Sombor i okolna sela

11. jun 2012.

komentara: 43

Grad Sombor:

Aleksa Šantić, Bački Breg, Bački Monoštor, Bezdan, Gakovo (obuhvata i Kruševlje koje je do 1978. bilo samostalno naselje), Doroslovo, Kljajićevo (do 1948. godine Krnjaja), Kolut, Rastina, Riđica, Svetozar Miletić, Sombor, Stanišić, Stapar, Telečka i Čonoplja.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (43)

Odgovorite

43 komentara

  1. vojislav ananić

    KOLUT (1.710 st.), ratarsko (16% agrarnog st.) seosko naselje zbijenog tipa, na (90 m) kontaktu lesne zaravni i aluvijalne ravni Dunava, između Bajskog kanala i toka Plazovića (Kiđoša), 20 km SZ od Sombora. Površina atara iznosi 4.335 ha. Naziv potiče od imena plemićke porodice Kiled, koja je ovde egzistirala od sredine XIII v. Pripada planski građenim naseljima od druge polovine XVIII v. Linijskog (izduženog) je oblika, s obe strane puta Sombor-Baja i fizionomskim izraštajima u uporedničkom pravcu (ka Baračkom Dunavcu i Ribnjaku). Formiran je na području značajnog ranog srednjovekovnog arheološkog lokaliteta. Prvi pisani pomen datira iz 1261, kada se navodi pod nazivom Kilid. Krajem XVI v. predstavlja najveće naselje u Bačkoj, pa se otuda u turskim izvorima iz 1590. pominje kao grad (81 dom). Kroz K. je tada prolazio glavni put za Baranju, a u njegovoj neposrednoj blizini bila je tvrđava za kontrolu i zaštitu prelaza preko Baračkog Dunavca. U XVIII v. najpre je naseljen ”Racima Šizmaticima”, a potom, u drugoj polovini, i Nemcima, koji su se većinom povukli sa okupatorskom vojskom po završetku II svetskog rata. Nakon toga naseljava se srpsko st. (43 porodice) iz Like i Korduna. Današnje st. je većinsko srpsko – 72,4 % (slavi Sv. Jovana Krstitelja, Đurđevdan, Sv. Nikolu i dr.), a ima i ostalih etničkih pripadnika (Hrvati, Mađari, Šokci i dr.). Indeks demografskog starenja (đ) kreće se u rasponu od 0,3 (1961) do 1,3 (1991). Električno osvetljenje dobija 1928, a lokalni vodovod 70-ih god. XX v. Ima osmorazrednu OŠ ”Ognjen Prica” (šk. 2000/01. – 155 učenika), MK, dom kulture, privatni Zoološki vrt ”Miki”, zdravstvenu stanicu, apoteku, poštu, Ribnjak ”Bačka” (200 ha – šaran i som) – osnovan 1948, koji koristi vodu Plazovića, ciglanu (počela sa radom 1925) i dr. U poljoprivrednoj proizvodnji dominira kukuruz, pšenica, lucerka i suncokret.

    Izvor: GEOGRAFSKA ENCIKLOPEDIJA naselja SRBIJE POD RUKOVODSTVOM PROF. DR SRBOLJUBA Đ. STAMENKOVIĆA

  2. vojislav ananić

    RASTINA (605 st.), pogranično (prema Mađarskoj) ratarsko (42% agrarnog st.) seosko naselje zbijenog tipa, na (97 m) lesnoj terasi (maksimalne visine 106m) u koju je svoju dolinu usekao sada kanalisani tok Plazovića, 22 km severno od Sombora. Površina atara iznosi 2.306 ha. Izduženog je oblika, sa ulicama koje se seku pod pravim uglom i kućama tipa ”uz put” i ”na lakat”, u čijem zaleđu su prostrane bašte. Lokaliteti Trska, Sekeš i Šupljina, u istočnom delu sela, su močvarni, a geometrijsku fizionomsku pravilnost zapadnog dela naselja remeti tok Plazovića. Prvi put se pominje u XIV v. pod imenom Harasti, a od XVIII v. navodi se kao pustara pod današnjim nazivom ili Rastinsko Polje. Bila je u posedu barona Johana Redla, koji sredinom XIX v. podiže zamak Kaštel sa majurom, parkom, mlinom, fabrikom sirćeta i drugim sadržajima. Do 1918. predstavlja administrativni i fizionomski deo Stanišića, a potom (do kraja II svetskog rata) sela Riđice. Status samostalnog naselja dobija posle II svetskog rata, kada se doseljava st. iz Like i Hercegovine. St. je uglavnom srpsko – 90,1% (slavi Sv. Jovana Krstitelja, Đurđevdan, Sv. Nikolu i dr.), a od ostalih nacionalnosti veću zastupljenost imaju Hrvati i Mađari. Indeks demografskog starenja ()5) kreće se u rasponu od 0,5 (1961) do 1,3 (1991). Struju dobija posle II svetskog rata, a lokalnu vodovodnu mrežu 60-ih god. XX v. Ima četvororazrednu OŠ (počela sa radom 1961; šk. 2000/01. – 28 učenika), MK, dom omladine, spomenik žrtvama Šarvarskog logora, zdravstvenu ambulantu, poštu, Zemljoradničku zadrugu ”Kooperacija Rastina” (osnovana 1953) i dr. Vodeći poljoprivredni proizvodi tržišnog značaja su kukuruz i pšenica.

    Izvor: GEOGRAFSKA ENCIKLOPEDIJA naselja SRBIJE POD RUKOVODSTVOM PROF. DR SRBOLJUBA Đ. STAMENKOVIĆA

  3. vojislav ananić

    RIĐICA (2.806 st.), pogranično (prema Mađarskoj) ratarsko (16,6% agrarnog st.) seosko naselje zbijenog tipa, na (100 m) bačkoj lesnoj terasi koju je tok Plazovića erodirao, s obe strane lokalnog puta ka Somboru, 30 km severno od Sombora. Površina atara iznosi 5.990 ha. Pripada planski podignutim naseljima sa ulicama koje se seku pod pravim uglom. Prostornu okosnicu fizionomskog razvoja predstavlja pomenuti put. Podeljena je na dva fizionomska dela: zapadni (ka toku Plazovića), koji je pravougaonog, i istočni (pored jezera Riđice), nepravilno zvezdastog oblika. Osnovana je u blizini nekadašnjeg keltskog naselja, koje je bilo locirano na višem SI i istočnom terenu zaštićenom od poplava. Prvi pisani pomen datira iz XVI v., kada je posed Katarine Orlović i Vladislava Kerečenjina. Početkom XVIII v. naseljena je Mađarima iz sela Leđen, ali i, pored toga, do početka XIX v. većinsko st. čine Srbi. God. 1801. postaje posed Imre Kovača, od kada većinsko st. čine Mađari, Nemci i Slovaci. Nakon završetka II svetskog rata prisutno je značajno doseljavanje srpskog življa (3 hilj. st.) iz okoline Zadra, Benkovca, Knina, Sinja i drugih krajeva. Sadašnje st. je većinom srpsko – 75,8% (slavi Sv. Nikolu i dr.), a ima i ostalih etničkih pripadnika (Mađari, Hrvati, Bunjevci i dr.). Indeks demografskog starenja ( kreće se u rasponu od 0,3 (1961) do 1 (1991). U selu se nalaze dve crkve: pravoslavna Prenos moštiju sv. Nikole podignuta 1844. (pravoslavni hram – zemunica, sazidan početkom XVIII v. je porušen, pa potom obnovljen 1731) i rimokatolička iz 1816. god. Struju dobija 1926, a vodom se snabdeva preko lokalnog vodovoda. Ima osmorazrednu OŠ ”Petar Kočić” (šk. 2000/01. – 254 učenika), MK, dom kulture, zdravstvenu stanicu, apoteku, poštu, RJ ”Razvitak” u okviru PK ”Sombor” iz Sombora, Poljoprivredno preduzeće ”Riđica” (stočarska farma i mlin), lokalnu pijacu (pazarni dan – poiedeljak) i dr. Proizvodnja kukuruza i pšenice tržišno je orijentisana.

