Krupa na Uni i okolna sela

21. jun 2012.

komentara: 70

KRUPA NA UNI

Arapuša, Bag, Banjani, Baštra, Benakovac, Bužim, Dobro Selo, Donja Suvaja, Donji Dubovik, Donji Petrovići, Drenova Glavica, Glavica, Gorinja, Gornja Suvaja, Gornji Bušević, Gornji Petrovići, Gudavac, Hašani, Ivanjska, Jasenica, Jezerski, Konjoder, Krupa na Uni, Lubarda, Ljusina, Mahmić Selo, Mali Badić, Mali Dubovik, Mali Radić, Mrazovac, Osredak, Ostrožnica, Otoka, Perna, Pištaline, Potkalinje, Pučenik, Srednji Bušević, Srednji Dubovik, Varoška Rijeka, Velika Jasenica, Veliki Badić, Veliki Dubovik, Veliki Radić, Vojevac, Voloder, Vranjska i Zalin.

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (70)

Odgovorite

70 komentara

  1. Veselin Marceta

    Postovani,

    Znate li nesto o Marcetama iz Velikog Dubovika,deda dosao kao siroce u Bg sa 8 god.Imao 2 brata po majci Japundze i 2 po ocu ,jednog ubile ustase u Jasenovcu,a drugi umro u Vukovaru.

  2. Đorđe Zorić

    Poštovani Veseline,
    Nisam čuo za porodicu Marčeta u V. Duboviku, već u Potkalinju i Jasenici, to su susjedna sela, gdje ih i sada ima. Po pričama vode porijeklo iz Like kao i većina naših porodica.
    Ako budeš htio kontakte sa Marčetama koje sam spomenuo rado ću ti pomoći.

  3. Aleksandra

    Poštovani,

    Dal neko ima Informacije o Prezimenu Kosić sa Pučenika i o Vlaisavljević sa Perne opština Bosanska Krupa.

    Mnogo bi vam bila zahvalna.

    Obe imaju poreklo iz Like.
    To su mi sa očeve i majčine strane.

    Pozdrav

    Aleksandra

    • Đorđe Zorić

      Aleksandra, ja sam Đorđe Zorić iz Pučenika. Kosić Duško sin čini mi se Žarka je u Banja Luci gdje i ja živim, Kosić Zdravko sin Marka je u Prijedoru. Porodicu Vlaisavljević ne poznajem ali vrlo lako i rado ću naći gdje su i ko ima. Moj meil je djordjezoricbl@yahoo. com. Od Kosića ti mogu naći i telefone a znam i gdje su u Banja Luci. Pozdrav.

    • Luka Kosić

      Ja sam Luka, od oca Boška, a njegovog oca Miće, oni su iz Bosanske krupe sa Pučenika, devedesetih smo se doselili u Novi Sad, mozda smo neki rod😁

  4. nenad

    Zna li neko nešto o Popovićima između Bos. Novi i Bos.Krupe,neki Bušević je upitanju slav Sv. Nikolu? voleo bi da saznam poreklo odakle su se tunastanili.

  5. milenko omcikus

    Interesuje me kad su se Omcikusi naselili u Jasenicu i gde mogu da se vide crkvene knjige u Jesenici ako nisu spaljene

  6. Milan

    Veliki pozdrav deda mi je bio Zeljkovic Branko baba Vukica dev.Kovacevic selo Perna B. Krupa sa petoro dece kolonizovana u NS deda ubijen Vukicin brat se zvao Uros nastanjeni bio u Pazovi… Ako neko nesto zna voleo bi znati korene… [email protected]

  7. Rade Lovrić

    Molim nešto više o porodici Lovrić iz Duboke Krajine,selo Ivanjska,slava časne verige!
    Sada živimo u Južnom Banatu..
    Interesuje me poreklo migracije i stablo ako je moguće izraditi

    • Lovric

      Ja sam lovric , ali mi smo iz Banjana i slavimo Časne verige isto . Sada ne znam da li smo u rodu. Mislim da nismo. Moj pradeda je Dragan Lovric . Svi Lovrici sa Banjana su u sremu , u Rumi

