Порекло презимена, село Вођени (Љубиње)

3. јануар 2022.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Вођени, општина Љубиње – Херцеговина. Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села, земље и воде.

Село је на јужној ивици Љубињског Поља близу превоја између Радимље и Лохиње. Куће су по кршевиту земљишту.

У селу нема сталних врела, пије се кишница из више приватних чатрња. За стоку је локва Гнионик.

Вођени су имућни са ораћом земљом која је у Љубињском Пољу испод села. Уз земљорадњу сељани се баве и сточарством; доста је простран и сеоски доста кршевити пашњак, који је обрастао ситном шумом. Вођене је прошао турски „смлаћ“, али су пашњаци ипак остали неиздијељени, ма да се зна да село броји 18 харача у испаши. Сељани нијесу хтјели да дијеле испашу бојећи се да не уздавају агама травнину коју дотле нијесу давали. Сељака има и својих и кметова, који агама дају половину или трећину.

Тип села и старине.

Куће су јако збијене и издужене у низу дуж пољске ивице. У селу имаде 30 кућа од којих су: Ликић 1 к., Турањани 12 к., Бјелобрци 3 к., Круљи 3 к., Јањић 1 к., Пецељи 2 к., Пижуле 4 к., Ботур 1 к., Стајчић 1 K. и Ковачевић 1 кућа.

Планина је селу Котланица на Зеленгори, куда издижу само двојица који гоне стоку и других сељана.

У народу не постоји прича којом би се тумачило име села.

Од старине у овом селу могу се споменути неко старо гробље с десне стране потока. Код Зелића кућа има неки стари гроб, зову га Крлетин Г реб и кажу да је ту закопан некакав Крлета. У сеоском удуту у брду имаде Градина и Градашац, још у брду имаде и Краљев Греб. У селу има на више мјеста старих клачних зидова од ранијег насеља. Кажу да је негда испод Вођена све било засађено лозом.

Порекло становништва.

Од старих и давно наумрлих породица у селу спомињу ове:

-Бовани, Бухачи, Краљи, Околиши (Ристић) и Гале.

O постанку села ништа се не зна. Данашње је становништво махом новијег поријекла. Само једна породица у селу потиче из 18–ог вијека, а све су друге из 19—ог.

-Бјелобрци (3 куће) су у селу најстарији, њихов је предак доселио прије 140 год. из Љубомира у билећком котару као кмет. Славе Аранђеловдан.

-Ботур 1 кућа је иза куге задње (90 г.) доселио из села Ивице у љуб. котару. Славе Ђурђевдан.

-Пецељи су од оних са Капавице, прије 70 г. Славе Ђурђевдан.

-Ликић је из села Луга у Шуми или из Жуље, а предак им је дошао у Љубиње пред 200 година, а одатле у Вођене прије 60 година. Слави Ђурђевдан.

-Турањани су Јокановићи с Требијова, живјели су у Туранима, а из Турани предак им је доселио у Љубиње прије 200 година. Славе Шћепањдан.

-Круљи 3 куће су од оних из Ћуковаца, прије 60 година. Славе Јовањдан.

-Пижуле (4 куће) су из Дражин Дола; у Шуми додигао је прије 60 година. Славе?

-Јањићи су с Банчића, прије 50 година. Славе Ђурђевдан.

-Ковачевић је из Туља, као поп, прије 30 година. Слави Јовањдан.

-Стојчић је с Банчића прије 30 година. Слави Ђурђевдан.

ИЗВОР: Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.