    Izvor: GEOGRAFSKA ENCIKLOPEDIJA naselja SRBIJE POD RUKOVODSTVOM PROF. DR SRBOLJUBA Đ. STAMENKOVIĆA

  4. vojislav ananić

    SVETOZAR MILETIĆ (3.292 st.), razvijeno (28,7% agrarnog st.) seosko naselje zbijenog tipa, na (93 m) kontaktu Bačke lesne zaravni i lesne terase, s obe strane puta i železničke pruge Sombor—Subotica, 12 km SI od Sombora. Površina atara iznosi 6.004 ha. Pripada planski podignutim naseljima. Osnovan je na raskrsnici pomenutog druma i lokalnog puta Čonoplja-Stanišić, gde se nalazi centralni deo naselja. Stambeni i ostali objekti ruralne ekonomije raspoređeni su duž navedenih komunikacija, s tim što istočni deo naselja ima nepravilan oblik (kuće su zrakasto razmeštene pored poprečnih ulica). U SZ delu naselja održalo se malo jezero Koncina bara. U ataru su evidentirani značajni tragovi starije naseljenosti: ostaci tri humke iz mlađeg gvozdenog doba i tri srednjovekovna naselja (pominju se u XIV v.) – Halmoš (naziv od mađarske reči što znači brežuljak), Sent Marton i Vana. Smatra se da je preteča današnjeg naselja Halmoš. Sredinom XVI v., za vreme turske okupacije, pominje se pod imenom Militić ili Miletić (verovatno po porodičnom imenu ili nadimku). Sredinom XVIII v. novi doseljenici (Mađari i Nemci) su formirali Plemenitu opštinu Miletić (Metes Miletic). Današnje ime dobija po srpskom političaru i borcu – Svetozaru Miletiću, za prava Srba u Ugarskoj tokom druge polovine XIX v. Po proterivanju Turaka (1699) naseljen je Mađarima, Nemcima i Hrvatima iz Bačko-bodroške županije i Austrougarske, čiji potomci i danas ovde žive. Posle II svetskog rata doseljeno je šest srpskih porodica (22 člana). Sadašnje st. je većinsko mađarsko (50,7%), a ima i ostalih nacionalnosti (Hrvati, Bunjevci, Srbi i dr.). Indeks demografskog starenja (c) kreće se u rasponu od 0,6 (1961) do 1 (1991). Struju dobija pre II svetskog rata, a vodom se snabdeva preko lokalnog vodovoda. Ima osmorazrednu OŠ ”Bratstvo-jedinstvo” (počela sa radom krajem XVIII v.; šk. 2000/01. – 312 učenika), MK, dom kulture, biblioteku (1801), zdravstvenu ambulantu (1972), apoteku, poštu, dve železničke stanice (1869), lokalnu pijacu (pazarni dan – sreda) i dr. Nosioci razvoja intenzivne i tržišne agrarne proizvodnje (kukuruz, pšenica, suncokret i dr.) su privatna gazdinstva i RJ PK “Sombor” iz Sombora (”Kooperacija Zadrugar”, ”Svetozar Miletić” – farma svinja i goveda, i Mlin ”Jedinstvo” – osnovan 80-ih god. XIX v.).

    Izvor: GEOGRAFSKA ENCIKLOPEDIJA naselja SRBIJE POD RUKOVODSTVOM PROF. DR SRBOLJUBA Đ. STAMENKOVIĆA

  5. vojislav ananić

    STANIŠIĆ (5.131 st.), ratarsko-stočarsko (16,2% agrarnog st.) naselje zbijenog tipa, na (97 m) dodiru Bačke lesne zaravni i lesne terase, s obe strane puta Sombor-Baja, 22 km SI od Sombora. Površina atara iznosi 9.275 ha. U zapadnom delu atara teče reka Mostonga, čijim kanalisanjem su isušene nekadašnje mnogobrojne bare i močvare, po čemu je okolina S. ranije imala popularan naziv “kraj sa 1.000 jezera”. Najveći deo naselja podignut je na plavini, visine od 87,5 do 125 m. Pravougaonog je oblika (prave i široke ulice seku se pod pravim uglom), a inicijalni fizionomski nukleus predstavlja centralna raskrsnica. Sredinom XIV v. na ovoj teritoriji pominje se naselje Pariš, a u XVII v. navodi se kao pustara, vlasništvo generala Pala Šereija, gde se u drugoj polovini XVIII v. doseljavaju srpske porodice iz okolnih sela. Krajem XVIII v. prisutno je i doseljavanje Nemaca (100 porodica), kada su formirana dva fizionomsko-etnička dela naselja – srpski i nemački, koji su 1811, kada S. stiče status varošice, spojeni u jedno naselje. Za vreme austro-ugarske vlasti, 1904. dobija novo geografsko ime – Ersalaš, da bi potom, u Kraljevini Jugoslaviji, stari naziv bio vraćen. Krajem II svetskog rata Nemci se povlače sa okupatorskom vojskom. Tada se naseljavaju Srbi većinom iz severne i srednje Dalmacije i BiH. Sadašnje st. je preovlađujuće srpsko – 61,2% (seoska slava Preobraženje Gospodnje), a ima i ostalih etničkih pripadnika (Bunjevci, Mađari, Hrvati i dr.). Indeks demografskog starenja (đ) kreće se u rasponu od 0,2 (1961) do 0,9 (1991). Srpski pravoslavni hram posvećen Sv. episkopu Nikolaju – prenos moštiju, podignut je 1772. (obnovljen 1994). Električno osvetljenje dobija posle 1925, a vodom se snabdeva preko lokalnog vodovoda. Ima osmorazrednu OŠ ”Ivan Goran Kovačić” (šk. 2000/01. – 451 učenik), MK, Dom kulture “Vladimir Nazor”, zdravstvenu stanicu, apoteku, veterinarsku ambulantu, pogon za proizvodnju obuće u sastavu ”Solida” iz Subotice, lokalnu pijacu (pazarni dani – utorak i subota), dobrovoljno vatrogasno društvo i dr. U intenzivnoj i tržišnoj poljoprivrednoj proizvodnji dominira kukuruz i pšenica, a nosioci njenog razvoja su privatna gazdinstva i Poljoprivredno preduzeće ”Jadran” u čijem sastavu su farme živine, ovaca i svinja (planirana je i izgradnja ribnjaka i uzgajalište šampinjona).

    Izvor: GEOGRAFSKA ENCIKLOPEDIJA naselja SRBIJE POD RUKOVODSTVOM PROF. DR SRBOLJUBA Đ. STAMENKOVIĆA

  6. vojislav ananić

    STAPAR (3.795 st.), ratarsko (31,7% agrarnost.) naselje zbijenog tipa, na (88 m) lesnoj terasi Bačke lesne zaravni, s obe strane magistralnog puta Novi Sad-Sombor-Budimpešta, 13 km JI od Sombora. Površina atara, u čijem zapadnom delu teče kanalisana reka Mostonga (deo kanala Sombor-Odžaci), a u istočnom Mali bački kanal, iznosi 8.301 ha. Po predanju, naziv potiče od reči sto i pari, jer je u vreme osnivanja naselja doseljeno stotinu parova (porodica). Okosnicu fizionomskog razvoja predstavlja pomenuti put, oko koga su vremenom formirane poprečne (sporedne) ulice. Objedinjuje tri fizionomske celine: Šiđane, Žarkovac i Lugomerce. Sadašnje naselje osnovano je na mestu sa više iščezlih srednjovekovnih sela (Szent Ro1, Lapčevo, Salašić, Vodica i Oblica) sredinom XVIII v., kada se doseljava 200 srpskih porodica iz drugih delova Bačke, koje su se sklanjale pred nemačkom planskom kolonizacijom. Tokom 1752. navodi se pod imenom O. Sztapar (Stari Stapar). Današnji naziv dobija 1902. god. Sadašnje st. je pretežno srpsko – 91,6% (seoska slava Velika Gospojina), a ima i ostalih etničkih pripadnika (Hrvati, Mađari, Romi i dr.). Indeks demografskog starenja (đ) kreće se u rasponu od 0,7 (1961) do 1,1 (1991). Srpska pravoslavna crkva Vavedenja Presvete Bogorodice, sa ikonostasom iz 1790. (uradio Jakov Orfelin), podignuta je 1753. (obnavljana 1898, 1956. i 1988; kulturno dobro od 1975), a kapela Uspenja Presvete Bogorodice 1734. god. Struju dobija posle II svetskog rata, a vodom se snabdeva preko lokalnog vodovoda. Ima osmorazrednu OŠ ”Branko Radičević” (šk. 2000/01. – 338 učenika), MK, dva ambara iz 1838. i 1846, objekte privredne arhitekture (kulturna dobra od 1952. i 1984), zdravstvenu stanicu, apoteku, veterinarsku ambulantu, poštu, motel ”Meran” (pored puta Sombor-Stapar), lokalnu pijacu (pazarni dan – ponedeljak), vatrogasni dom i dr. U agrarnoj proizvodnji dominira kukuruz i pšenica, a nosioci njenog razvoja su privatna gazdinstva i Zemljoradnička zadruga ”Prva vojvođanska”.

