Niš (opštine i naselja)

11. jun 2012.

komentara: 5

Grad Niš:

Gradska opština Medijana:

Brzi Brod i Niš

Gradska opština Niška Banja:

Bancarevo, Gornja Studena, Donja Studena, Jelašnica, Koritnjak, Kunovica, Lazarevo Selo, Manastir, Nikola Tesla (do 1979. godine deo Niške Banje), Niška Banja, Ostrovica, Prva Kutina, Prosek, Ravni Do, Radikina Bara, Rautovo, Sićevo i Čukljenik.

Gradska opština Palilula:

Berbatovo, Bubanj, Vukmanovo, Gabrovac, Gornje Međurovo, Deveti maj (do 1985. godine Novo Selo), Donje Vlase, Donje Međurovo, Krušce, Lalinac, Mramor, Mramorski Potok, Pasi Poljana, Suvi Do i Čokot.

Gradska opština Pantelej:

Brenica, Vrelo, Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Donja Vrežina, Donji Matejevac, Jasenovik, Kamenica, Knez Selo, Malča, Niš – deo, Oreovac, Pasjača i Cerje.

Gradska opština Crveni Krst:

Berčinac, Vele Polje, Vrtište, Gornja Toponica, Gornja Trnava, Gornji Komren, Donja Toponica, Donja Trnava, Donji Komren, Kravlje, Leskovik, Medoševac, Mezgraja, Miljkovac, Niš – deo, Paligrace, Paljina, Popovac, Rujnik, Sečanica, Supovac, Trupale, Hum i Čamurlija.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Mioljub

    Moram Vas pohvaliti što koristite ćirilicu.Sve ino stranice koje su na srpskom koriste ćirilicu,a naš narod,latinicu.Pa čak nisu dostojni ni slova š č ć đ ž i dž da koriste.Ubi nas latinica!

  2. vojislav ananić

    NAISSUS, u rimsko doba ime današnjeg Niša. Predjel, u kojem se nalazio Niš, zvao se za Rimljana i prije njih Dardanija i bio je naseljen ilirskim plemenom Dardanaca. N. nije rimsko ime, nego su ga Rimljani zatekli. Provincija, u kojoj se N. nalazio zvala sv najprije Mezija, zatim Gornja Mezija, a od kraja 3 vijeka po Kristu Provinecijaja Dacija (Dacia Mediterranea). U N. se rodio car Konstantin. Rimski car Klaudije II Gotski potukao je 268 po Kr. Gote kod N. u niškom polju. Iz rimskih natpisa, koji su nađeni u N. znamo da je u početku 3 vijeka po Kr. tu bila jedna vojnička ergela (ili jedan depo konja), i da se na Nišavi ili na njenom ušću nalazila jedna flotila. U historiji kršćanske crkve igrao je N. dosta znatnu ulogu. On je bio vladičanska stolica još u sredini 4 vijeka po Kr. Na čuvenom saboru u Sardici (današnjoj Sofiji) 34. bio je i vladika iz N. Čuven je bio niški vladika Ronosus, koji je svrgnut 381 zbog neke svoje hereze. Posljednji poznati vladika u N. spominje se oko sredine 6 vijeka po Kr. N. je imao jamačno i svoje mučenike, ali oni nisu poznati. U N. nije nađeno nmogo rimskih starina. Najznatnija je brončana glava Konstantinova. koja je nađena pri kopanju temelja za novi željezni most (sada je u beogradskom Narodnom muzeju). U N. su nađene i neke srebrne posude s latinskim natpisom: »Care Linicije neka bi uvijek tvoja bila pobjeda«. Ostali rimski spomenici iz N. su nekoliko napisa, reljefa, novac i t. d.

    N. Vulić.

    IZVOR: prof. St. Stanojević, NARODNA ENCIKLOPEDIJA SRPSKO-HRVATSKO-SLOVENAČKA, III KNJIGA , N—R, IZDAVAČ: BIBLIOGRAFSKI ZAVOD D. D. ZAGREB, GUNDULIĆEVA 29 ZASTUPA DR- ERIK MOSCHE, MIHANOVIĆEVA ULICA 1, 1928.

  3. vojislav ananić

    NIŠ, varoš u Srbiji (glavno mjesto niške oblasti). Ima 26.096 stanovnika. Na rijeci je Nišavi u Niškom Polju. Važno je saobraćajno raskršće (željeznice Niš-Skoplje-Solun, Niš-Caribrod-Sofija-Carigrad, Niš – Knjaževac -Zaječar). Poslije Beograda najvažniji je saobraćaji čvor Srbije. Trgovačko je i privredno središte južnog dijela sjeverne Srbije. Sjedište je župana, komandanta divizije i eparhijsko sjedište. Ima dvije gimnazije, prvostepeni i gradski sud, kazneni zavod. U bizantsko doba N. je bio jedan od glavnih trgovačkih gradova i jedna od četiri oružnice u Iliriku. Za Konstantina Velikog bio je lijepi i veliki grad. Za vrijeme seobe naroda porušen je, a za vlade Justinijana Velikog i kasnijih bizantskih vladara podizan je i uljepšavan. U 11 i 12 vijeku N. je bio lijep, naseljen i vrlo bogat grad. Tu je 1189 Nemanja dočekao Fridrika Barbarosu. U srpskim rukama bio je do 1386, kada su ga zauzeli Turci. U 16 vijeku N. je bio »opalo mjesto«, u 17 vijeku izgleda da se malo podigao. U 18 vijeku napredovao je znatno. Bio je uvijek raskršće važnih drumova.

    Literatura: K. Kostić, Trgovački centri i drumovi; Erdeljanović i Nikolić, Trgovački centri i putevi.

    B . D.

    IZVOR: prof. St. Stanojević, NARODNA ENCIKLOPEDIJA SRPSKO-HRVATSKO-SLOVENAČKA, III KNJIGA , N—R, IZDAVAČ: BIBLIOGRAFSKI ZAVOD D. D. ZAGREB, GUNDULIĆEVA 29 ZASTUPA DR- ERIK MOSCHE, MIHANOVIĆEVA ULICA 1, 1928.

  4. Vladimir Petrović

    Poštovani,

    zanima me poreklo porodice Petrović iz Medoševca kod Niša, slavimo Svetog Luku , po priči mojih rođaka, mi smo starosedeoci u ovom mestu, pradeda Dobrivoje rođen 1909.godine, njegov otac i deda Miloš i Milan
    .
    Unapred hvala !!!

    Sa poštovanjem,
    Vladimir Petrović

  5. magdalena

    komren nije selo