Порекло презимена, село Годочеље (Беране)

5. маја 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Годочеље, општина Беране – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село на присојној страни која се са брда Вреже и Остре стијене у малим падинама постепено спушта према реци Љешници.

Земље и шуме.

Земљиште је доста плодно и врло повољно за стрна жита и воће. Гдавни сеоски потеси под њивама и ливадама су: Спасовице, Водице, Раван, Деленбаре, Побрће, Хизишта, Осредци, Махала, Јанин поток, Чардачина, Дубље, а утрине и шуме: Росуље, Глушчев даз, Леденице, Радованов извор, Лукача.

Воде.

Изворске воде су честе. Најглавније су: Трнови поток, Утуловце, Сељанска вода, Деленбаре, Бријес и Ливаде. Све ове воде потичу са кречњачке површи. Неке додазе из Леденице (понора-Провалије) изнад села.

Старине у селу.

Трагови ранијих насеља су „Каурско” (српско) гробље у Спасовици на гумну Дуљка Кочана. Мештани кажу да је ту била и црква. Сам назив места Спасовице сигурно долази од Спасовдана (Вазнесење), за који су биле везане сеоске светковине – литије.

Порекло становништва.

Најстарији становници за које се зна били су неки:

-Маслаци, које је бег Махмудбеговић раселио, јер су вршили насиља над њиховим чифчијама – Кочанима.

-Кочани (40 к.), не знају сигурно своје порекло. Сви они потичу од три брата.

-Паламари (6 к.), истог су рода са Кораћима. Паламарима су их називали по томе што је њихов предак на једном скупу најдаље бацио паламар.

-Чивовићи (6 к.), не знају тачно своје порекло.

-Каленице (1 к.), по свој прилици су староседеоци.

Годочељу припада Паљух, заселак са обе стране Љешнице.

Y њему су насељени:

-Хаџићи (5 к.) и:

-Алиловићи (7 к.). Неки Алиловићи кажу да им је предак досељен, али не знају одакле. Истичу да имају рођаке у Ибарцу код Рожаја.

-Шћекићи (1 к.), су досељени су из Полице.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.