Poreklo prezimena, selo Godočelje (Berane)

5. maj 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Godočelje, opština Berane – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo na prisojnoj strani koja se sa brda Vreže i Ostre stijene u malim padinama postepeno spušta prema reci Lješnici.

Zemlje i šume.

Zemljište je dosta plodno i vrlo povoljno za strna žita i voće. Gdavni seoski potesi pod njivama i livadama su: Spasovice, Vodice, Ravan, Delenbare, Pobrće, Hizišta, Osredci, Mahala, Janin potok, Čardačina, Dublje, a utrine i šume: Rosulje, Gluščev daz, Ledenice, Radovanov izvor, Lukača.

Vode.

Izvorske vode su česte. Najglavnije su: Trnovi potok, Utulovce, Seljanska voda, Delenbare, Brijes i Livade. Sve ove vode potiču sa krečnjačke površi. Neke dodaze iz Ledenice (ponora-Provalije) iznad sela.

Starine u selu.

Tragovi ranijih naselja su „Kaursko” (srpsko) groblje u Spasovici na gumnu Duljka Kočana. Meštani kažu da je tu bila i crkva. Sam naziv mesta Spasovice sigurno dolazi od Spasovdana (Vaznesenje), za koji su bile vezane seoske svetkovine – litije.

Poreklo stanovništva.

Najstariji stanovnici za koje se zna bili su neki:

-Maslaci, koje je beg Mahmudbegović raselio, jer su vršili nasilja nad njihovim čifčijama – Kočanima.

-Kočani (40 k.), ne znaju sigurno svoje poreklo. Svi oni potiču od tri brata.

-Palamari (6 k.), istog su roda sa Koraćima. Palamarima su ih nazivali po tome što je njihov predak na jednom skupu najdalje bacio palamar.

-Čivovići (6 k.), ne znaju tačno svoje poreklo.

-Kalenice (1 k.), po svoj prilici su starosedeoci.

Godočelju pripada Paljuh, zaselak sa obe strane Lješnice.

Y njemu su naseljeni:

-Hadžići (5 k.) i:

-Alilovići (7 k.). Neki Alilovići kažu da im je predak doseljen, ali ne znaju odakle. Ističu da imaju rođake u Ibarcu kod Rožaja.

-Šćekići (1 k.), su doseljeni su iz Police.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.