Poreklo prezimena, selo Donji Krnjin (Leposavić) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Donji Krnjin, opština Leposavić – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio sarad Poreklo stanovništva sela Donji Krnjin, opština Leposavić – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio sarad Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Donji Krnjin (Leposavić)

Poreklo prezimena, selo Donji Krnjin (Leposavić)

Poreklo stanovništva sela Donji Krnjin, opština Leposavić – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Donji Krnjin sa svojim potesom između Dobrog Brda, Dugačke Kose, Katuništa, Šanca i Ibra.

Tip ssela.

Kuće su nedaleko od Ibra. Prema Jezerinama i Borovi je nisko pobrđe Stanovište i Šanac, prema Gornjem Krnjinu su Čukara i potok Omerovac, a istočna granica je na Ibru.

Vode.

Ima izvorsku vodu: Vrelo i Mačak su niže Radojevića kuća, izvor Koviljača je kod Vukomanovića kuća, izvor Vrblje je kod Virijevića kuća, česma i ustava su kod Radosavljevića kuća. Tomovići i Virijevići imaju po dva bunara, a Trifunovići imaju jedan. Svi bunari leti oslabe vodom. Stoka se poji na Ibru i potocima.

Zemlje i šume.

Njive su dobre za strna žita. One su pomešane s livadama na mestima: Golo Brdo, Krstati Dub, Marina Livada, Popov Do, Selište, Topolje, Duvarine, Suvara, Srednji Breg, Trapište, Trudin Laz, Bačište, Zlatova Kuća, Vranište, Bresjak, Lođ pored Ibra, Zajednica i Kućište. Poviše sela je Jagnjilo. Šume i ispaše su po Katuništu niže Dugačke Kose i Crnog Vrha  (1102 m). U selu se ne pamti da je bilo borove šume.

Starine, istorijat i ostali podaci o selu.

Naziv sela zabeležen je 1363. godine. Od naselja iz turskog vremena ostali su staro groblje, kod kojega je današnje, i crkvina u južnom delu sela. Od crkvine održali su se zidovi od tesanog kamena, visoki 1,5 m. Godine 1948. u selu je bilo 328 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

-Simonovići, 4 kuće, Sv. Nikola, su Kuči, stariji doseljenici; Simonovići u Berberištu su im odeljaci.

Posle 1878. doselili su se na zemlje odseljenih rodova u Toplicu:

-Trebaljevci, Radosavljevići, 9 kuća, Radojevići, 4 kuća, su od Radosavljevića u Zavadama i Trebaljevaca u ibarskom Kruševu; imaju odseljene odeljake u Lešku u kopaoničkom Ibru i negde u Toplici.

-Virijevići, 9 kuća, Vukomanovići, 5 kuća, Tomovići, 4 kuće, Sv. Arhanđeo, su doseljeni iz Rančića u ibarskom Kolašinu; imaju odseljene odeljake u Mekiniću i u Rudnici u kopaoničkom Ibru.

-Vasović, 1 kuća, Sv. Ilija, je doseljen iz Kolašina na Ibru, u kome i sada imaju krvne rođake.

-Karimanovići, pomuhamedanjeni Kuči, odselili su se oko 1880. godine u kolašinsku Jablanicu na Ibru.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.


Komentari (4)

 • Sinisa

  Postovani,
  Slobodan sam ispraviti i dodati sledece:
  1. Radosavljevici su stari i najveci rod u selu, slave Svetog Luku, poreklom su Rovcani iz Trebaljeva, Crna Gora a imaju zajedničke predke sa Trboljevcima ( a ne Trebaljevci) iz Kruševa -opština Leposavić;
  2. Vasovići, koji su u vreme prikupljanja ovih podataka imali jednu kuću u selu, ne slave Sv. Iliju već Svetog Ignjatija Bogonosca.

  s pozdravom Siniša Radosavljević

  Odgovori
 • Sinisa

  Postovani, radi objektivnog informisanja korisnika ovog sajta moram ispraviti i sledece:
  Iz D. Krnjina se 1880. godine nisu odselili Karimanovici vec Kahrimanovici (Abrasi) u Jablanicu (gde ih vise nema), a odatle u Jezgrovice, Rozaje, N.Pazar i Tursku. Imanje koje su oni obradjivali pored desne obale Ibra i sada mestani sela nazivaju Abraski Lug (Obraski Lug). Pozzz Sinisa.

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top