    Izvor: GEOGRAFSKA ENCIKLOPEDIJA naselja SRBIJE POD RUKOVODSTVOM PROF. DR SRBOLJUBA Đ. STAMENKOVIĆA

  7. vojislav ananić

    TELEČKA (2.138 st.), ratarsko (41,9% agrarnog st.) seosko naselje zbijenog tipa, na (115 t) Bačkoj (Telečkoj) lesnoj zaravni sa izraženim lesnim oblicima reljefa (odsek, terasa, gredica, vrtača i udubljenje), s obe strane puta Sombor—Bačka Topola, 22 km istočno od Sombora. Površina atara iznosi 3.262 ha. JZ delom atara protiče Kljajićevski potok, a južno od naselja Telečki potok. Fizionomski se razvija s obe strane pomenutog puta i ima uređen centralni trg. Prvi put u pisanom dokumentu pominje se 1883 kada se doseljava, u predeo poznat pod imenom Pusta Kula, 500 mađarskih porodica iz (17 sela) okoline Kikinde, Kanjiže, Nove Crnje, Padeja, Torde, Bečeja i Bačkog Monoštora. Bilo je planirano da se tada podignu dva naselja, za katoličke i protestantske Mađare, ali je ipak nastalo samo jedno, koje dobija naziv po tadašnjem upravniku državnih dobara Mađarske (Sapari Đula). Ovo geografsko ime zadržava do I svetskog rata, a od tada, izuzev za vreme mađarske okupacije u II svetskom ratu, nosi današnje. Većinsko st. danas su Mađari (89%), a od ostalih nacionalnosti zastupljenošću se ističu Srbi (5,8%). Indeks demografskog starenja (j5) kreće se u rasponu od 0,7 (1961) do 1,3 (1991). Katolička crkva locirana je na centralnom trgu. Električno osvetljenje dobija posle II svetskog rata, a vodom se snabdeva preko lokalnog vodovoda. Ima osmorazrednu OŠ ”Kiš Ferenc” (šk. 2000/01. – 166 učenika), MK, dom kulture, zdravstvenu stanicu, apoteku, poštu, Ciglanu ”Jagnjevo” (osnovana 1925), mlin (1935), mlin za preradu industrijske paprike (od 1939, kada su postojala tri ovakva objekata), lokalnu pijacu (pazarni dan – subo- ta) i dr. U intenzivnoj i tržišnoj agrarnoj proizvodnji najveći značaj ima kukuruz, pšenica, suncokret, šećerna repa i duvan (u proseku se pod ovom kulturom nalazi oko 3% oranica), a nosioci njenog razvoja su privatna gazdinstva i Zemljoradnička zadruga “Telečka” u sastavu PK ”Sombor” iz Sombora, koja se bavi i otkupom tržišnih viškova.

    Izvor: GEOGRAFSKA ENCIKLOPEDIJA naselja SRBIJE POD RUKOVODSTVOM PROF. DR SRBOLJUBA Đ. STAMENKOVIĆA

  8. vojislav ananić

    ČONOPLJA (4.432 st.), ratarsko (17,5% agrarnog st.) naselje zbijenog tipa, na (90 m) kontaktu lesne zarav- ni i lesne terase, s obe strane lokalnog puta ka Somboru, 10 km SI od Sombora. Površina atara, u čijem istočnom delu teče kanalisani Kljajićevski potok, iznosi 7.730 ha. Asimetričnog je oblika sa osnovnim fizionomskim delom oko glavnog puta. Prostorno se širi ka istoku, jer je prema zapadu izraženije močvarno zemljište. Prvi pisani pomen datira iz 1399, kada se navodi u Bodroškoj županiji pod nazivom SopokIa (SoporIa). Od 1747. ima status samostalnog naselja, s tim što je za vreme turske okupacije raseljena (“opustela”). U drugoj polovini XVII v. (pod Franjevcima), kada ima razvijeno ovčarstvo i vinogradarstvo, naseljena je Bunjevcima, a u manjoj meri i Srbima, Mađarima i Nemcima. Početkom XX v. najbrojniji su Nemci i Mađari, a posle II svetskog rata (doseljeno 3 hilj. st. iz okoline Slunja, Vrgin Mosta i Cazina), kao i danas, Srbi (64,3%) i Mađari (18,5%). Indeks demografskog starenja (j5) kreće se u rasponu od 0,3 (1961) do 0,9 (1991). Župna crkva Svih Svetih podignuta je 1819, a izgradnja pravoslavnog hrama Sv. Trojice započetaje 1989. god. Struju dobija pre II svetskog rata, a vodom se snabdeva preko lokalnog vodovoda. Ima osmorazrednu OŠ ”Miroslav Antić” (šk. 2000/01. – 328 učenika), MK, dom kulture, zdravstvenu stanicu, apoteku, poštu, ciglanu, lokalnu pijacu (pazarni dan – ponedeljak) i drugo, a ranije su postojale još dve fabrike (farbara i kudeljara). Proizvodnja kukuruza i pšenice je tržišno orijentisana, a nosioci razvoja agrara su privatna gazdinstva i RJ kooperanata “Budućnost” u sastavu PK ”Sombor” iz Sombora i Poljoprivredno preduzeće ”Čonoplja” sa velikom stočarskom farmom.

