Порекло презимена, село Слатина (Вучитрн)

21. септембра 2014.

коментара: 39

Порекло становништва села Слатина, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Slatina Vucitrnska

Село је на подножју Копаоника, на саставцима Криве реке и Киселог потока.

Разбијеног је типа. Дели се на Горњу или Арнаутску, Крљегатску, Доњу и Кулаџијску махалу. Куће у махалама су збијене сем неколико усамљених колонистичких кућа изван Кулаџијске махале. Удаљења између махала су 200-500 м.

Село је на неки начин постало чифлик потурчењака Бадивуковића из Вучитрна. У њему су били чифчије и Срби и Арбанаси.

Српски родови:

Топличани (4 к., Св. Никола). Досељени из Топлице, још кад су Арнаути насељавали Топлицу”.

Зоговић (2 к., Ђурђевдан). Досељен из долине Ибра ниже Звечана после Топличана.

Митић (2 к., Ђурђиц) из Бугарића (под Звечаном, сада Србовац) кад и Зоговићи.

Чубрци (11 к., Св. Арханђео). Из своје старине Мораче иселили се прво у Метохију (пећку нахију), потом одатле у Крљегате (Ст. Колашин), одакле су се у Слатину преселили „на 12 година пре узимања Топлице”. Тад су (1865) затекли у селу 3-4 куће Срба (Топличане, Зоговиће, Митиће) и исто толико Арбанаса.

Шетоњићи (3 к., Св. Петка). Доселили се из села Матице (иза Звечана) после Чубрка.

Арбанашки род је – Латифовић (2 к.), од фиса Бериша. Пресељен из Цецилије пре Чубрка.

Колонисти:

Петровићи (1 к.), – Томашевићи (3 к.) и – Милетићи (1 к.). Досељени 1924. из Црне Горе.

Бига (2 к.), досељен 1926. из Лике.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (39)

Одговорите

39 коментара

 1. ЈЂорђевић

  Мислим да знам на које предање мислите…Причао ми је стриц одавно.Мени је аналогија необична то што ни за 150 година у Морачи ни 150 година у Слатини цркве градили нису.Такође је занимљива физиономија наших предака,а вероватно и нас самих.Одударали смо висином и изгледом од Срба Косоваца,али многи Албанци нису примећивали да смо Срби…Обавезно јавите резултате !!!Велики поздрав.

 2. Јанићијевић

  Да обавестим све Јанићијевиће, Ђорђевиће и осталу родбину да су ми резултати стигли још у марту, али нисам их овде поделио. Према добијеним резултатима припадам хаплогрупи .R1b>L23>Z2103>CTS9219>BY611>Z2705* Овим резултатом је оборено предање о пореклу из Црне Горе, тачније из Мораче. Слична је ситуација са гомилом српских породица са КиМ које имају предање да су пореклом од Дробњака, Куча, Морачана, а у ствари немају никакве ни историјске, ни генетске везе са тим племенима, већ се највероватније ради о староседелачким породицама са Косова које су преузеле предањa од новодосељених породица из ЦГ.

  На Српском ДНК Пројекту тренутно немам блиских поклапања ни са ким. Што се тиче осталих балканских днк пројекта, на Бошњачком ДНК Пројекту су ми најближи Зукорлић, Бишевац и још пар њих. Док ми је на Албанском ДНК Пројекту најближи јединo Битићи из Тропоје са којим се разликујем на 4-5 маркера. Ово у неку руку има смисла, с обзиром да наши рођаци Величковићи у Иван Кули имају предање да смо пореклом католички Албанци-латини, да имамо рођаке Албанце у Бајгори и да Чубрци у Слатини себе сматрају Климентима. Знам да се неким Чубрцима овај податак неће свидети, али шта је ту је, човек се мора помирити са тиме и прихвати чињеницу.

  Ступио сам у контакт са једним човеком из Јабланице, који ми је помогао у истраживању и помоћу њега сазнао сам да имамо рођаке и у Горњој Јабланици у селима Дашиновац код Медвеђе и Љепаштица. Ови из Дашиновца носе породични надимак Ћубрак-Ћубраци и они су се после 1878. године доселили у Јабланицу из села Чубреља у Дреници.

  У скорије време биће још доста нових информација везаних за нашу хаплогрупу.

  Срдачан поздравим свима!

 3. Marko Nikolić

  Ja sam potomak Maksima Janicijevica, ciji su potomci Maksimovici iz sela Djake kod Kursumlije. Ja sam 6-to koleno njegovog potomstva. Zeleo bih da stupimo u kontakt jer bih voleo da napravim potpuniji rodoslov svojih predaka i da saznam nesto vise ako je moguce.

 4. Rade Maksimovic

  Ja sam Maksimovic iz Djaka, potomak Maksimov. Posto procitah sve ove komentare vidim da se podaci kojima raspolazete dosta razlikuju, pa me zanima iz kojih su izvora dobijene i da li bi mogli nekako da uporedimo sve te izvore informacija kako bi dosli do sto tacnijih podataka. Sto se tice potomaka Maksimovih, moj otac ima kompletan rodoslov od Maksima na ovamo. Ja se secam kad sam bio mali da je deda pricao da smo doseljeni iz Krligate i da je njegov deda Maksim imao jos dva brata, Janicija u Pepeljevac i Todora u Slatinu kao i sestu jednu neznam kako se zvala, znam da je bila udata u Djurice mislim u Slatinu ali provericu. Deda je pricao da je jedan od tih Djurica dolazio u Djake za vreme rata i skrivao se i da je deda isao kod njih u lov na medvede.
  Ako neko ima i drugih informacija neka posalje na mejl ili neka objavi a ja cu podeliti ono sto znam. Moj mail je: [email protected]

 5. Јанићијевић

  Поздрав свима. Урадио сам WGS тест тј. дубинско тестирање преко једне италијанске лабараторије у Риму. Резултате сам добио пре неких недељу дана и морао сам да их пошаљем на анализу, на руском сајту YFull. Неки ће можда бити разочарани овим резултатом, али шта је ту је. Према анализираним резултатима, Чубрци припадају грани FT101521. По други пут се доказало да нисмо из Мораче и да немамо никакве везе са Црном Гором. Уредници са Порекла и Српског ДНК Пројекта су мислили да можда има имамо везе са племеном Пипери које се налази у близини Мораче, јер Пипери припадају истој хаплогрупи као и ми R1b-Z2705 и славе и преслављују Аранђеловдан. Нажалост, доказало се да нисмо ни од Пипера, јер Пипери припадају грани FT48939, док Чубрци припадају грани FT101521 (https://www.yfull.com/tree/R-FT101521/).

  Грана FT101521 је до сада била присутна само код Срба у Босанској Крајини и Срба у Хрватској. Ми се од ових Срба из Босне и Хрватске разликујемо доста по СТР маркерима и према генетици наш заједнички предак је живео пре око 800 година што значи да смо раздвојили давнијој прошлости.