Вучитрн и околна села

11. јуна 2012.

коментара: 6

Општина Вучитрн:

Балинце, Бањска, Бенчук, Бечић, Бивољак, Бошљане, Брусник, Букош, Велика Река, Весековце, Виљанце, Врница, Вучитрн, Галица, Главотина, Гојбуља, Горња Дубница, Горња Судимља, Горње Становце, Горњи Сврачак, Граце, Гумниште, Добра Лука, Дољак, Доња Дубница, Доња Судимља, Доње Становце, Доњи Сврачак, Дрваре, Дубовац, Жиливода, Загорје, Језеро, Караче, Коло, Куновик, Курилово, Луг Дубница, Маврић, Мијалић, Мироче (до 1975. године Мираче), Невољане, Недаковац, Ново Село Бегово, Ново Село Мађунско (до 1975. године Ново Село), Окраштица, Ошљане, Пантина, Пасома, Пестово, Прилужје, Ресник, Ропица, Самодрежа, Скочна, Скровна, Слаковце (1975-1991. године Славковце), Слатина, Смрековница, Стровце, Тараџа, Трлабућ, Херцегово, Цецелија, Шалце, Шљивовица и Штитарица.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

 1. dragisa

  Gospodine Ananiću,kao u studiji “Kosovo” Atanasija Urosevica tako i na ovom forumu nema reči o poreklu stanovništva varoši-grada Vucitrna.Urošević je objavio i posebne monografije-Kačanika,Uroševca,Janjeva,Lipljana i Vučitrna, pa bi ,možda,na osnovu podataka u njima mogla da se vodi diskusija o poreklu stanovništva i traga za korenima čime bi bilo moguće razjašnjavanje porekla stanovništva i porodica ne samo ovih varoši-gradova,već i šire..
  Hvala na razumevanju.

 2. Војислав Ананић

  Господине Драгиша, ово питање и Ваш предлог су више упућени администратору него мени. Не знам да ли располажемо наведеним монографијама. Ако их Ви имате, доставите нам, а онда ћемо већ видети ко ће то да одради. Ја само припремам материјал за постављање који обично добијем, или га нађем сам на интернету.
  Поздрав,
  Војислав

 3. DEJAN MISKOVIC

  STA JE GOSPODINE ANANI’U SA PREYIMENOM ADJANCIC

 4. Војислав Ананић

  Господине Мишковићу, кад отворите портал Порекло, кликните горе на ПРЕЗИМЕНА (од А до Ш), па на А под Ађански, где се говори о презимену које Вас интересује.
  У монографији “ОТЕТА ИСТИНА” (E-mail: [email protected]), међу нестале особе налазе се АЂАНЧИЋ ДУШАН, АЂАНЧИЋ ПЕТАР и АЂАНЧИЋ ЗОРАН.
  За РТК2 писала је Снежана Перић, где између осталог каже: “Породица Ађанчић је у Милошеву (надомак Приштине) важила за велику и угледну фамилију, за староседеоце…. Данас је од ове породице остало свега неколико чланова… Ађанчић је једна од девет српских породица које су остале у селу смештеном поред магистралног пута Приштина – Митровица. До 1999. године Милошево је важило за једно од већих српских села, у коме је живело преко 600 Срба. Данас их је остало свега тридесетак”…
  Сада већ, ко зна?

  Поздрав,
  Војислав

 5. vojislav ananić

  Србине са Космета, турски пописи су међу највалиднијима (због данка – намета). Они су 1445. године пописали на Космету 646 српских насеља, а ниједно албанско. Да на тој територији живи народ православне вере потврђује и млетачки посланик Сорцено 1575. године, као и надбискуп барски Мартин Бици 1610. године. Тек почетком 17. века Албанци насељавају Космет, када је део Срба напустио те просторе (прва албанизација). Друго насељавање је под фашистичком окупацијом 1941-1943. године, када су попаљена многа српска села, а Срби побијени. Трећа фаза обављена је после Резолуције ИБ јер су, наводно, Албанци бежали код нас од терора Енвера Хоџе. Четврто насељавање је обављено уз патронат НАТО снага. Пета је почела раније. Још је Енвер Хоџа Албанкама са Космета поручио: “Која роди мање од шесторо ревизиониста је”.
  Све ово је утицало и на даншња догађања на Космету.