Порекло презимена, село Галица (Вучитрн)

12. октобра 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Галица, општина Вучитрн – Косовскомитровачки округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај, старине, воде и тип села.

Сеоско насеље Галица налази се у подножју брдовитог земљишта, а старога је датума. Галица је насеље џематског типа, а сачињавају га махале, које се називају према најбројнијим кућама једнога рода.

У атару села постоје два гробља, једно старовремско ,,Vorre га vaktit га moqum“, познато је под именом као ,,vorre kauri“.  Друго је гробље новијег доба.

До данашњег села, постоје трагови старог сеоског насеља, које је напуштено.

Пијаћом водом становништво села се снабдева са бројних извора и бунара, а сеоску стоку напајају водом са реке Дубровачке.

Историјат села.

Према катастарском попису области Бранковића из 1455. године, наводи се село Калица, тј. данашње село Галица у Дреници, са 30 кућа. У попису се наводи само виноградарство у овом селу, чија је производња износила 500 чаброва годишње, са ушуром од тога у износу од 50 чворова.

Према попису становништва из 1914. године. Галица је имала 204 становника.

Према попису становникаиз 1921. године, Галица има 150 становника, са 32 домаћинства.

Порекло становништва.

Према испитивањима насеља и порекла становништва из 1935. године у Галиције било следеће стање:

А р 6 а н а с и:

-Љаовић, фис Куч, 7 кућа. Од овога рода једно домаћинство је одсељено у Албанију почетком ХХ веку.

-Шабановић, фис Куч, 3 куће.

-Сиљовић, фис Куч, 2 куће.

-Аџовић, фис Куч, 4 куће (називају их и Фетовић). Од овога рода две куће су одсељене 1927. године у Вучитрн.

-Меметовић, фис Куч.

-Алиловић, фис Куч, 3 куће. Године 1930. од овога рода одсељена су 2 домаћинства: једно у Вучитрн, а друго у Косовску Митровицу.

-Алиловић, фис Куч, 4 куће.

Сви наведени албански родови су од једног братства Делиовића, из села Горње Коратице — Дреница, одакле су се доселили 1935. године.

Ц и г а н и:

Мађупи:

-Ћупрлије, 3 куће, фис Куч, досељени су из села Микушиице – Дреница, а тамо из дреничког села Чубреља. Раније су били без фиса, који су примили у Галици.

Срби и Црногорци (колонисти):

-Радуловић, 1 кућа, славе Св. Јована Крститеља, прислужују Малу Госпојину. Досељени су из Кривошија, а старином су од Чева.

-Лечић, 1 кућа, славе Св. Арханђела Михаила. Досељени су из села Љубомира – Билећа.

Према наведеним подацима из 1935. године, у Галици је било следеће демографско стање. Наиме, Албанаца је било: родова 7, и кућа 28. Цигана – Мађупа, 1 род и 3 куће. Срба и Црногораца (колониста), родова 2 и две куће.

Према попису становништва из 1948. године, Галица је имала становника: 269, од тога 144 мушких и 125 женских, са 39 кућа.

ИЗВОР: Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.