Poreklo prezimena, selo Palja (Surdulica)

16. jul 2016.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Palja, opština Surdulica  – Pčinjski okrug. Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905 do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Palja-manastir

Položaj i tip sela.

Palja je selo na desnoj strani doline Paljske Reke. Kuće su u njemu zbijene. Mahala Šarci je sa leve strane reke.

U selu ima oko 50 kuća.

Zemlje i šume.

Njive, livade, paša i šume nalaze se na mestima zvanim: Cikulj, Ogranje, Udovica, Srednji Rid i Ravna Šiba.

Starine u selu.

U ovom selu postoji „Gradište“, koje je u početku Paljske Doline, na jednoj kosi između dva izvorna kraka, od kojih postaje Paljska Reka. To mesto je pod gorom. Tu su, po predanju, živeli Latini, koje su neprijatelji opkolili i oni „izginuli“. Postojao je kanal od Gradišta do reke. Kroz taj kanal guske su silazile do reke i po njima su osvajači otkrili ulaz u grad i uništili ga.

Postanak sela i poreklo stanovnika.

Palja je staro naselje. Ne zna se podrobno o prvom zaseljenju ni o poreklu stanovnika. Po prvom zaseljenju postoji samo jedno opšte predanje, koje nalikuje na sela Gara, Laskovica i još neka, što je izgleda karakteristično za neka sela na ovim prostorima. Prvi su se osnivaoci toga sela doselili „od Srbiju“. Pošli su sa decom i kada su došli blizu današnjeg sela Palje, gde je najpre bilo selo, dole u reci, deca su počela igrati gradeći košare. Tu su smišljali „deka da se nasele“ i po deci, koja je tu počela graditi košare, oni se tu zasele. Do tada nije bilo sela, stanovnici su skitali.

U selu su ove porodice:

U Bogojinoj Mali su:

-Cvetanovi;

-Jovaničovi i;

-Bogojini.

U Šarčevoj Mali su samo:

-Šarci.

I još:

-Dikavci i:

-Malkočevi.

Nekada je u selu bilo samo tri kuće: Cvetanovi, Jovaničevi i Dikavci. Dikavci i Bogojini su bili jedna porodica. Dikavci su nazvani po tome što su nekada bežali u Dikavu i tamo jedno vreme stanovali pa se potom vratili u Palju, odakle su bili starinom.

IZVOR: Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905 do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Aleksandar

    Spomenuli ste Leskovicu, Interesuje me o kojoj leskovici je rec? Da nije mozda leskovica od ljuberadje opstina babusnica? Hvala unapred