Порекло презимена, село Девети мај (Палилула)

28. март 2020.

коментара: 1

Порекло становништва села Девети мај (по књизи Ново Село), Градска општина Палилула – Нишавски округ. Према књизи Гојка Миловановића „Порекло становништва моравског Голака“ I део. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Ново Село је смештено у подножју планине Девице, на локалном путу који спаја Голачка села, Језеро и Попшицу, односно Сокобањски и Дервенски пут.

Тип села.

Ново Село је груписано насеље, а највећи број кућа налази се око сеоске чесме.

Постанак села и старине.

Некада се нешто даље од данашњег села налазило село Кравље. Према сачуваној традицији Турци су због погибије неког великодостојника спалили село Кравље. Преостало становништво нашло је уточиште у суседном селу Језеру. И данас се становници и фамилије у Језеру деле на Језерце и Крављане.Такође, данашњи становници дела Језера (Крављани) и становници Новог Села имају заједничка имања и гробље.

На месту спаљеног Кравља, које је због расељавања његовог становништва у Језеро, названо Пусто Кравље, долазе нови становници. Тосу била браћа Матеја, Ивко и Милош из Тополе. Са њима је дошао и њихов комшија са којим убили локалног агу, који им је наносио зло у Шумадиији.

Име села.

Назив села је настао после оснивања на месту Пустог Кравља, настала је нова насеобина тј. Ново Село. Од 1985. Године Нов о Село је преименовано и данас се зове Девети мај.

У селу постоји заветни крст на коме су уписана имена оснивача села. Заветина у селу је Света Тројица, а славе и Сретење.

Порекло становништва.

У селу су ове фамилије:

-Инђелици, 13 кућа, досељени из засеока Чучуње код Сокобање, старином су из Балановца (Заглавак), славе Светог Николу, старо кумство им је из Читлука (Бања). Разлог за насељавање из Чучуња је појава метиља код оваца.

-Стојковићи, 3 куће, досељени из Тополе, славе Светог Андреја, кумују им Ракићи из Новог Села.

-Ресничани, 7 кућа, досељени из Плужине (Сврљиг), славе Светог Јована Златоустог, старо кумство им је из Рибара (Сврљиг).

-Врачкинци, 6 кућа, досељени из Плужине (Сврљиг), славе Светог Мрату, кумују им Домишљари из Језера (Моравски Голак).

-Иванковци, 6 кућа, досељени из Плужине (Сврљиг), славе Светог Јована Златоустог, старо кумство им је из Рибара (Сврљиг).

-Милојевићи, 3 куће и:

Милошевићи, 4 куће, досељени из Тополе, славе Светог Андреја, старо кумство им је из Дугог Поља (Бања)

ИЗВОР: Према књизи Гојка Миловановића „Порекло становништва моравског Голака“ I део. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. zoran

    nešto ste ovde debelo pomešali. novo selo (9.Maj) je na putu Niš-priokuplje a stari naziv je Donji Bubanj staro selo se nalazilo na mestu sadašnjeg KP doma odnosno izmedju pruge i KP Doma
    upaljeno e po povlačenju austrijanaca 17i neke godine meštani pobegli da bi kasnije formirali naselje novo selo