    Izvor: GEOGRAFSKA ENCIKLOPEDIJA naselja SRBIJE POD RUKOVODSTVOM PROF. DR SRBOLJUBA Đ. STAMENKOVIĆA

  9. vojislav ananić

    Spisak koloniziranih iz kotara Slunj u Čonoplju i Kljajićevo

    1. (279) Alinčić Mane Dušan sa 4 člana iz Primišlja
    2. (379) Bajić Todora Dušan sa 2 člana iz Ljupče
    3. (3) Bajić Miladina Mile sa 5 članova iz Ljupče
    4. (111) Bajić Ilije Nikola sa 2 člana iz Kord. Ljeskovca
    5. (343) Banda ud. Dragića Danica, r. Božić, 6 članova, Bandino Selo
    6. (205) Banda Đure Ljuba, 2 člana, Cvijanović Brdo
    7. (416) Banda ud. Nikola Stanka, r. Lovrić, 6 članova, Cvijanović Brdo
    8. (464) Banda Nikola Dragica, 3 člana, Snos -Veljun
    9. (142) Barać Dane Mihajlo, 10 članova, Zbjeg
    10. (412) Barać ud. Rade Kata r. Momčilović, 6 članova, Zbjeg
    11. (106) Basara Mile Đuro, 5 članova, Široka Rijeka, Vojnić
    12. (128) Basara ud. Nikole Miholjka, r. Španović, 5 članova, Mračalj, Vojnić
    13. (456) Bastaja Mane Rade, 9 članova, Kord. Ljeskovac
    14. (305) Batalo ud. Miloša Danica, r. Savić, 4 člana iz Primišlja
    15. (303) Batalo Ilije Simo, 3 člana iz Primišlja
    16. (324) Batalo Vuka Đuro, 4 člana, Cvijanović Brdo
    17. (331) Batalo Nikole Mane, 3 člana, Primišlje
    18. (479) Batalo Todora Milorad, 3 člana, Primišlje
    19. (285) Batalo Jovana Nikola, 3 člana, Primišlje
    20. (250) Batalo ud. Ilije Petra, r. Miladinović, 5 članova, Primišlje
    21. (280) Batalo Rade Stevan, 3 člana, Primišlje
    22. (380) Batalo Save Sava, 4 člana, Primišlje
    23. (351) Barić Dušana Mićo, 2 člana, Primišlje
    24. (52) Bjelobrk Jovana Mile, 3 člana, Kord. Ljeskovac
    25. (452) Bjelobrk Milivoja Miloš, 4 člana, Primišlje
    26. (291) Bjelobrk ud. Todora Sofija, r. Karalović, 4 člana, Primišlje
    27. (304) Bjelopetrović ud. Dušana Anđelija, r. Bjelopetrović, 3 člana, Primišlje
    28. (384) Bjelopetrović Nikole Dragić, 5 članova, Primišlje
    29. (472) Bjelopetrović Aleksije Rade, 2 člana, Primišlje
    30. (473) Bjelopetrović Milovana Jelica, r. Tumara, 5 članova, Primišlje
    31. (149) Blanuša ud. Dragića Lata, r. Krneta, 8 članova, Smoljanac
    32. (302) Bojanić Milića Dušan, 2 člana, Primišlje
    33. (317) Bolanović Rade Niko, 3 člana, Kord. Ljeskovac
    34. (441) Borovica ud. Milana Cuja, r. Ralić, 7 članova, St. Kršlja
    35. (350) Borovica Nikole Mile, 3 člana, St. Kršlja
    36. (24) Bosnić Janka Dane, 3 člana, St. Kršlja
    37. (217) Bosnić Uroša Miladin, 4 člana, St. Kršlja
    38. (439) Bosnić ud. Jandre Julka, r. Miljanović, 3 člana, St. Kršlja
    39. (21) Bošnjak Mile Dragan, 3 člana, Žrvnica
    40. (33) Bošnjak Laze Stevan, 2 člana, Prisjeka
    41. (57) Božičević Ante Josip, 5 članova, Furjan
    42. (372) Božić Mile Dušan, 6 članova, Primišlje
    43. (124) Božić Petra Dušan, 4 člana, Primišlje
    44. (219) Božić Stevana Dušan, 3 člana, Primišlje
    45. (268) Božić Dušana Mile, 6 članova, iz Ljupče
    46. (86) Brdar ud. Mihajla Duka, r. Kukić, 5 članova, Zbjeg
    47. (344) Brdar Jovana Ilija, 7 članova, Zbjeg
    48. (336) Brdar ud. Miće Milka, r. Dokmanović, 5 članova, Zbjeg
    49. (443) Brdar Đure Jovan, 4 člana, Zbjeg
    50. (65) Brdar Bože Mićo, 7 članova, Zbjeg
    51. (494) Brnić Milana Marija, r. Momčilović, 3 člana, Zbjeg
    52. (332) Budimlija Vasilija Kostadin, 8 članova, St. Kršlja
    53. (402) Budimlija Dmitra Rade, 9 članova, St. Kršlja
    54. (200) Bućan ud. Miloša Marija, r. Stokrpa, Široka Rijeka – Vojnić
    55. (112) Bunčić Tome Bara, 1 član, Cvitović
    56. (389) Bunčić ud. Ilije Milica, r. Simić, 5 članova, Primišlje
    57. (373) Bunčić ud. Ljubana Zaga, r. Krnić, 2 člana, Primišlje
    58. (122) Butorac Jovana Pajo, 4 člana, Bogovolja
    59. (470) Cekinović Savo Vučen, 3 člana, Tržić
    60. (397) Cimeša Petra Jovan, 3 člana, Tržić
    61. (117) Cimeša Marka Jovan, 8 članova, Bogovolja
    62. (125) Cimeša Ilije Milan, 3 člana, Bogovolja
    63. (298) Cimeša Jovana Radovan, 10 članova, Primišlje
    64. (353) Cmolić ud. Nikola Ljuba, r. Počuča, 3 člana, Smoljanac
    65. (26) Cvetićanin Petra Dušan, 1 član, Kord. Ljeskovac
    66. (7) Cvetićanin Đure Stevan, 6 članova, St. Kršlja
    67. (116) Cvjetićanin ud. Miloša Jelka, r. Vladisavljević, 4 člana, Smoljanac
    68. (93) Cvjetićanin Dmitra Dušan, 4 člana, Sadilovac
    69. (460) Cvjetićanin Laze Dragić, 4 člana, Smoljanac
    70. (337) Cvjetićanin Rade Nikola, 6 članova, St. Kršlja
    71. (230) Cvjetićanin Janka Ilija, 4 člana, Smoljanac
    72. (294 ) Cvjetićanin ud. Petra Milana, r. Marković, 5 članova, Smoljanac
    73. (403) Čaćić Ilije Mile, 4 člana, Kord. Ljeskovac
    74. (403) Čaćić Milovana Nikola, 3 člana, Primišlje, Slunj
    75. (485) Čačić ud. Sime Petra, r. Vukelić, 2 člana, Primišlje
    76. (11) Ćuruvija Nikole Branko, 4 člana, Mašvina
    77. (486) Ćuruvija ud. Dušana Danica, r. Sekulić, 3 člana, Primišlje
    78. (469) Ćuruvija Đure Mihajlo, 6 članova, Primišlje
    79. (475) Ćuruvija Mihajla Milan, 9 članova, Primišlje
    80. (284) Ćuruvija Milovana Nikola, 9 članova, Primišlje
    81. (404) Čakširan ud. Dmitra Anđa, r. Božić, 3 člana, Kord. Ljeskovac
    82. (385) Čavić ud. Svetozara Desanka, r. Bastaja, 1 član, Smoljanac
    83. (172) Dejanović Mihajla Cvijo, 6 članova, Klokoč, kot. Vojnić
    84. (450) Dejanović Dragića Dragić, 11 članova, Klokoč, kot.Vojnić
    85. (374) Dizdar Petra Jovan, 1 član, Primišlje
    86. Dizdar Petra Jovan, 1 član, Primišlje
    87. (378) Dizdar Rade Milovan, 6 članova, Primišlje
    88. (326) Dizdar Petra Vajo, 4 člana, Primišlje
    89. (254) Divnić ud. Rade Milka, r. Božić, 5 članova, Primišlje
    90. (158) Dmitrović Petra Kata, r. Milanović, 3 člana, Mašvina
    91. (208) Dodik Milića Mile, 4 člana, Zbjeg
    92. (59) Dodik Đure Milan, 7 članova, Zbjeg
    93. (348) Došen Petra Jovan, 4 člana, Kord. Ljeskovac
    94. (424) Došen ud. Milivoja Marija, r. Ralić, 1 član, St. Kršlja
    95. (274) Dragojević Sime Rade, 11 članova, Cvijino Brdo
    96. (229) Dražić Rade Dane, 10 članova, Mašvina
    97. (114) Dražić ud. Petra Danica, r. Savić, Mašvina
    98. (79) Dražić Rade Mane, 2 člana, Mašvina
    99. (102) Dražić ud. Đure Sofija, r. Dražić, 4 člana, Mašvina
    100. (16) Dražić Dane Mane, 1 član, Primišlje
    101. (77) Dunović Petra Dane, 5 članova, Primišlje
    102. (295) Dunović Rade Nikola, 8 članova, Primišlje
    103. (22) Đaković Mile Dragan, 5 članova, Široka Rijeka
    104. (349) Đermanović Milovana Jovan, 2 člana, Primišlje
    105. (481) Đermanović Petra Nikola, 8 članova, Primišlje
    106. (239) Đipalo ud. Rade Milka, r. Milić, 8 članova, Cvijanović Brdo
    107. (275) Đipalo ud. Dragića Milica, r. Majstorović, 6 članova, Cvijanović Brdo
    108. (126) Džakula Dušana Milan, 9 članova, Bogovolja
    109. (108) Eror Petra Miladin, 4 člana, Klokoč, kot. Vojnić
    110. (422) Eror Milića Milan, 5 članova, Klokoč, kot. Vojnić
    111. (410) Eror Dragića Rade, 7 članova, Klokoč, kot. Vojnić
    112. (243) Esapović Rade Milan, 6 članova, Primišlje
    113. (282) Esapović Nikole Mile, 4 člana, Primišlje
    114. (71) Gaćeša Sime Radovan, 11 članova, Primišlje
    115. (224) Gaćeša Petra Stevan, 3 člana, Primišlje
    116. (74) Glumac ud. Ilije Milka, r. Bjelobrk, 2 člana, Primišlje
    117. (365) Gojić Dragana Dragica, 5 članova, K. Ljeskovac
    118. (196) Gojić Petra Miloš, 4 člana, K. Ljeskovac
    119. (293) Gojić Mile Trifun, 8 članova, K. Ljeskovac
