Порекло презимена, село Слаковце (Вучитрн)

21. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Слаковце, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Slakovce

Село је на падини Копаоника, на ушћу једног потока који се с лева улива у Слаковачку реку, преко пута Скочанске чуке (1054 м.).

Збијеног је типа. Дели се на Горњу и Доњу махалу.

Село је обновљено у 18. веку. Обнављачи села (Дробњаци) су испрва имали своју земљу, па су „некако” потпали под чифчијство Махмудбегових у Вучитрну и доцније Мађуна из истог града, кад је чифлик преко мираза прешао у њихово власништво.

Оснивачки род су:

Дробњаци (18 к., Ђурђевдан). Старином су из Дробњака, доцније живели у Пресекама (Ст. Колашин), одакле су се доселили у 18. веку. Појасеви у 1935. уназад: Милош (70 година), Миладин, Жива, Радисав, Стојан, Стеван. Доселио се неко пре Стевана, само отац, деда или ко други, не знају.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.