Порекло презимена, село Добродоле (Беране)

5. маја 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Добродоле, општина Беране – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Насеље је у пространој изворишној челенци Попче.

Земље и шуме.

Пространа увала која се по дну састоји од вододржљивих стена, покривена је ливадама и њивама. Ливаде су по дну „Поља“, које је мочварно, а њиве на крајевима у подножју кречњачких страна.

Воде.

На средини је јако врело. Са њега и Кључ-чесме служи се цело село.

Постанак и старине у селу.

Добродоле је старо насеље. Као што је речено, помиње се као чифлик 1585. године. У њему има трагова старијег становниишва. При Мирај брду једно место називају Петкула, где се виде остаци старих грађевина. Топографски називи: Андријине стране, Станина вода, Николин до, Пантелијин поток, Голове стране.

Порекло становништва.

Црквина и око ње гробље указују да је у овом селу раније живело српско православно становништво. Од њега су осзали поисламљени:

-Лигоње (1 к.);

-Гољо (1 к.) и:

-Клице (1 к.). Гоље су раније живеди у заселку Врсајке. Пре сто година почеди су се у Добродоле насељавати становници из бихорскс жупе:

-Шаботићи (30 к.) из Туцања и:

-Личине (10 к.) из Радманаца.

У саставу Добродола је и заселак Врсајке, које су биле чифлик Кајабеговића из Бијелог Поља. И овде су пре 70 година насељени:

-Шаботићи.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.