Poreklo prezimena, selo Dobrodole (Berane)

5. maj 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Dobrodole, opština Berane – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Naselje je u prostranoj izvorišnoj čelenci Popče.

Zemlje i šume.

Prostrana uvala koja se po dnu sastoji od vododržljivih stena, pokrivena je livadama i njivama. Livade su po dnu „Polja“, koje je močvarno, a njive na krajevima u podnožju krečnjačkih strana.

Vode.

Na sredini je jako vrelo. Sa njega i Ključ-česme služi se celo selo.

Postanak i starine u selu.

Dobrodole je staro naselje. Kao što je rečeno, pominje se kao čiflik 1585. godine. U njemu ima tragova starijeg stanovniišva. Pri Miraj brdu jedno mesto nazivaju Petkula, gde se vide ostaci starih građevina. Topografski nazivi: Andrijine strane, Stanina voda, Nikolin do, Pantelijin potok, Golove strane.

Poreklo stanovništva.

Crkvina i oko nje groblje ukazuju da je u ovom selu ranije živelo srpsko pravoslavno stanovništvo. Od njega su oszali poislamljeni:

-Ligonje (1 k.);

-Goljo (1 k.) i:

-Klice (1 k.). Golje su ranije živedi u zaselku Vrsajke. Pre sto godina počedi su se u Dobrodole naseljavati stanovnici iz bihorsks župe:

-Šabotići (30 k.) iz Tucanja i:

-Ličine (10 k.) iz Radmanaca.

U sastavu Dobrodola je i zaselak Vrsajke, koje su bile čiflik Kajabegovića iz Bijelog Polja. I ovde su pre 70 godina naseljeni:

-Šabotići.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.