livade, Jugovac, Kaludra, Klisurica, Kožince, Končić, Kondželj, Kostenica, Krnji Grad, Kruševica, Mađere, Mala Plana, Mačina, Merovac, Mikulovac, Miljkovica, Mrljak, Mršelj, Nova Božurna, Novi Đurovac (do 1991. godine Novi Đurevac), Novo Selo, Obrtince, Pasjača, Pašinac, Pestiš, Petrovac, Piskalje (do 1979. godine Piskalj), Pločnik, Potočić, Prekadin, Prekašnica, Prekopuce, Prokuplje (od 1959. godine obuhvata i Pojate) i Simanovac), Rankova Reka, Rastovnica, Rgaje, Reljinac, Resinac, Selište, Smrdan, Srednji Statovac, Stari Đurovac (do 1991. godine Stari Đurevac), Staro Selo, Tovrljane, Trnovi Laz, Tulare, Ćukovac (do 1979. godine Čukovac; od 2007. godine Đukovac), Džigolj, Ševiš, Široke Njive i Šišmanovac.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (53)

Odgovorite

53 komentara

  1. DRAGAN PETROVIC

    POREKLO RATKOVICA IZ GORNJE BEJASNICE SLAVA SVETI NIKOLA.

  2. Ivan Dragoje Djuric

    Poreklo Kaludra slava Sveti Nikola

    • Aleksandar

      Postovani Ivane!

      Ja imam skoro osamdeset godina i pripadam familiji Djuric iz Beloljina.Koliko sam ja uspeo da istrazim,doseljeni su okoline Sjenice,selo Koznik,zaseok Lijeva Rijeka.Prezime nije menjano,a ni slava Sveti Nikola.
      Pozdrav Aleksandar Djuric.

  3. Nenad

    Milivojevici iz Sirokih Njiva…

  4. stevan

    stevanici iz gornje bejasnice

  5. akesadar

    zanima me poreklo Nikolića i Glušaca iz Prokuplja. Glušci su iz Jovinih livada kod Prokuplja. Ujak mi se zvao Pavle rođen 1955. Njegov otac Vukašin a majka Zorka (Dedeić). Vukašinov otac Pavle a majka Stana (Ćuk).Pavlov otac Simo.
    O Nikolićima slave sv. Nikolu. Otac Miloje deda Radivoje pa Milorad. Po nekoj priči živeli oko užica pa prebegli u Vlasinu. Odatle u selo Statovac kod Prokuplja. Odatle imaju kumstvo sa Todorovićima. Prelaze odatle u Gladno selo opština Glogovac a odatle u Prokuplje.

  6. DRAGAN

    POREKLO RATKOVICA IY DONJE BEJASNICE SV NIKOLA TU PEROVICI LAKICEVICI MILUTINOVICI I ANTONIJEVICI

  7. DRAGAN

    POREKLO RATKOVICA IY CRNE CUKE DONJA BEJASNICA SV NIKOLA.DONJA I GORNJA BEJASNICA JE EVIDENTNA RAYLIKA

  8. Statovac

    Da li postoje neke informacije o stanovnistvu u selu Statovac?

    • Nenad

      Imate u Arhivu Srbije kopiju prvog popisa u Toplici iz 1880,a takodje i u arhivu Prokuplja.Ja sam tako nasao imena mojih predaka i mesto odakle su dosli.

    • Nenad

      Moji su se naselili u Sirokim Njivama,tada je Krusevica bila opstina,a pripadala su joj sela Pestis,Krusevica,Siroke NJive,Rgaje,Statovac,Tovrljane,Arbanaska…

  9. Tatjana

    Postovani,

    Zanima me poreklo porodica Jovanovic, Todorovic i Mitrovic ciji je predak zajednicki i koji se zvao Stanko a koji je ostavio u amanet sinovima Mitru, Todoru i Jovanu da se ne prezivaju po njemu nego da osnuju svoju lozu. Jovanovic su iz sela Babin Potok opstina Prokuplje, slave svetog Nikolu, a poznati su kao Skenderci.
    Zanima me da li mozete da sazate odakle je dosao Stanko i otkud naziv Skenderci?
    Jovaanovici, Todorobici i Mitrovici su u Babin Potom doselili pre 300 i vise godina, a mene zanima kad je babin potok dobio stanovnike, jer Stanko je bio jedan od prvih ako ne i prvi doseljenik.
    Hvala unapred

    • Sofija

      Draga Tatjana
      Pokušaću da Vam objasnim otkuda potiče naziv Skenderci. Najverovatnije je to naziv za Srbe koji potiču iz Skadra i koji su u 15. veku morali da napuste grad i beže u unutrašnjost ispred turskih osvajača. Poznato je da su Srbi, pod turskom okupacijom, svoj grad Skadar koji se na turskom kaže Iskender, u komunikaciji sa Turcima nazivali Skender. I danas mitropolit Crnogorsko-primorski srpske pravoslavne crkve ima titulu Mitropolit crnogorsko-primorski, brdski i skenderijski. Ta titula postoji od vremena obnavljanja rada srpske pravoslavne crkve iz vremena patrijarha Makarija Sokolovića (brata Mehmed-paše Sokolovića). Vojvoda od Skadra (skadarski vojvoda), Đorđe (Đurađ) Kastriotović Branilović, sin princa Jovana Branilovića i majke Vojislave, koji je posle pada Skadra pod tursku vlast odveden u Carigrad i sa pravoslavlja preveden na islam, na turskom se zvao Skender-beg, što znači vojvoda od Skadra. (Videti: Vikipedija, https://sh.wikipedia.org/wiki/Skenderbeg)). Dakle Skenderci iz turskog vremena je isto što i Skadarci ili Skadrani u današnje vreme. Ako se Vaš predak Stanko doselio pre 300 godina, to znači u doba turskih osvajanja, tada su se Skadarci nazivali Skenderci, što bi značilo stanovnici iz Skadra odnosno doseljenici iz Skadra i okoline. Nažalost, do danas je u Sadru i okolini ostalo malo Srba, njih albanske vlasti ne priznaju kao nacionalnu manjinu već, kao i u Hrvatskoj, moraju da se nazivaju imenom države u kojoj žive. Jedna mala grupa u selu Vrake, kod Skadra, u novije vreme pokušava da obnovi svoj nacionalni, srpski identitet. U samom Skadru deo Srba, koji se samoorganizovao i ima svoje privatne škole na srpskom jeziku, je islamske veroispovesti, što objašnjava zašto su Vaši preci morali da se sele u unutrašnjost. Ti paćenici, koji i danas žive u Skadru u teškim uslovima kao što je bilo u turskom ropstvu, i pokušavaju da održe svoj nacionalni – srpski identitet, a muslimanske su veroispovesti, takođe su Vama i svima nama Srbima, po krvi, veoma bliski rođaci.

      • Tatjana

        Draga Sofija,
        Veliko.hvala na odgovoru. Bunilo.me to.Skenderci. i hvala sto ste razjasnili. Cak sam se bojala da nismo u.neko vrijeme bili poturceni pa se vratili u oravoslavlje,a to Skwnderci ostalo,tako da mi.je kroz vase objasnjenje sve jasno. Veliki.pozdrav!

  10. Bojan

    Postovani,

    Interesujeme poreklo Balovica iz sela Mrselj.
    Hvala