Порекло презимена, село Радосин (Бабушница)

18. јула 2016.

коментара: 3

Порекло становништва села Радосин, општина Бабушница – Пиротски округ. Према књизи Ристе Т. Николића „Пољаница и Клисура“ насталој на основу података прикупљених 1902. и 1903. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Radosin

Положај и тип села.

Ово село је на десној страни у горњем делу долине Мале Реке, десне приточице Тегошнице. Кроз ово село води сеоски пут, поред којег су и неке куће, ван долине.

Када је село било у Селишту имало је свега три куће. Данас их има 70.

Сеоска слава је 15. августа, по старом, односно 28. по новом календару – Велика Госпојина.

Село је збијеног типа.

Воде.

Мештани користе воду за пиће из кладенаца, који носе ова имена: Студена Вода, Џурин Кладенац, Лалин Кладенац, Стојанчи Кладенац и Варовитњак.

Земље и шуме.

Њиве, ливаде, паша и шуме су на местима званим: Бричиште, Попово Браниште, Јасничево, Бабин Нос, Ломје, Зелени Камик, Јасиков Рид, Сушевје, Придол, Локва, Белува, Станци (до Масуроваца), Пријездина Падина, Горуње, Усов, Пањевје, Габричје, Дрен, Закамик, Голубињак, Равна, Џуричев Рид, Јагњило, Ливађе, Рељин Рид, Јазбина и др.

Старине у селу.

Има помена да је постојао манастир. Помиње се Калуђерска Чука, Калуђерско Гумно. Манастир је био код места званог Челија, где су њиве. То је било манастирско место. Постоји предање како је у манастир сам јелен долазио, када је слава била. Храм је био „на Богородицу“.

Порекло становништва.

Постоји предање, да се први заселио у селу деда Минџа, од кога су:

-Минџини и Џаверци, Аранђеловдан и Никољдан. Не зна се одакле су досељени.

-Белинци, Савиндан, су изумрли.

Не зна се одакле су досељени али се зна да су одавно у селу:

-Вунчини, Аранђеловдан и Св. Тодор;

-Илочинци или Мечкарци, Савиндан и:

-Ћосинци, Аранђеловдан.

У селу постоје и ове породице,чије се порекло није могло сазнати:

-Пуринци;

-Достинци и;

-Лалинци. Сви славе Аранђеловдан.

-Ристинци;

Шумановци и;

-Дејановци. Су сви из Дејана – славе Никољдан.

-Ковачевци, Аранђеловдан, су из Гара, одакле су им дошли преци, старији од чукундеде; не узимају се међусобно.

-Вукановци су из Вукања – Знепоље, доселили им се прадедови. Не каже се коју славу славе.

-Драгоманци, Аранђеловдан, су (вероватно) из Драгомана у Бугарској.

ИЗВОР: Према књизи Ристе Т. Николића „Пољаница и Клисура“ насталој на основу података прикупљених 1902. и 1903. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Bojan

    Upravo sam procitao dedi deo vezan za selo Radosin, posto je on odatle. Ispricao mi je jednu zanimljivost, naime Dragomanci su dosli u selo bezeci iz Grcke. U tom mestu je bila vojna bolnica, pa su sa Srpskom vojkom koja je probijala Solunski front prebegli u Srbiju, morali su da pobegnu zato sto je jedan od njih napravio veliki problem i cak im je zivot bio ugrozen. Sklonili su se u malo mesto kako ih ne bi nasli..

  2. Laza

    Bojane verujem da je vezan za selo Radosin al postoji u istorijskom arhivu Pirot zapisano da su Dragomanci dosli u Radosin nisu hteli da zive u drzavu Bugarsku .Dragoman selo u Bugarsku blizu granice

  3. Valentina Milovanovic

    Moja prabaka je rođena u selu Radosin, usvojena je i živela u selu Crvena Jabuka. Devojačko prezime joj je bilo Stojčić. Sada pokušavam preko istorijskog arhiva u Pirotu da saznam nešto više o svojim precima.