    120. (9) Grba ud. Đure, Anka, r. Zdjelar, 5 članova, K. Ljeskovac
    121. (37) Grba Marka Mile, 4 člana, Mašvina
    122. (438) Grdić Mije Nikola, 6 članova, Nikšić
    123. (171) Grgić Rade Dušan, 8 članova, Cvijanović Brdo
    124. (428) Gunj Božo Dragić, 6 članova, Klokoč
    125. (151) Gvozdić Milića Mihajlo, 3 člana, Cvijanović Brdo
    126. (468) Ilić ud. Rajka Draginja, r. Travica, 2 člana, Primišlje
    127. (347) Ilić ud. Mane Marija, r. Ilić, 4 člana, Primišlje, kot. Slunj
    128. (483) Ilić ud. Mane Milka, r. Pilja, 6 članova, Primišlje
    129. (2) Jajić ud. Rade Milka, r. Šupica, 9 članova, Tobolić
    130. (130) Jajić Rade Milutin, 9 članova, Primišlje
    131. (462) Jajić Ilije Petar, 3 člana, iz Ljupče
    132. (143) Jančić Rade Mile, 8 članova, Močila
    133. (313) Jezdić ud. Jeke Daneta, r. Ralić, 4 člana, Broćanac
    134. (198) Jezdić Ilije Milovan, 6 članova, Močila
    135. (368) Jović Mane Jovan, 3 člana, Smoljanac
    136. (212) Jović Mane Milan, 5 članova, St. Kršlja
    137. ( 56) Jurčević Janka Ivan, 5 članova, Donja Glina
    138. (376) Juzbašić Rade Ilija, 5 članova, Primišlje
    139. (161) Karamarković Petra Dragić, 6 članova, Kestenovac, kot. Vojnić
    140. (20) Karamarković Miloša Đuro, 4 člana, Kestenovac, kot. Vojnić
    141. (320) Katić ud. Nikole Dragojla, r. Jančić, Slušnica
    142. (40) Katić Mijata Janko, 5 članova, Donja Glina
    143. (425) Katić Đure Milovan, 1 član, Tobolić
    144. (214) Katić Mijata Petar, 7 članova, Donja Glina, općina Veljun
    145. (145) Katić ud. Milana Milica, r. Lovrić, 10 članova, Crno Vrelo
    146. (339) Katić Milana Milka, r. Gvozdić, 10 članova, Crno Vrelo
    147. (18) Kijurina Stanka Dušan, 2 člana, Gojkovac, kot. Vojnić
    148. (382) Klarić ud. Đure Milica, r. Dizdar, 4 člana, Primišlje
    149. (399) Klašnja Mile Rade, 3 člana, Brezovac
    150. (92) Kolundžija Stojana Božo, 4 člana, Primišlje
    151. (409) Knežević Pavla Miloš, 5 članova, Klokoč, kot. Vojnić
    152. (288) Kolundžija Mile Rade, 5 članova, Primišlje
    153. (96) Korać Vučena Milovan, 5 članova, Tržić
    154. (478) Korica ud. Ilije Milka, r. Božić, 5 članova, Primišlje
    155. (312) Koruga Save Đuro, 7 članova, St. Kršlja
    156. (60) Kosanović Miloša Božo, 7 članova, Močila
    157. (101) Kosanović Milutina Bude, 4 člana, Zbjeg
    158. (407) Kosanović Dušana Đuro, 8 članova, Močila
    159. (43) Kosanović Milijana Ilija, 10 članova, Močila
    160. (51) Kosanović Mile Ilija, 5 članova, Močila
    161. (5) Kosanović Petra Jovan, 3 člana, Močila
    162. (330) Kosanović Rade Marko, 3 člana, Močila
    163. (415) Kosanović ud. Sime Milica, r. Momčilović, 3 člana, Močila
    164. (246) Kosanović Mile Milka, 7 članova, Močila
    165. (67) Kosanović Đure Milivoja, 9 članova, Močila
    166. (421) Kosanović Steve Miloš, 6 članova, Močila
    167. (87) Kosanović Rade Milovan, 6 članova, Zbjeg
    168. (97) Kosanović ud. Sime Simica, r. Kosanović, 1 član, Močila
    169. (69) Kosanović ud. Petra Sofija, r. Ralić, 3 člana, Močila
    170. (323) Kosijer Mihajla Mile, 3 člana, Cvijino Brdo
    171. (84) Kosovac Milovana Dušan, 10 članova, Zbjeg
    172. (248) Kovačević ud. Rade Cuja, r. Rastovac, 9 članova, K. Ljeskovac
    173. (27) Kovačević Rade Mile, 6 članova, K. Ljeskovac
    174. (53) Kovačević Milijana Nikola, 3 člana, K. Ljeskovac
    175. (136) Kozić Milana Mile, 7 članova, Bogovolja
    176. (29) Kozić Petra Mile, 4 člana, Bogovolja
    177. (311) Kozlina ud. Petra Danica, r. Vučković, 6 članova, Cvijanović Brdo
    178. (227) Krasojević Dane Ilija, 8 članova, St. Kršlja
    179. (311) Krasojević ud. Novaka Lata, r. Božić, 3 člana, Kord. Ljeskovac
    180. (347) Krizmanić ud. Petra Manda, r. Bićanić, 5 članova, Smoljanac
    181. (194) Krmar Dragana Simo, 4 člana, Komesarac (Cetingrad)
    182. (394) Krmar Milića Jelena, r. Ignjatović, 3 člana, Radovica, kot. Slunj
    183. (359) Krneta Stevana Mane, 5 članova, Smoljanac
    184. (195) Krneta Bože Miloš, 2 člana, Krstinja, kot. Vojnić
    185. (115) Krneta ud. Rade Soka, r. Bosnić, 4 člana, iz Ljupče
    186. (249) Krnić ud. Ljubomira Marija, r. Batalo, 3 člana, Primišlje
    187. (440) Krnić Jovana Mićo, 6 članova, Zbjeg
    188. (76) Krnić ud. Rade Sofija, r. Tepavac, 3 člana, Primišlje
    189. (490) Krnić Dušana Veco, 3 člana, Zbjeg
    190. (457) Kukić Miloša Dane, 5 članova, Kord. Ljeskovac
    191. (487) Kukić Bože Đuro, 4 člana, Primišlje
    192. (62) Kukić Miloša Đuro, 3 člana, Kord. Ljeskovac
    193. (6) Kukić ud. Novaka Draginja, r. Kukić, 9 članova, Zbjeg
    194. (423) Kukić Stevana Dušan, 5 članova, Kord. Ljeskovac
    195. (34) Kukić Dušana Ilija, 3 člana, Primišlje
    196. (140) Kukić Petra Ilija, 4 člana, Primišlje
    197. (488) Kukić Stane Ilija, 1 član, Primišlje
    198. (23) Kukić Save Milan, 1 član, Primišlje
    199. (459) Kukić Rade Pane, 6 članova, K. LJskovac
    200. (476) Kukić Milana Pavao, 8 članova, Primišlje
    201. (450) Kukić Miloša Rade, 7 članova, K. Ljeskovac
    202. (354) Kukić Mile Simo, 3 člana, Primišlje
    203. (233) Kurjega Todora Dušan, 6 članova, Zbjeg
    204. (181) Kuruzović Nikole Mile, 5 članova, Cetingrad
    205. (319) Kuzmanović Jove Milan, 6 članova, Slušnica
    206. (225) Kvočka Miloša Đuro, 10 članova, Broćanac
    207. (451) Kvočka ud. Rade Lata, r. Mudrić, 4 člana, Broćanac
    208. (448) Kvočka Milovana Milan, 8 članova, Broćanac
    209. (262) Lalić Mile Bogdan, 1 član, Lipovača
    210. (157) Lalić Uroša Miloš, 3 člana, Lipovača
    211. (150) Lalić Petra Mile, 10 članova, Lipovača
    212. (137) Lalić Nikole Rade, 4 člana, Lipovača
    213. (144) Livada Petra Dušan, 11 članova, Primišlje
    214. (267) Livada Luke Ilija, 8 članova, Primišlje
    215. (340) Livada ud. Dušana Naka, r. Kukić, 4 člana, Primišlje
    216. (64) Lovrić Milića Dragić, 5 članova, Cvijanović Brdo
    217. (228) Lovrić ud. Milana Dragica, r. Kukić, 4 člana, Cvijanović Brdo
    218. (213) Lovrić Rade Miloš, 10 članova, Cvijanović Brdo
    219. (418) Lovrić Filipa Milić, 7 članova, Cvijanović Brdo
    220. (169) Lovrić Đure Milutina, 2 člana, Cvijanović Brdo
    221. (375) Lovrić Petra Mirko, 8 članova, Cvijanović Brdo
    222. (32) Majstorović Jovana Milutin, 3 člana, Kord. Ljeskovac
    223. (15) Malkoč Ante Mile, 6 članova, Furjan
    224. (131) Mandić Đure Dušan, 6 članova, Bogovolja
    225. (405) Marjanović ud. Dragića Bosiljka, r. Tepavac, 3 člana, Broćanac
    226. (206) Marjanović Nikole Čedo, 4 člana, Kord. Ljeskovac
    227. (48) Marjanović ud. Đure Marija, r. Dragić, 4 člana, Kord. Ljeskovac
    228. (413) Matijević Nikole Dmitar, 4 člana, Krstinja, kot. Vojnić
    229. (10) Matješić Franje Jelena, r. Medved, 6 članova, Furjan
    230. (159) Mazinjanin Milića Đuro, 5 članova, Primišlje
    231. (203) Miladinović Stevana Rade, 4 člana, Kord. Ljeskovac
    232. (164) Miladinović ud. Rade Sofija, r. Matijević, 4 člana, Močila
    233. (491) Milanović Ilije Dmitar, 7 članova, Kord. Ljeskovac
    234. (270) Milanović Đure Ilija, 4 člana, Mašvina
    235. (492) Milić Milovana Petar, sam, Primišlje
    236. (155) Milić Vasilija Rade, 7 članova, Crno Vrelo
    237. (454) Milković ud. Mile Anđelija, r. Ralić, 6 članova, Primišlje
    238. (190) Milković Dragića Dane, 6 članova, Primišlje
    239. (189) Milković Rade Dragan, 8 članova, K. Ljeskovac
    240. (72) Milković Pavla Ilija, 8 članova, Primišlje
    241. (1) Milković Đure Mane, 3 člana, Tobolić
