Poreklo prezimena, selo Ubosko (Ljubinje)

29. decembar 2021.

komentara: 1

Poreklo stanovništva naselja Ubosko, opština Ljubinje – Hercegovina. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela, zemlje i vode.

Selo se pružilo, na visini od 400 m., Od 114 prema SZ krajem Ubalačkog Polja, a podnožjem i stranom Kačka i Radešića. Selo je nad morem preko 400 metara.

Piju kišnicu iz mnogih privatnih i zajedničkih čatrnja.

Ubosko ima dovoljno radne zemlje, koja je skoro sva u Ubalačkom Polju ispod sela i u brdu. U prisoju ima i vinograda. Seljani se podjednako bave zemljoradnjom i stočarstvom. Za stoku imaju znatne dimenzije u ispašama, koje su oko sela.

Sve su seoske paše izdijeljene u privatna imanja ili „ograde“, i oni prostori koji još nijesu ograđeni zna se čiji su. Stanovnici su većinom kmetovi, a ima i sasvim iskupljenih. Kmetovi daju polovinu ili trećinu od haka, a tako isto i travninu. Još neki drže i begluka i ćesimača.

Tip sela i starine.

Ubosko je jako izduženo u pravcu od sjeverozapada ka jugoistoku. Kuće predstavljaju niz, do 2 km. dugačak. Počevši od jugoistoka porodice idu ovim redom: Banđuri 4 k., Bogdanovići 3 k., Došljići 2 k., Žarkovići 2 k., Džunoze 3 k., Komad 1 k., Boze 8 k., Janjići 3 k., Mičete 4 k., Bukvići 7 k., Raunići 2 k., Dutine 4 k., Lasilovići (Medani) 3 k., Buk 3 k., Šaranović 1 K., Milošević 2 k., Škorić 1 k., Mrgan 1 k., Hajdarovići 3 k., (Elezovići 2 k., i u Poljicu 5 k.) Medani. Svega 57 kuća a s Poljicom 64 kuće. One su obično su blizu i bez reda.

Uboštani kažu da nikad nijesu kretali sa stokom u daleke planine, jer im je u blizini Radimja. U njoj svaki seljak obrađuje zemlju, pase stoku, i ima svoje staje i kolibe. Kažu da je selo prozvato po svome obliku, jer ima oblik ubla. Za imena Radešiće i Brajkovinu nije vezano nikakvo predanje.

Na tri mjesta u selu ima grčkog groblja. Jedno je u Osoju gdje ima i stara crkvina. Blizu Ubalačke Lokve u gomili Crkvini je grčko groblje. Treće je grčko groblje na mjestu Rudi.

Kroz Ubosko je prolazio stari put koji je polazio od Dubrovnika u Stolac. U selu je bio vrlo velik han, starih kućetina o kojima se ništa ne priča ima pod Osojem, gdje se nalazi i krečnih zidova i komada cigle. Zna se da su u selu živjeli Muslimani Babići, gdje su danas Banđuri, i Brklje gdje su sad Mičete, Smailhadžići gdje sada živi Komad. Još su živjeli: Ćeranići, Vuk, Teparić, Biridani, Muzejinagići i Husković. Vuk je digao u Borač, a Teparića ima u Ljubinju, ostali su digli u Aziju ili su izumrli.

Poreklo stanovništva.

Od današnjih porodica u selu jačom se starinom ističu muslimani:

-Hajdarovići 3 kuće, Ruinići 2 kuće, Mrgan 1 kuća, Šaranović 1 kuća, Džunoze (Dutine) koji su davno došli iz Glećevaca i pravoslavni su:

-Došljići 2 kuće,

-Banđuri (Mijatovići) 4 kuće, koji su došli iz Čavša u 18 vijeku. Svi drugi došli su u 19–om vijeku iz Gornjeg Hrasna i to:

-Bukvići (7 kuća) su iz Hrasna s Pobrđa prije 90 godina;

-Boze su (8 kuća) iz Hrasna iz Rujevog Dola, prije 90 gocina;

-Medani (8 kuća) iz Hrasna iz Rujevog Dola, prije 90 g0dina;

-Bukovi (3 kuće) iz Hrasna iz Rujevog Dola, prije 40 godina;

-Mičete (4 kuće) su iz Čavša u Popovu prije 90 godina;

-Žarkovići (2 kuće) iz G. Hrasna, prije 25 godina.

-Komadi (1 kuća) iz G Hrasna, prije 25 godina. Svi slave Jovanjdan.

-Elezovići (2 kuće) muslimani;

-Dutine pravoslavci i:

-Džunoze Muhamedanci jedno su bratstvo. Oni su iz Gleđevaca iz Mrkalja. Dutine su došli prije 100 god. Dutine slave Svetog Savu.

-Miloševići (2), s Rđusa u Gleđevcima, a u Gleđevce su došli iz Čavša prije 60 godina. Slave Jovanj–dan.

-Škorići su s Bančića, prije 30 godina, a na Bančiće iz Dubrava s Rječica, a u Rječice iz Slipčića (mostarski srez). Slavi Jovanjdan.

-Janjići (3 kuće) su c Rankovaca, prije 30 godina na Rankovce s Bančića. Slavi Đurđevdan.

-Bogdanovići (3 kuće) s Rankovaca, prije 45 godina, a u Rankovce je doselio s Bančića. Slavi Đurđevdan.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Radovan Đogo

    Nisu “Boze”, nego Đoge, između Komada i Janjića. Prezime je Đogo, u Ubosko smo stigli odmah nakon Banđura,, kao što je ispravno navedeno, iz Rujeva Dola. Molim vas da ispravite.

    Takođe, nisu “Bukovi”, nego Ćukovi, od prezimena Ćuk.

    Hvala.