    • Lovric

      Ako ne znaš , Ivanjska i Banjani su relativno blizu. Banjani su gore na brdu a Ivanjska u ravnici prema novom gradu . MoZda i postoji neka veza…

  8. elvira

    Postovanje
    Dugo,dugo tragam za porijeklom porodice Halilović.
    Pradjed je Zaim Halilovic iz Buševiča
    Poslije je poklonio zemlju nekome rođaku također iz Buševiča i osnovao porodicu u B.Otoci.i umro jako mlad.Djed je bio mali i nije se nicega sjecao.
    Ni jedan jedini podatak o pradjedu nisam nasla,a obisla sam sve m.urede,arhive u federaciji. Molim Vas ako iko ista zna ili me uputi gdje bi jos mogla da potrazim bilo kakav trag o porijeklu porodice Halilovic iz Buševiča.

    • Branko Todorović

      Elvira, ne znam kom džematu ste pripadali u Buševici, ali u tamo bi trebali postojaci verski popisi s početka XX veka. Ako je vaš pradeda tada još bio živ, možda će pisati nešto o njemu.

      Pošto nisam baš siguran gde je tačno vaše mesto Bušević, tek da skrenem pažnju da u tom delu Krajine u selu Donji Agići postoji zajednica Halilovića, ne znam da li vam to nešto znači? Ako je u blizini vas, mogli bi vam biti rod, pošto su to jedini Halilovići na prostoru opštine Krupa na Uni.

      Ukoliko ne bude nikakvih rezultata, ne preostaje drugo do da se neko od vaših Halilovića testira na muški Y hromozom. Tako bi se moglo odrediti geografsko poreklo vašeg roda, kao i moguća srodnost sa drugim rodovima.

  9. Đorđe

    Molim vas ako neko nešto zna više o Ježima iz Gornjih Petrovića i Dubovika,slave Sv.Stefana?

    • Milorad Bogdanović

      Prezime Jež spominje se 1882. godine u parohijama Dubovik kod Krupe i Kukulje kod Gradiške, kao slavljenici Stevanjdana. Takođe u parohiji Dubovik oglašava se i jedna porodica koja slavi Ignjatije, i Nikoljdan u parohiji Junuzovci kod Gradiške. Takođe, te 1882. godine, spominje se prezime Ježević u parohiji Agići, čija je slava Stevanjdan.
      Ovdje se spominju i Grbići-Srđevdanci.

      Parohiju Dubovik činila su sela: Dubovik Alajbeg, Dubovik Mali beg, Petrovići (42 kuće- 254 duša) Pučenik i Zelin, gdje je 1882. godine bilo 209 kuća i 1181 duša.
      A 1901. godine, ova parohija brojala je 307 kuća i 2316 duša, kojoj je pripadalo i selo Petrovići gornji sa 67 kuća i 517 duša, a Petrovići donji pripadajli parohiji Rujiška. U ovim Petrovićima tada je bilo 52 kuće sa 270(?) duša, kao i škola u ovome selu.

      Nisam više nigdje pronašao da se spominje ovo prezime, što daje pretpostavku da su dosta davno nastanjeni na ovome prostoru, kao i prezime Grbić. Imamo jednog testiranog Grbića iz Račića kod Bihaća, kao i Bogdanovića iz Jelićke (Prijedor), koji su haplogrupa R1a, karpatsko-dalmatinska grana, a slavljenici su Srđevdana.Takođe ista hg su Mataruge i Jagodići od Gradiške, Janjatovići iz Svodne. Dobro bi bilo kada bi se neko i od muške loze Jež testirao. Mi smo tu da vas upoznamo za sve što vas interesuje.

      Svako dobro vam želimo.

  10. Vojislav

    Molim vas nesto o vremenu doseljavanja u Drenovu Glavicu i ako ima jos nekih podataka -prezime Stojanovic ., slava sveti Jovan .I pre sam slao pitanje…:(