Nevesinje i okolna sela

21. jun 2012.

komentara: 4

NEVESINJE

Batkovići, Bežđeđe, Biograd, Božanovići, Bojišta, Borovčići, Bratač, Budisavlje, Donja Bijenja, Donja TrusinaDonje Polje, Donji Drežanj, Donji Lukavac, Dramiševo, Džinov DoDžinova Mahala, Gaj, Gornja Bijenja, Gornje Selo, Gornji Drežanj, Gornji Lukavac, Grabovica, Hrušta, Humčani, Jasena, Jugovići, Kifino Selo, Kljen, Kljuna, Ključani, Kovačići, Košuta, Krekovi, Kruševljani, Lakat, Luka, Miljevac, Mucalovići, Nevesinje, Odžak, Piragići, Plužine, Podgrađe, Postoljani, Presjeka, Pridvorci, Prkovići, Rabina, Ranikuće, Rast, Ribalj TegRilja, Rogače, Rušta, Svilane, Seljani, Slato, Sopila, Studenci, Šehovina, Šipačno, Šurići, Trusina, Udrežnje, Zaborani, Zalom, Zajasen, Zalužje, Zovi Do, Žiljevo, Žuberin i Žulja.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Vojislav Ananić

    Istorija Nevesinja

    Nevesinje (latinski: Neuesigna; Netuisina; Netusina; Neusigne;) prvi put se kao župa pominje u 12. vijeku. Prema nekim mišljenjima ime je dobilo prema riječima – neue signe – sniježna pustinja. Mada ove oblasti nisu dovoljno arheološki istražene, artefakti i razni predmeti i oruđa ukazuju da je ovo područje bilo naseljeno još u paleolitu i neolitu. Područje Nevesinja naseljavaju ilirska, a nešto kasnije i keltska plemena. Njih pokoravaju Rimljani i uključuju u svoju provinciju Dalmaciju. Vizantija nastavlja tradiciju Rima na ovim prostorima sve do naseljavanja Slovena u 6. vijeku. Prve srpske države na ovom prostoru su formirane u 9. vijeku, a prvi pouzdani istorijski podatak o Nevesinju nalazi se u ljetopisu Pećke patrijaršije, u kom se kaže da je Sava Nemanjić u Nevesinju 1219. godine postavio prvog humskog episkopa. Sjedište Nevesinjske župe i glavni grad bio je Vjenčac – Vinčac, koji je kasnije i kneževsko sjedište. Krajem 15. vijeka prostor Nevesinja pada pod tursku vlast, sve do znamenite Nevesinjske puške 1875. godine. Svoju buntovnu prirodu protiv stranih osvajača Nevesinje je iskazalo u svim pokretima i ratovima za oslobođenje: protiv Austro-Ugarske 1882. godine, zatim u pokretu Mlada Bosna, u junskom ustanku 1941. godine i u stvaranju Republike Srpske u ratu 1992-1995 godine. Ovakva burna istorijska dešavanja ostavila su mnoge tragove na prostoru Nevesinjske opštine, kroz ostatke utvrđenja, spomenika i grobalja, puteva i mostova i raznih drugih građevina i nematerijalnih vrijednosti, koje su danas itekako zanimljive kako za istoričare tako i za turiste.
    Izvor: Internet

  2. Vojislav Ananić

    NEVESINJE, mjesto u Hercegovini. Preko nevesinjskog polja vodio je stari rimski put i dao je važnost predjelu, kroz koji je prolazio. Nevesinje se spominje u 12. vijeku kao jedna župa Podgorja. Sam nevesinjski grad, koji pripada Humu, navodi se od početka 14. vijeka. U Nevesinju je 1303—1306. ponekad boravio Konstantin, sin kralja Milutina, namjesnik očev u humskoj oblasti. U tursko vrijeme N. je bilo važan kadiluk. U 19. vijeku proslavilo se radi toga, što je tu pukla prva puška (nevesinjska puška), da se raja diže protiv Turaka, 18/6. 1875. U N. je bilo središte i ustanka protiv Austro-Ugarske 1881/82. Austro-Ugarska je poslije napravila od N. veliki vojnički logor i redovno je tu, preko ljeta, držala glavne manevre u Hercegovini. Radi velikog pritiska vlasti javio se tu 1902. pokret za seobu u Srbiju, koji je bio jedva spriječen, uglavnom energičnom odlukom srpske vlade, da neće primiti iseljenike na svoje područje.
    V. 0.

    IZVOR: prof. St. Stanojević, NARODNA ENCIKLOPEDIJA SRPSKO-HRVATSKO-SLOVENAČKA, III KNJIGA , N—R, IZDAVAČ: BIBLIOGRAFSKI ZAVOD D. D. ZAGREB, GUNDULIĆEVA 29 ZASTUPA DR- ERIK MOSCHE, MIHANOVIĆEVA ULICA 1, 1928.

  3. Rogo

    U 17 veku su moji predci radi svadja sa turkovima, preselili se kod Zlatibora i sela Potocane. Nazivali su sebe Rogo i mozda su iz Rogace. Danas zivimo u Potocane, Srbija u Banatskim Karlovcima, Beogradu, Bitolj, Makedonija odakle ovo pisem.