Порекло презимена, село Горњи Забељ (Глоговац)

12. октобра 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Горњи Забељ (по књизи Горњи Забел), општина Глоговац – Косовски  округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Тип села.

Горњи Забел. — Zabe! i Epé’rm, je сеоско насеље равничарског дреничког џематског типа, које се налази на Дреничкој равници. Гумна родовска се налазе у сеоским окућницама, као и баште. Колективна сеоска својина је сеоска утрина, која се налази на вису званом „Чука“ и сеоска шума, на локалитету „Шелебег“.

До села постоји старинско гробље, звано „ Vorre кг spaljeve“. Поред села налази се и савремено сеоско гробље.

Воде.

Свака кућа има у својој окућници бунар, из којег се служе водом за све кућевне потребе, за пиће, ка и за напајање домаће стоке, јер је колонистичким родовима из Доњег Забела припао извор ,,Kronipeskosht“. У новије време сељани су начинили колективни сеоски бунар, за сеоске потребе, а нарочито за напајање домаће стоке.

Занимање становништва.

Главно занимање становништва су земљорадња и сточарство. Уз то, до Другог светског рата, обилато је коришћено за извоз огревно дрво, а уз то и дрво за грађу, које је имало добру прођу на варошким пијацама, нарочито у Приштини.

Према статистичким подацима из 1914. године, Горњи Забсл је имао 98 становника.

Према попису становника из 1921. године, Горњи Забел је имао 101 становника, са 10 домаћинства.

Порекло становништва.

Према проучавањима насеља и порекла становништва на терену и у народу, у 1935. години, Горњи Забел је имао следеће стање:

А р 6 а н а с и:

-Негровцит, фис Шаљ, 11 кућа. Доселиле су се две куће, пре 70 година из села Негровца – Подрима, по којем су и презиме добили. Из Негровца су „побегли“, због крвне освете. Старином су из Шаље – Арбаније, одакле су прешли у Подриму пре 160 година, као Арбанаси католици. У Подрими су прешли на ислам.

Према попису становништва из 1948. годшге, Горњи Забел је имао 170 становника, од тога 83 мушких и 87 женских, са 23 куће.

ИЗВОР: Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.