Poreklo prezimena, selo Vođeni (Ljubinje)

3. januar 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Vođeni, opština Ljubinje – Hercegovina. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela, zemlje i vode.

Selo je na južnoj ivici Ljubinjskog Polja blizu prevoja između Radimlje i Lohinje. Kuće su po krševitu zemljištu.

U selu nema stalnih vrela, pije se kišnica iz više privatnih čatrnja. Za stoku je lokva Gnionik.

Vođeni su imućni sa oraćom zemljom koja je u Ljubinjskom Polju ispod sela. Uz zemljoradnju seljani se bave i stočarstvom; dosta je prostran i seoski dosta krševiti pašnjak, koji je obrastao sitnom šumom. Vođene je prošao turski „smlać“, ali su pašnjaci ipak ostali neizdijeljeni, ma da se zna da selo broji 18 harača u ispaši. Seljani nijesu htjeli da dijele ispašu bojeći se da ne uzdavaju agama travninu koju dotle nijesu davali. Seljaka ima i svojih i kmetova, koji agama daju polovinu ili trećinu.

Tip sela i starine.

Kuće su jako zbijene i izdužene u nizu duž poljske ivice. U selu imade 30 kuća od kojih su: Likić 1 k., Turanjani 12 k., Bjelobrci 3 k., Krulji 3 k., Janjić 1 k., Pecelji 2 k., Pižule 4 k., Botur 1 k., Stajčić 1 K. i Kovačević 1 kuća.

Planina je selu Kotlanica na Zelengori, kuda izdižu samo dvojica koji gone stoku i drugih seljana.

U narodu ne postoji priča kojom bi se tumačilo ime sela.

Od starine u ovom selu mogu se spomenuti neko staro groblje s desne strane potoka. Kod Zelića kuća ima neki stari grob, zovu ga Krletin G reb i kažu da je tu zakopan nekakav Krleta. U seoskom udutu u brdu imade Gradina i Gradašac, još u brdu imade i Kraljev Greb. U selu ima na više mjesta starih klačnih zidova od ranijeg naselja. Kažu da je negda ispod Vođena sve bilo zasađeno lozom.

Poreklo stanovništva.

Od starih i davno naumrlih porodica u selu spominju ove:

-Bovani, Buhači, Kralji, Okoliši (Ristić) i Gale.

O postanku sela ništa se ne zna. Današnje je stanovništvo mahom novijeg porijekla. Samo jedna porodica u selu potiče iz 18–og vijeka, a sve su druge iz 19—og.

-Bjelobrci (3 kuće) su u selu najstariji, njihov je predak doselio prije 140 god. iz Ljubomira u bilećkom kotaru kao kmet. Slave Aranđelovdan.

-Botur 1 kuća je iza kuge zadnje (90 g.) doselio iz sela Ivice u ljub. kotaru. Slave Đurđevdan.

-Pecelji su od onih sa Kapavice, prije 70 g. Slave Đurđevdan.

-Likić je iz sela Luga u Šumi ili iz Žulje, a predak im je došao u Ljubinje pred 200 godina, a odatle u Vođene prije 60 godina. Slavi Đurđevdan.

-Turanjani su Jokanovići s Trebijova, živjeli su u Turanima, a iz Turani predak im je doselio u Ljubinje prije 200 godina. Slave Šćepanjdan.

-Krulji 3 kuće su od onih iz Ćukovaca, prije 60 godina. Slave Jovanjdan.

-Pižule (4 kuće) su iz Dražin Dola; u Šumi dodigao je prije 60 godina. Slave?

-Janjići su s Bančića, prije 50 godina. Slave Đurđevdan.

-Kovačević je iz Tulja, kao pop, prije 30 godina. Slavi Jovanjdan.

-Stojčić je s Bančića prije 30 godina. Slavi Đurđevdan.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.