Poreklo prezimena, selo Ropica (Vučitrn)

20. septembar 2014.

komentara: 6

Poreklo stanovništva sela Ropica, opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Ropica

Selo je u podnožju Kopaonika, na Samodreškoj (Slakovačkoj) reci, u njenom donjem i proširenom delu doline. Zbijeno je, na mahale se ne deli.

Selo je osnovao arbanaški rod Maljok sredinom 19. veka. Njegovi su preci tada iskrčili lug, podigli kuće, a onda su položili pravo na tu zemlju neki Turci iz Vučitrna i počifčili naselje. Posle su na čiflik dolazili Srbi za čivčije i selo jedo 1878. bilo čisto srpsko sa svega jednom kućom pomenutih Maljoka, jer se nisu množili. Po oslobođenju Toplice Srbi su se iselili u nju, a na njihovo mesto došli toplički muhadžiri. Groblje tih iseljenih Srba u Toplicu nalazi se između Ropice i Viljanca.

Arbanaški rodovi:

Maljok (1 k.), od fisa Krasnića. Doselio se iz Malesije sredinom 19. veka. Pojasevi u 1935. od doseljenja: Sadrija, Memet, Delija, Abedin (30 godina).

Bunjak (1 k.), od fisa Krasnića. Preseljen iz Samodreže oko 1900. Pre bavljenja u Samodreži živeo u Vučitrnu, a u Vučitrn doseljen iz Bunje u Malesiji „od belaja”. Pojasevi u 1935. od doseljenja iz Malesije: Bećir, Asan, Sulja, Avdulj (50 godina).

Sponcak (1 k.), od fisa Krasnića. Muhadžir je iz Sponce u Toplici. Do 1921. živeo je u Samodreži, koju je napustio, jer su od gospodara čiflika drugi kupili zemlju koju je trebalo on da dobije, pošto je radio na njoj i pod Turcima.

Osović (1 k.), od fisa Krasnića. Preseljen 1920. iz roda Ređovića u Novom Selu Mađunskom na kupovicu.

Sokolj (1 k.), od fisa Gaša. Muhadžir je iz Toplice. U Ropicu se doselio iz Čikatova u Drenici 1914.

Ademović (1 k.), od fisa Krasnića. Doselio se 1914. iz Podujeva (Lab) na kupovicu.

Avdijović (2 k.), od fisa Šalje. Doselio se 1910. iz Zabrđa (Kopaonička Šalja) na čiflik.

Srpski rodovi:

Ćuk (2 k.). Doseljen kao kolonista 1921. iz Zrmanje (Gračac, Lika).

Samolov (1 k.) 1926. iz Like na kupovicu.

Stošić (1 k.) 1926. iz istoimenog roda u Novom Selu Mađunskom na kupovicu. Dalja starina mu je u Ibarskom Kolašinu.

Curak (1 k.) 1930. iz istoimenog roda u Novom Selu Mađunskom na kupovicu. Dalja starina mu je u Metohiji (okolina Peći).

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Dejan

    Na zalost jedna smo od najstarijih prezimena koja se ne spominju u Vucitrnskom srezu na Kosovu i Metohiji, Trazio sam na mnogim mestima ali prezime Janackovic se slabo pominje u ovom kraju. Iako su dva brata morala da promene prezimena, tako su dvoje Janackovic a dvoje Sojanovic, dali neko moze da mi objasni odakle poticemo?

  2. Janaćković

    Jel znate odakle su se vaši Janaćkovići doselili u Metohiji ? Pozdrav