Poreklo prezimena, selo Radosin (Babušnica)

18. jul 2016.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Radosin, opština Babušnica – Pirotski okrug. Prema knjizi Riste T. Nikolića „Poljanica i Klisura“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih 1902. i 1903. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Radosin

Položaj i tip sela.

Ovo selo je na desnoj strani u gornjem delu doline Male Reke, desne pritočice Tegošnice. Kroz ovo selo vodi seoski put, pored kojeg su i neke kuće, van doline.

Kada je selo bilo u Selištu imalo je svega tri kuće. Danas ih ima 70.

Seoska slava je 15. avgusta, po starom, odnosno 28. po novom kalendaru – Velika Gospojina.

Selo je zbijenog tipa.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće iz kladenaca, koji nose ova imena: Studena Voda, Džurin Kladenac, Lalin Kladenac, Stojanči Kladenac i Varovitnjak.

Zemlje i šume.

Njive, livade, paša i šume su na mestima zvanim: Bričište, Popovo Branište, Jasničevo, Babin Nos, Lomje, Zeleni Kamik, Jasikov Rid, Suševje, Pridol, Lokva, Beluva, Stanci (do Masurovaca), Prijezdina Padina, Gorunje, Usov, Panjevje, Gabričje, Dren, Zakamik, Golubinjak, Ravna, Džuričev Rid, Jagnjilo, Livađe, Reljin Rid, Jazbina i dr.

Starine u selu.

Ima pomena da je postojao manastir. Pominje se Kaluđerska Čuka, Kaluđersko Gumno. Manastir je bio kod mesta zvanog Čelija, gde su njive. To je bilo manastirsko mesto. Postoji predanje kako je u manastir sam jelen dolazio, kada je slava bila. Hram je bio „na Bogorodicu“.

Poreklo stanovništva.

Postoji predanje, da se prvi zaselio u selu deda Mindža, od koga su:

-Mindžini i Džaverci, Aranđelovdan i Nikoljdan. Ne zna se odakle su doseljeni.

-Belinci, Savindan, su izumrli.

Ne zna se odakle su doseljeni ali se zna da su odavno u selu:

-Vunčini, Aranđelovdan i Sv. Todor;

-Iločinci ili Mečkarci, Savindan i:

-Ćosinci, Aranđelovdan.

U selu postoje i ove porodice,čije se poreklo nije moglo saznati:

-Purinci;

-Dostinci i;

-Lalinci. Svi slave Aranđelovdan.

-Ristinci;

Šumanovci i;

-Dejanovci. Su svi iz Dejana – slave Nikoljdan.

-Kovačevci, Aranđelovdan, su iz Gara, odakle su im došli preci, stariji od čukundede; ne uzimaju se međusobno.

-Vukanovci su iz Vukanja – Znepolje, doselili im se pradedovi. Ne kaže se koju slavu slave.

-Dragomanci, Aranđelovdan, su (verovatno) iz Dragomana u Bugarskoj.

IZVOR: Prema knjizi Riste T. Nikolića „Poljanica i Klisura“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih 1902. i 1903. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Bojan

    Upravo sam procitao dedi deo vezan za selo Radosin, posto je on odatle. Ispricao mi je jednu zanimljivost, naime Dragomanci su dosli u selo bezeci iz Grcke. U tom mestu je bila vojna bolnica, pa su sa Srpskom vojkom koja je probijala Solunski front prebegli u Srbiju, morali su da pobegnu zato sto je jedan od njih napravio veliki problem i cak im je zivot bio ugrozen. Sklonili su se u malo mesto kako ih ne bi nasli..

  2. Laza

    Bojane verujem da je vezan za selo Radosin al postoji u istorijskom arhivu Pirot zapisano da su Dragomanci dosli u Radosin nisu hteli da zive u drzavu Bugarsku .Dragoman selo u Bugarsku blizu granice

  3. Valentina Milovanovic

    Moja prabaka je rođena u selu Radosin, usvojena je i živela u selu Crvena Jabuka. Devojačko prezime joj je bilo Stojčić. Sada pokušavam preko istorijskog arhiva u Pirotu da saznam nešto više o svojim precima.