    242. (223) Milković Luke Mićo, 5 članova, Tobolić
    243. (408) Milković Ilije Mile, 4 člana, K. Ljeskovac
    244. (85) Milković Milića Milovan, 7 članova, Tobolić
    245. (442) Milković Milovana Milutin, 3 člana, Crno Vrelo
    246. (442) Milković Steve Ostoja, 6 članova, K. Ljeskovac
    247. (81) Milković Samojlija Petar, 7 članova, Tobolić
    248. (245) Milković Đure Stevan, 5 članova, Obljajac (Primišlje)
    249. (258) Miljković Milića Danica, 3 člana, K. Ljeskovac
    250. (271) Miljković Save Rafailo, 7 članova, Tobolić
    251. (207) Milošević ud. Milana Bosiljka, r. Kvočka, 3 člana, Broćanac
    252. (187) Milošević ud. Dragića Dragica, r. Tepavac, 3 člana, Broćanac
    253. (73) Milošević Đure Dušan, 2 člana, Primišlje
    254. ( ) Milošević Miloša Jovan, 6 članova, Broćanac
    255. (99) Milošević Rade Radiša, 3 člana, Broćanac
    256. (232) Milošević ud. Rade Sofija, r. Trbojević, 7 članova
    257. (186) Milošević ud. Milovana Sofija, r. Roknić, 3 člana, Broćanac
    258. (147) Mladen ud. Dragića Milica, r. Vujaklija, 4 člana, Crno Vrelo
    259. (147) Mladen Rade Miloš, 7 članova, Crno Vrelo
    260. (146) Mlađen Milića Ljubomir, 8 članova, Crno Vrelo
    261. (66) Momčilović Dušana Branko, 4 člana, Močila
    262. (95) Momčilović Rade Ilija, 5 članova, Močila
    263. (253) Momčilović Nikole Jovan, 7 članova, Močila
    264. (41) Momčilović Ilije Nikola, 10 članova, Močila
    265. (8) Momčilović ud. Janka Sara, r. Kosanović, 2 člana, Močila
    266. (259) Mudrić Nikole Milan, 13 članova, Mudrić Selo
    267. (188) Mudrić Milana Milka, r. Tepavac, 5 članova, Močila
    268. (292) Mutić Petra Miloš, 7 članova, Primišlje
    269. (216) Ninković Miloša Nikola, 5 članova, Cvijanović Brdo
    270. (215) Ninković Sime Stevan, 5 članova, Cvijanović Brdo
    271. (299) Novaković ud. Milutina Marija, r. Juzbašić, 4 člana, Primišlje
    272. (426) Novaković Ninka Ninko, 6 članova, Cvijanović Brdo
    273. (411) Opačić Miladina Marko, 9 članova, Kordunski Ljeskovac
    274. (42) Opačić Petra Rade, 9 članova, Kordunski Ljeskovac
    275. (121) Opačić Todora Vasilije, 6 članova, Primišlje
    276. (474) Opačić Pavla Vaso, 5 članova, Primišlje
    277. (396) Pajić Jove Miloš, 4 člana, Krstinja, kot. Vojnić
    278. (435) Paravina ud. Miće Dušanka, r. Rodić, 4 člana, Kord. Ljeskovac
    279. (170) Paravina ud. Nikole Milica, r. Vojvodić, 3 člana, Kord. Ljeskovac
    280. (238) Pašić ud. Milana Lata, r. Pašić, 8 članova, Kord. Ljeskovac
    281. (119) Pašić Uroša Mane, 1 član, Broćanac
    282. (118) Pešić Bože Petar, 4 člana, Broćanac
    283. (182) Pavlović Sime Dragić, 6 članova, Mračaj, kot. Vojnić
    284. (134) Pavlović Mile Marko, 6 članova, Mračaj, kot. Vojnić
    285. (179) Pavlović Sime Petar, 7 članova, Mračaj, kot. Vojnić
    286. (91) Pekeč Mihajla Ilija, 4 člana, Primišlje
    287. (371) Pekeč Todora Ilija, 12 članova, Primišlje
    288. (427) Pekeč ud. Đure Ljuba, r. Peurača, 6 članova, Klokoč, kot. Vojnić
    289. (356) Pekeč ud. Dušana Ljuba, r. Bjelopetrović, 1 član, Primišlje
    290. (430) Pekeč Nikole Milan, 3 člana, Klokoč, kot. Vojnić
    291. (338) Petić Sime Đuro, 6 članova, Tobolić
    292. (484) Petić Luke Nikola, 3 člana, Tobolić
    293. (364) Petić Jovana Rade, Tobolić
    294. (99) Petić Rade Sava, 8 članova, Tobolić
    295. (273) Petić Mile Stanko, 8 članova, Primišlje
    296. (80) Petković Janka Dragić, 8 članova, Zbjeg
    297. (141) Petković Mane Dragić, 7 članova, Zbjeg
    298. (82) Petković Ilije ud. Cuka, r. Kosanović, 4 člana, Zbjeg
    299. (264) Petković Jovana Mane, 7 članova, Zbjeg
    300. (127) Petričić Milana Nikola, 2 člana, Cetingrad
    301. (201) Petrović ud. Petra Milja, r. Korać, Široka Rijeka, Vojnić
    302. (163) Peurača Nikole Milan, 5 članova, Dunjak, kot. Vojnić
    303. (458) Pilja Jovana Mile, 7 članova, Kord. Ljeskovac
    304. (287) Pilja ud. Pavla Milica, r. Adžibaba, 5 članova, Primišlje
    305. (256) Pilja ud. Dušana Milica, r. Torbić, 5 članova, Primišlje
    306. (393) Pjevac Petra Ilija, 7 članova, Primišlje
    307. (391) Pjevac Rade Milivoj, 4 člana, Primišlje
    308. (88) Pjevac Mile Milan, 7 članova, Tobolić
    309. (109) Pjevac ud. Milovana Milka, r. Pjevac, 3 člana, Primišlje
    310. (226) Pjevac Save Nikola, 4 člana, Tobolić
    311. (36) Pjevac Dmitra Rade, 3 člana, Kord. Ljeskovac
    312. (329) Pjevac Sime Simo, 4 člana, Primišlje
    313. (235) Pjevac Nikole Svetozar, 5 članova, Tobolić
    314. (236) Polovina Milana Pavao, 6 članova, Zbjeg
    315. (297) Polovina Pave Rade, 5 članova, Rakovac
    316. (210) Popović Todora Dušan, 9 članova, Zbjeg
    317. (222) Popović Mane Dane, 8 članova, Močila
    318. (455) Polovina Janka Rade, 10 članova, Smoljanac
    319. (139) Popović Miloša Milan, 6 članova, Zbjeg
    320. ( ) Popović Rade Dušanka, 4 člana, Zbjeg
    321. (318) Popović ud. Mile Kata, r. Dražić, 4 člana, Slušnica
    322. (345) Popović Ilije Marko, 2 člana, Zbjeg
    323. (358) Popović Milana Miloš, 5 članova, Zbjeg
    324. (369) Popović Mile Milan, 5 članova, Smoljanac
    325. (110) Pozdan Ilije Milan, 4 člana, K. Ljeskovac (odselili u Bašku)
    326. (17) Pozdan Luke Milija, r. Zinajić, 5 članova, Mašvina
    327. (148) Pozdan Stojana Miloš, 5 članova, Mašvina
    328. (367) Pozdan Petra Lata, 5 članova, Mašvina
    329. (129) Pozdan Nikole Vlade, 10 članova, Mašvina
    330. (221) Pražić Laze Milić, 4 člana, Krstinja, Vojnić
    331. (333) Prodanović Stevana Mile, 6 članova, Trak
    332. (132) Pucar Janka Đuro, 7 članova, Cetingrad
    333. (75) Radaković Dmitra Miladin, 8 članova, St. Kršlja
    334. (328) Radaković Đure Rade, 1 član, St. Kršlja
    335. (386) Radaković Petra Radovan, 3 člana, St. Kršlja
    336. (362) Radeka Dragoja Milan, 4 člana, Bogovolja
    337. (103) Radočaj ud. Stevana Bara, r. Cindrić, 1 član, Cvitović
    338. (14) Rakić Dobre Stevan, 3 člana, Kord. Ljeskovac
    339. (335) Rakinić Bože Milutin, 6 članova, Tuk
    340. (244) Rakinić ud. Sime Sava, r. Milković, 4 člana, Tuk
    341. (190) Ralić Miladina Dmitar, 1 član, Primišlje
    342. (352) Ralić ud. Ilije Milka, r. Opačić, 3 člana, Primišlje
    343. (192) Ralić Ilije Miloš, 1 član, Primišlje
    344. (255) Ralić Đure Nikola, 7 članova, Primišlje
    345. (173) Rašić Đure Jovan, 3 člana, Gejkovac, kot. Vojnić
    346. (38) Retić ud. Mile Simica, r. Perić, 6 članova, Kremen
    347. (25) Ribić ud. Nikole Jeka, r. Popović, 2 člana, Široka Rijeka, kot. Vojnić
    348. (12) Rodić Mile Marko, 6 članova, Sadilovac, Slunj
    349. (370) Rodić Stane Todor, 1 član, Smoljanac
    350. (482) Roknić Save Nikola, 6 članova, Broćanac
    351. (301) Rončević Save Nikola, 9 članova, Primišlje
    352. (388) Savić ud. Ilije Anđelija, r. Batalo, 2 člana, Primišlje
    353. (489) Savić Nikole Đuro, sam, Primišlje
    354. (431) Savić Steve Miloš, 8 članova, Žrvnica
    355. (45) Sekulić Bože Bogdan, 7 članova, Tobolić
    356. (153) Sekulić Mile Đuro, 6 članova, Tobolić
    357. (263) Sekulić Miloša Ilija, 7 članova, Tobolić
    358. (220) Sekulić Vasilja Ljuban, 7 članova, Tobolić
    359. (152) Sekulić Đure Mile, 9 članova, Tobolić
    360. (242) Sekulić Bože Mile, 10 članova, Tobolić
    361. (257) Sekulić Mane Milić, 6 članova, Tobolić
    362. (467) Sekulić Miloša Sava, 6 članova, Tobolić
    363. (281) Sekulić Đure Vladimir, 6 članova, Tobolić
    364. (289) Sekulić Mile Vojo, 6 članova, Tobolić
    365. (276) Simić Milića Mile, 4 člana, Primišlje
