Порекло презимена, село Љешница (Беране)

5. маја 2019.

коментара: 1

Порекло становништва села Љешница, општина Беране – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и име села.

Село је у долини реке Љешнице, по којој је и добило своје име. Насеље је у живописној и плодној равни уоквиреној шумама.

Земље и шуме.

По дну равни поред реке су ливаде и њиве под кукурузом; на благим побрћима су воћњаци, а на странама шуме (Калудар, Глећевине, Белокоса, Стублови, Слана бара, Николин гроб, Вучавка).

Воде.

Љешиица је веома богата водом. Из реке се наводњава цела раван. Воде за пиће су у равни бунари, а по ободу, и на десној страни, извори: Кућингга, Јошар, Студена вода и Сига.

Тип села.

Село се дели на Горњу н Доњу Љешницу. Зеленкрш је мсћа измећу једног и другог дела. Куће су делом по ободу равни, а делом на странама Љешнице и потока који протиче испод Сенокоса.

Старине у селу.

То не значи да овде раније није било насеља, јер се виде трагови старог српског гробља у месту Пенџа.

Постанак села и порекло становништва.

Иако је у врло плодној околини, село Љешница је настало у новије време на ливадама, утринама и луговима суседних села.

Први су се овде, пре 80 година населили Кучи:

-Мирковићи (6 к.) из Кржање у Кучима;

-Вујошевићи (2 к.);

-Прелевићи (l к.) и:

-Вујадиновићи (2 к.).

Између два светска рата досељени су из околине Иванграда:

-Ђурашковићи (1 к.) из Будимље;

-Бракочевићи (3 к.) из Шекулара;

-Ђуришићи (1к.) из Виницке;

-Ивезићи (1 к.) из Црниша и:

-Бабачићи (1 к.) из Туцања.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Раде Бракочевић

    Уваженом академику Милисаву Лутовцу, поткрале су се грешке. Ђуришић је дошао са Полице – село Бабино, као домазет, на имање Вујадиновића, послије Другог Свјетског рата. Ђуришића нема у селу Виницка. Ивезића нема у Љешници. Они живе у селу Азане. Изостављена је једна кућа Кастратовића. Дошао као домазет између два свјетска рата са Полице – село Горажде, на имање Вујошевића. Изостављени: Јоксимовићи (1.кућа) и Шћекићи (1. кућа). То је стање у вријеме штампања књиге 1967. године. Бабачићи су краће вријеме живјели на купљеном имању Вујошевића. Касније се доселила једна кућа Ћеранића са Бора у Доњу Љешницу.