Poreklo prezimena, selo Lješnica (Berane) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Lješnica, opština Berane – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Poreklo stanovništva sela Lješnica, opština Berane – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Lješnica (Berane)

Poreklo prezimena, selo Lješnica (Berane)

Poreklo stanovništva sela Lješnica, opština Berane – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i ime sela.

Selo je u dolini reke Lješnice, po kojoj je i dobilo svoje ime. Naselje je u živopisnoj i plodnoj ravni uokvirenoj šumama.

Zemlje i šume.

Po dnu ravni pored reke su livade i njive pod kukuruzom; na blagim pobrćima su voćnjaci, a na stranama šume (Kaludar, Glećevine, Belokosa, Stublovi, Slana bara, Nikolin grob, Vučavka).

Vode.

Lješiica je veoma bogata vodom. Iz reke se navodnjava cela ravan. Vode za piće su u ravni bunari, a po obodu, i na desnoj strani, izvori: Kućingga, Jošar, Studena voda i Siga.

Tip sela.

Selo se deli na Gornju n Donju Lješnicu. Zelenkrš je msća izmeću jednog i drugog dela. Kuće su delom po obodu ravni, a delom na stranama Lješnice i potoka koji protiče ispod Senokosa.

Starine u selu.

To ne znači da ovde ranije nije bilo naselja, jer se vide tragovi starog srpskog groblja u mestu Pendža.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Iako je u vrlo plodnoj okolini, selo Lješnica je nastalo u novije vreme na livadama, utrinama i lugovima susednih sela.

Prvi su se ovde, pre 80 godina naselili Kuči:

-Mirkovići (6 k.) iz Kržanje u Kučima;

-Vujoševići (2 k.);

-Prelevići (l k.) i:

-Vujadinovići (2 k.).

Između dva svetska rata doseljeni su iz okoline Ivangrada:

-Đuraškovići (1 k.) iz Budimlje;

-Brakočevići (3 k.) iz Šekulara;

-Đurišići (1k.) iz Vinicke;

-Ivezići (1 k.) iz Crniša i:

-Babačići (1 k.) iz Tucanja.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.


Komentari (1)

  • Rade Brakočević

    Uvaženom akademiku Milisavu Lutovcu, potkrale su se greške. Đurišić je došao sa Police – selo Babino, kao domazet, na imanje Vujadinovića, poslije Drugog Svjetskog rata. Đurišića nema u selu Vinicka. Ivezića nema u Lješnici. Oni žive u selu Azane. Izostavljena je jedna kuća Kastratovića. Došao kao domazet između dva svjetska rata sa Police – selo Goražde, na imanje Vujoševića. Izostavljeni: Joksimovići (1.kuća) i Šćekići (1. kuća). To je stanje u vrijeme štampanja knjige 1967. godine. Babačići su kraće vrijeme živjeli na kupljenom imanju Vujoševića. Kasnije se doselila jedna kuća Ćeranića sa Bora u Donju Lješnicu.

    Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top