    366. (63) Simić Ilije Stevo, sam – nije se nastanio
    367. (277) Smiljanić Arsenija Ilija, 3 člana, Kord. Ljeskovac
    368. (278) Smiljanić Arsenija Rade, 5 članova, Kord. Ljeskovac
    369. (78) Smoljanović Nikole Miloš, 7 članova, Primišlje
    370. (400) Smoljančević Mihajla Simo, 4 člana, Broćanac
    371. (105) Soleša ud. Rade Ljuba, r. Zdjelar, 2 člana, Kord. Ljeskovac
    372. (174) Sremac Petra Milan, 1 član, Svinjarica, kot. Vojnić
    373. (217) Stanić Marka Đuro, 9 članova, Zbjeg
    374. (322) Stanić Nikole Spasoje, 7 članova, Zbjeg
    375. (341) Stojaković ud. Dušana Milija, r. Kukić, 5 članova, Primišlje
    376. (296) Stojaković Mojsije, 5 članova, Primišlje
    377. (202) Stokrp Mile Lazo, 6 članova, Široka Rijeka, kot. Vojnić
    378. (387) Svilar Nikole Aleksa, 4 člana, Smoljanac
    379. (156) Svilar ud. Marka Anka, r. Studen, 3 člana, Sadilovac
    380. (466) Šaša ud. Blagoja Ljubica, r. Pjevac, 5 članova, Primišlje
    381. (180) Šaša Dragana Miloš, 3 člana, Kord. Ljeskovac
    382. (307) Šatlan Đure Miloš, 3 člana, Primišlje
    383. (165) Škorić ud. Petra Milica, r. Mudrić, 5 članova, Podcetin
    384. (252) Škrbina Ninka Milovan, 5 članova, Primišlje
    385. (177) Španović Bože Marko, 4 člana, Jagrovac, kot. Vojnić
    386. (178) Španović Laze Mile, 5 članova, Jagrovac, kot. Vojnić
    387. (120) Španović Gaje Mile, 7 članova, Krstinja, kot. Vojnić
    388. (419) Šupica Ilije Milan, 10 članova, iz Ljupče
    389. (417) Šupica Marka Milan, 4 člana, iz Ljupče
    390. (44) Šupica Ilije Mane, 8 članova, iz Ljupče
    391. (436) Šupica Stevana Petar, 5 članova, iz Ljupče
    392. (377) Šušnjar Milovana Đuro, 6 članova, Primišlje
    393. (327) Šušnjar Rade ud. Milica, r. Vunduk, 7 članova, Primišlje
    394. (19) Tadić Marka Dušan, 1 član, Komesarac
    395. (463) Tarabić Milovana Mile, 13 članova, Komesarac
    396. (406) Tatalović Miladina Dragica, 3 člana, St. Kršlja (odselila 1947. u Kordun)
    397. (68) Tatalović Mile Mićo, 6 članova, K. Ljeskovac
    398. (461) Tepavac ud. Miloša Anica, r. Batalo, 4 člana, Slušnica
    399. (30) Tepavac Bogdana Đuro, 4 člana, Slušnica
    400. (432) Tepavac Milovana Đuro, 8 članova, Slušnica
    401. (70) Tepavac Marka Đuro, 6 članova, Lipar
    402. (321) Tepavac ud. Jove Janja, r. Tepavac, 5 članova, Slušnica
    403. (133) Tepavac Petra Mićo, 10 članova, Slušnica
    404. (407) Tepavac Dmitra Milan, 9 članova, Močila
    405. (47) Tepavac Sime Mile, 9 članova, Kord. Ljeskovac
    406. (315) Tepavac Vuke Mile, 3 člana, Slušnica
    407. (433) Tepavac Đure Milovan, 4 člana, Slušnica
    408. (176) Tepavac Dane Milovan, 6 članova, Močila
    409. (434) Tepavac Mile Nikola, 3 člana, Slušnica
    410. (197) Tepavac Marka Nikola, 3 člana, Slušnica
    411. (31) Tepavac Đure Pajo, 7 članova, Slušnica
    412. (445) Topić Đure Dragić, 8 članova, Broćanac
    413. (98) Tepavac Mihajla Đuro, 4 člana, Broćanac
    414. (401) Topić Dragića Mane, 11 članova, Broćanac
    415. (209) Torbić Ignjatija Đuro, 6 članova, Primišlje
    416. (392) Torbić ud. Sime Mila, r. Tumara, 2 člana, Tobolić
    417. (381) Torbić ud. Ilije Smiljana, r. Višnjić, 6 članova, Tržić
    418. (138) Torbić Stevana Jovan, 11 članova, Primišlje
    419. (185) Trbojević Rade Dušan, 4 člana, Bogovolja
    420. (83) Trbojević Bože Rade, 7 članova, Zbjeg
    421. (100) Trbojević ud. Đure Sara, r. Kosanović, 3 člana, Močila
    422. (204) Trbojević Mile Rade, 2 člana, Močila
    423. (241) Tumara Milovana Milić, 10 članova, Tobolić
    424. (39) Tumara Milovana Nedeljko, 3 člana, Kord. Ljeskovac
    425. (55) Turkalj Ivana Ivan, 5 članova, Donja Glina
    426. (247) Uzelac Mile Branko, 8 članova, Smoljanac
    427. (355) Uzelac Marka Dušan, 4 člana, Sadilovac
    428. (306) Uzelac ud. Dane Ljubica, r. Vignjević, 7 članova, Smoljanac
    429. (361) Uzelac Janka Miloš, 4 člana, Sadilovac
    430. (325) Vejin Mane Danica, 3 člana, Kord. Ljeskovac
    431. (166) Vergaš ud. Dušana Marija, r. Kosić, 4 člana, Široka Rijeka, kot. Vojnić
    432. (251) Vidović ud. Ilije Marija, r. Juzbašić, 4 člana, Primišlje
    433. (283) Vidović ud. Mile Miljka, r. Katić, 9 članova, Primišlje
    434. (493) Vidović Milovana Milić, 7 članova, Primišlje
    435. (300) Vidović Milovana Rade, 8 članova, Primišlje
    436. (54) Vojvodić Rade Mile, 10 članova, Kord. Ljeskovac
    437. (363) Vojvodić Ilije Nikola, 8 članova, St. Kršlja
    438. (261) Vorkapić Milovana Mane, 3 člana, Mudrić Selo
    439. (414) Vorkapić Miće Petar, 8 članova, Močila
    440. (414) Vorkapić Miće Petar, 8 članova, Močila
    441. (260) Vorkapić Milovana Petar, 6 članova, Mudrić Selo
    442. (480) Vranješ Mile Milan, 7 članova, Cetingrad
    443. (211) Vučković Stanka Dragić, 7 članova, Cvijanović Brdo
    444. (154) Vučković ud. Mile Jeka, r. Kosijer, 7 članova, Cvijanović Brdo
    445. (61) Vučković Nikole Milan, 4 člana, Cvijanović Brdo
    446. (49) Vučković Cvije Nikola, 5 članova, Mračaj, kot. Vojnić
    447. (366) Vučković Bogdana Milutin, 7 članova, Bandino Selo
    448. (193) Vujaklija Rade Bogdan, 3 člana, Klokoč, kot. Vojnić
    449. (58) Vujaklija Petra Đuro, 3 člana, Cvijanović Brdo
    450. (398) Vujaklija Dragana Mile, 3 člana, Cvijanović Brdo
    451. (35) Vujaklija ud. Mile Milka, r. Vujaklija, 5 članova, Cvijanović Brdo
    452. (191) Vujaklija Tome Nikola, 7 članova, Cvijanović Brdo
    453. (88) Vuković Jovana Rogić, 8 članova, Srpski Blagaj
    454. (13) Vukas Mane Ilija, 3 člana, Močila
    455. (183) Vukas Ilije Mile, 4 člana, Kord. Ljeskovac
    456. (444) Vukas Petra Milovan, 5 članova, Močila
    457. (449) Vukas Ilije Nikola, 4 člana, Močila
    458. (477) Vukelić Jovana Dragić, 3 člana, Zbjeg
    459. (265) Vukelić ud. Đure Dragica, r. Dodik, 8 članova, Zbjeg
    460. (266) Vukelić Spasoje Đuro, 6 članova, Zbjeg
    461. (89) Vukelić Rade Ilija, 4 člana, Tobolić
    462. (272) Vukelić Uroša Miloš, 2 člana, Kord. Ljeskovac
    463. (50) Vukojević Ilije Ljubomir, 5 članova, Bogovolja
    464. (360) Vuković Petra Lazo, 8 članova, Smoljanac
    465. (162) Vuletić ud. Stanka Dragica, r. Vukobratović, 4 člana, Klokoč, kot. Vojnić
    466. (199) Vuletić Nikole Milutin, 1 član, Brusovača, kot. Vojnić
    467. (290) Vunduk Rade Simo, 5 članova, Primišlje
    468. (234) Zdjelar Đure Dane, 5 članova, Broćanac
    469. (168) Zdjelar ud. Milutina Jeka, r. Perač, 1 član, Furjan
    470. (167) Zdjelar Vasilija Milan, 5 članova, Furjan
    471. (195) Zec Mile Dragan, 1 član, Mašvina
    472. (465) Zec Đure Draginja, 2 člana, Primišlje
    473. (240) Zec ud. Steve Milica, r. Momčilović, 3 člana, Mašvina
    474. (308) Zec. ud. Ilije Kata, r. Torbić, 1 član, Mašvina
    475. (446) Zec Dušana Todor, 7 članova, Mašvina
    476. (346) Zinajić ud. Milana Ana, r. Bosnić, 3 člana, St. Kršlja
    477. (107) Zinajić Mile Đuro, 4 člana, Mašvina (odselio 1948.)
    478. (104) Zinajić ud. Milana Mila, r. Zinajić, 2 člana, Cvijanović Brdo
    479. (175) Zinajić Jove Nikola, 6 članova, Mašvina
    480. (334) Zinajić Milovana Vlado, 1 član, Mašvina, kot. Slunj
    481. (135) Zobenica Mihajla Đuro, 6 članova, Kord. Ljeskovac
    482. (273) Zobenica Mihajla Mane, 9 članova, Kord. Ljeskovac
    483. (316) Zoroja ud. Đure Kata, r. Ralić, 4 člana, Močila
    484. (309) Zoroja Nikole Petar, 5 članova, Močila
    485. (429) Zubović Mane Nikola, 9 članova, Žrvnica
    486. (463) Živković Stanka Mihajlo, 4 člana, Krstina (vratio se u Kordun)

