Порекло презимена, село Паља (Сурдулица)

16. јул 2016.

коментара: 1

Порекло становништва села Паља, општина Сурдулица  – Пчињски округ. Према књизи Ристе Т. Николића „Крајиште и Власина“ насталој на основу података прикупљених од 1905 до 1909. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Palja-manastir

Положај и тип села.

Паља је село на десној страни долине Паљске Реке. Куће су у њему збијене. Махала Шарци је са леве стране реке.

У селу има око 50 кућа.

Земље и шуме.

Њиве, ливаде, паша и шуме налазе се на местима званим: Цикуљ, Ограње, Удовица, Средњи Рид и Равна Шиба.

Старине у селу.

У овом селу постоји „Градиште“, које је у почетку Паљске Долине, на једној коси између два изворна крака, од којих постаје Паљска Река. То место је под гором. Ту су, по предању, живели Латини, које су непријатељи опколили и они „изгинули“. Постојао је канал од Градишта до реке. Кроз тај канал гуске су силазиле до реке и по њима су освајачи открили улаз у град и уништили га.

Постанак села и порекло становника.

Паља је старо насеље. Не зна се подробно о првом засељењу ни о пореклу становника. По првом засељењу постоји само једно опште предање, које наликује на села Гара, Ласковица и још нека, што је изгледа карактеристично за нека села на овим просторима. Први су се осниваоци тога села доселили „од Србију“. Пошли су са децом и када су дошли близу данашњег села Паље, где је најпре било село, доле у реци, деца су почела играти градећи кошаре. Ту су смишљали „дека да се населе“ и по деци, која је ту почела градити кошаре, они се ту заселе. До тада није било села, становници су скитали.

У селу су ове породице:

У Богојиној Мали су:

-Цветанови;

-Јованичови и;

-Богојини.

У Шарчевој Мали су само:

-Шарци.

И још:

-Дикавци и:

-Малкочеви.

Некада је у селу било само три куће: Цветанови, Јованичеви и Дикавци. Дикавци и Богојини су били једна породица. Дикавци су названи по томе што су некада бежали у Дикаву и тамо једно време становали па се потом вратили у Паљу, одакле су били старином.

ИЗВОР: Према књизи Ристе Т. Николића „Крајиште и Власина“ насталој на основу података прикупљених од 1905 до 1909. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Aleksandar

    Spomenuli ste Leskovicu, Interesuje me o kojoj leskovici je rec? Da nije mozda leskovica od ljuberadje opstina babusnica? Hvala unapred