Kotor i okolna naselja

12. jun 2012.

komentara: 10

KOTOR

Bigova, Bratešići, Bunovići, Veliki Zalazi, Višnjeva, Vranovići, Glavati, Glavatičići, Gornji Morinj, Gornji Orahovac, Gornji Stoliv, Gorovići, Dobrota, Donji Morinj, Donji Orahovac, Donji Stoliv, Dragalj, Dražin Vrt, Dub, Zagora, Zvečava, Kavač, Knežlaz, Kovači, Kolužunj, Kostanjica, Krimovica, Kubasi, Lastva Grbaljska, Ledenice, Lipci, Lješevići, Mali Zalazi, Malov Do, Mirac, Muo, Nalježići, Pelinovo, Perast, Pištet, Pobrđe, Prijeradi, Prčanj, Radanovići, Risan, Strp, Sutvara, Trešnjica, Ukropci, Unijerina, Han, Čavori, Šišići, Škaljari, Špiljari

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. Vuko TRIPKOVIC

    Od kada postoje najstariji zapisi i gdje o Tripkovicima iz Dobrote i Inace iz Boke?
    Hvala na svakom odgovoru!

    • Branko Todorović

      Ne bih znao konkretno za Tripkoviće iz Dobrote, ali recimo da se ovo prezime javlja u Podima 1758. godine, kada su popisani Vasilj (7) i Vilip Tripković (6). Pet godina kasnije, 1763. godine u Podima će biti popisani Đuro Tripković (9) i Vasilj Tripković (7). Dok će 1771. godine, biti popisani Marko (6), Đuro (6 )i Vasilj Tripković (8). Nešto više o Tripkovićima iz Poda može se naći u knjizi Gorana Komara Hercegnovski ćirilični popisi, koja je dostupna u Digitalnoj biblioteci portala Poreklo.

  2. Branko Pržica

    Interesuje me porjeklo bratstva Pržica koji žive u selu Dud opština Kotor

  3. Rade Brakočević

    Vuko, Pop Savo Nakićenović u antropogeografskoj studiji Boka za sledeća prezimena iz Dobrote reče:” O porijeklu naseljenika dobrotskih zna se ovo. Radimiri, došli u 16.v. iz Hercegovine kao i Kosovići i Radoničić (preko Ubala), pa i Tripkovići koji slave Sv. Krst”. Pogledajte i druge knjige o Dobroti, obiđite institucije u Kotoru, arhiv, pomorski muzej, crkve kako katoličke, tako i pravoslavne, knjižaru Uliks u Starom gradu… Gradska Biblioteka, je nažalost oskudna sa knjigama ovakve sadržine, ali ljubazne bibliotekarke su uvijek tu. Pročitati knjige kako pravoslane, tako i katoličke. Viđeti za Boku šta su pisali: Vasko Kostić, Don Niko Luković. Miloš Milošević i drugi… Prije nekih 20 i više godina iščitavao sam razne knjige o Kotoru i Boki. Ima još autora i knjiga.
    Branko, kad je riječ o literaturi, ovo važi i za Pržice.

  4. Rade Brakočević

    Branko, selo nije Dud, već Dub, zapravo vodi se kod Nakićenovića kao Sutvara i Dub. Miljanići bilježe da ih ima u Kovačima i da se prvi put javljaju 1620. godine. I ranije sam isticao da kod V. i A. Miljanića, ima puno štamparskih grešaka, za šta oni nijesu krivi već izdavač “Beogradska knjiga”. Tako oni koji ne poznaju prezimenski sistem Crne Gore ( uključujući sve djelove koji su sada u njenim granicama), nazive mjesta i slično, često griješe. Pogledajte knjige o Grblju. Dub je u Gornjem Grblju. Ima monografijai o selima i prezimenima iz Grblja.

  5. Branko PržTaica

    Rade u pravu ste ja sam napravio grešku u kucanju upisao sam Dud umjesto Dub. Naime očekovao sam više podataka o bratstvu Pržica iѕ sela Dub iѕ Grblja, Jer u pomenutoj knjiѕi kao i drugim iѕdanjima ima malo podataka o mom bratsvu, Vama svakako hvala

  6. Nebojša Babić

    Za sela u Grblju preporučujem knjige Nakićenovića i Šovrana, a i moj tekst na portalu u kojem sam sabrao najvažnije podatke o poreklu Grbljana iz ova dva rada i iz još nekih izvora:
    http://www.poreklo.rs/2016/01/20/grbljani/

  7. Bojan

    Postovanje zanima me prezime Nedeljkovic Crkvena Vodica. Kosovo i Metohija. Nas inace zovi Vraganci. Unapred hvala

  8. Igor Burlica

    Poštovani,

    interesuje me poreklo prezimena Burlica. Otac je ostao siroče u drugom svetskom ratu i ne znam gotovo ništa o svojim korenima. Imate li Vi kakvih informacija ili bar savet gde da tražim.

  9. Visnjevcanin Zlatica

    interesuje me poreklo orezimena Visnjevcanin. dali ima neke veze sa mestom Visnjeva koje pripada opstini Kotor? Neznam skoro nista o svojim korenima. Dali nesto mozete da mi kazete ili kako da saznam nesto o poreklu prezimena