    IZVOR: S V E T O Z A R L I V A D A, DUŠAN LIVADA • MILKA ILIĆ LIVADA • ĐURO ZATEZALO • DRAGAN CVJETIĆANIN • MILAN MILKOVIĆ, K O R D U N S K I R E K V I J E M, EUROKNJIGA, Zagreb, 2008.

  10. vojislav ananić

    SOMBOR
    (SOMBOR / SOMBOR / ZOMBOR /ZOMBOR)

    Nalazi se u severozapadnom delu Vojvodine, na Velikom kanalu Bezdan-Bečej i na vodoraskršću kanala Dunav-Tisa-Dunav. Nastao je između XII i XIII veka, na jednom od ostrva u spletu močvara reke Mostonge. Osnovao ga je jedan od ugarskih kraljeva (pretpostavlja se da je to bio kralj Ištvan, sin Bele IV) i najverovatnije od tada nosi naziv Sent Mihalj. Od XIV veka nalazi se u posedu plemićke porodice Cobor. Ugarski kralj Matija Korvin dozvolio je ovoj porodici da 1469. godine podigne utvrđenje radi zaštite od Turaka, ali su ga Turci ipak osvojili 1541. godine. Tadašnje naselje, od 1543. godine poznato pod nazivom Sombor, pripalo je budimskom vilajetu i nalazilo se pod turskom vlašću sve do 1687, kada je ušlo u sastav Habzburške monarhije. Sombor je imao status vojničke varoši od 1717. do 1745. godine, kada je razvojačen i stavljen pod županijsku vlast. Povelju slobodnog kraljevskog grada stekao je 1749, a središte Bačko-bodroške županije postao je 1786. godine.
    Stanovništvo Sombora činili su Bunjevci, Mađari, Nemci, Srbi i Jevreji. Jedna od osnovnih privrednih grana u gradu bila je zemljoradnja, ali su nakon 1749. godine stvoreni bolji uslovi i za razvoj zanatstva i trgovine. Tako će tridesetih godina XIX veka u Somboru raditi pivara, tekstilna tvornica, mlinovi i niz manufakturnih zanatskih radionica. Železničku vezu sa Segedinom grad je dobio 1869. godine, a električnu centralu 1905. godine. Već krajem XIX veka, intenzivno je sprovođeno ozelenjavanje Sombora, po kome je on, pored čuvenih fijakera, prepoznatljiv i danas. Svojevrsno obeležje grada su svakako i pojedine značajne građevine kao što su Župni dvor (1743), rimokatolička crkva Svetog trojstva (1763), srpska Velika saborna crkva posvećena Jovanu Preteči (1790), županijska zgrada (izgrađena 1808, a današnji izgled dobila je 1882) u kojoj se čuva poznata slika Ferenca Ajzenhuta Bitka kod Sente. Gradska kuća sazidana je na mestu nekadašnjeg kaštela grofa Jovana Brankovića (1842).
    Sombor je još od XVIII veka poznat po veoma razvijenom školstvu. Već 1759. godine u gradu je radila četvororazredna škola srednjoškolskog tipa, koju je osnovala srpska pravoslavna crkvena opština. Godine 1763. osnovana je prva viša Gramatikalna škola. Gradski magistrat je 1767. godine osnovao školu sa nastavom na srpskom i grčkom jeziku, a od 1778. godine radi učiteljska škola – Norma, koju je osnovao Avram Mrazović. U Sombor je 1816. godine iz Sentandreje preseljena Srpska učiteljska škola – preparandija.
    Društveni život u Somboru bio je dosta razvijen već početkom XIX veka. Jedna od najstarijih mađarskih kasina osnovana je upravo u Somboru (1844), a godinu dana kasnije počela je sa radom i prva srpska čitaonica. Narodno pozorište u Somboru osnovano je 1882. godine.
    Iz ovog živopisnog bačkog grada potiču mnoge značajne ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života. Među njima su književnik Veljko Petrović i slikar Milan Konjović.

    IZVOR: koliko se poznajemo, iz istorije nacionalnih zajednica u Vojvodini, IX izdanje, Novi Sad, 2014. god.