Порекло презимена, село Ропица (Вучитрн) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Ропица, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ан Порекло становништва села Ропица, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ан Rating: 0
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена, село Ропица (Вучитрн)

Порекло презимена, село Ропица (Вучитрн)

Порекло становништва села Ропица, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Ropica

Село је у подножју Копаоника, на Самодрешкој (Слаковачкој) реци, у њеном доњем и проширеном делу долине. Збијено је, на махале се не дели.

Село је основао арбанашки род Маљок средином 19. века. Његови су преци тада искрчили луг, подигли куће, а онда су положили право на ту земљу неки Турци из Вучитрна и почифчили насеље. После су на чифлик долазили Срби за чивчије и село једо 1878. било чисто српско са свега једном кућом поменутих Маљока, јер се нису множили. По ослобођењу Топлице Срби су се иселили у њу, а на њихово место дошли топлички мухаџири. Гробље тих исељених Срба у Топлицу налази се између Ропице и Виљанца.

Арбанашки родови:

Маљок (1 к.), од фиса Краснића. Доселио се из Малесије средином 19. века. Појасеви у 1935. од досељења: Садрија, Мемет, Делија, Абедин (30 година).

Буњак (1 к.), од фиса Краснића. Пресељен из Самодреже око 1900. Пре бављења у Самодрежи живео у Вучитрну, а у Вучитрн досељен из Буње у Малесији „од белаја“. Појасеви у 1935. од досељења из Малесије: Бећир, Асан, Суља, Авдуљ (50 година).

Спонцак (1 к.), од фиса Краснића. Мухаџир је из Спонце у Топлици. До 1921. живео је у Самодрежи, коју је напустио, јер су од господара чифлика други купили земљу коју је требало он да добије, пошто је радио на њој и под Турцима.

Осовић (1 к.), од фиса Краснића. Пресељен 1920. из рода Ређовића у Новом Селу Мађунском на куповицу.

Сокољ (1 к.), од фиса Гаша. Мухаџир је из Топлице. У Ропицу се доселио из Чикатова у Дреници 1914.

Адемовић (1 к.), од фиса Краснића. Доселио се 1914. из Подујева (Лаб) на куповицу.

Авдијовић (2 к.), од фиса Шаље. Доселио се 1910. из Забрђа (Копаоничка Шаља) на чифлик.

Српски родови:

Ћук (2 к.). Досељен као колониста 1921. из Зрмање (Грачац, Лика).

Самолов (1 к.) 1926. из Лике на куповицу.

Стошић (1 к.) 1926. из истоименог рода у Новом Селу Мађунском на куповицу. Даља старина му је у Ибарском Колашину.

Цурак (1 к.) 1930. из истоименог рода у Новом Селу Мађунском на куповицу. Даља старина му је у Метохији (околина Пећи).

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић


Коментари (4)

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top