Poreklo prezimena, selo Deveti maj (Palilula)

28. mart 2020.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Deveti maj (po knjizi Novo Selo), Gradska opština Palilula – Nišavski okrug. Prema knjizi Gojka Milovanovića „Poreklo stanovništva moravskog Golaka“ I deo. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Novo Selo je smešteno u podnožju planine Device, na lokalnom putu koji spaja Golačka sela, Jezero i Popšicu, odnosno Sokobanjski i Dervenski put.

Tip sela.

Novo Selo je grupisano naselje, a najveći broj kuća nalazi se oko seoske česme.

Postanak sela i starine.

Nekada se nešto dalje od današnjeg sela nalazilo selo Kravlje. Prema sačuvanoj tradiciji Turci su zbog pogibije nekog velikodostojnika spalili selo Kravlje. Preostalo stanovništvo našlo je utočište u susednom selu Jezeru. I danas se stanovnici i familije u Jezeru dele na Jezerce i Kravljane.Takođe, današnji stanovnici dela Jezera (Kravljani) i stanovnici Novog Sela imaju zajednička imanja i groblje.

Na mestu spaljenog Kravlja, koje je zbog raseljavanja njegovog stanovništva u Jezero, nazvano Pusto Kravlje, dolaze novi stanovnici. Tosu bila braća Mateja, Ivko i Miloš iz Topole. Sa njima je došao i njihov komšija sa kojim ubili lokalnog agu, koji im je nanosio zlo u Šumadiiji.

Ime sela.

Naziv sela je nastao posle osnivanja na mestu Pustog Kravlja, nastala je nova naseobina tj. Novo Selo. Od 1985. Godine Nov o Selo je preimenovano i danas se zove Deveti maj.

U selu postoji zavetni krst na kome su upisana imena osnivača sela. Zavetina u selu je Sveta Trojica, a slave i Sretenje.

Poreklo stanovništva.

U selu su ove familije:

-Inđelici, 13 kuća, doseljeni iz zaseoka Čučunje kod Sokobanje, starinom su iz Balanovca (Zaglavak), slave Svetog Nikolu, staro kumstvo im je iz Čitluka (Banja). Razlog za naseljavanje iz Čučunja je pojava metilja kod ovaca.

-Stojkovići, 3 kuće, doseljeni iz Topole, slave Svetog Andreja, kumuju im Rakići iz Novog Sela.

-Resničani, 7 kuća, doseljeni iz Plužine (Svrljig), slave Svetog Jovana Zlatoustog, staro kumstvo im je iz Ribara (Svrljig).

-Vračkinci, 6 kuća, doseljeni iz Plužine (Svrljig), slave Svetog Mratu, kumuju im Domišljari iz Jezera (Moravski Golak).

-Ivankovci, 6 kuća, doseljeni iz Plužine (Svrljig), slave Svetog Jovana Zlatoustog, staro kumstvo im je iz Ribara (Svrljig).

-Milojevići, 3 kuće i:

Miloševići, 4 kuće, doseljeni iz Topole, slave Svetog Andreja, staro kumstvo im je iz Dugog Polja (Banja)

IZVOR: Prema knjizi Gojka Milovanovića „Poreklo stanovništva moravskog Golaka“ I deo. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. zoran

    nešto ste ovde debelo pomešali. novo selo (9.Maj) je na putu Niš-priokuplje a stari naziv je Donji Bubanj staro selo se nalazilo na mestu sadašnjeg KP doma odnosno izmedju pruge i KP Doma
    upaljeno e po povlačenju austrijanaca 17i neke godine meštani pobegli da bi kasnije formirali naselje novo selo