Порекло презимена Тешић

16. март 2012.

коментара: 59

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ТЕШИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Тешић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Новаци, Уб, Србија / огранак Ковачевића из Коцељева, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Тешић

Хаплогрупа: R1a

Порекло: Мионица, Ваљево, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Тешић истражили су Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић у рубрици Корени (франкфуртске „Вести“):

 

Из Виндзора у Канади, г-ђа Јелена Матић се интересује за порекло свог девојачког презимена Тешић. Износи низ података који су нам били од драгоцене помоћи. Деда Радо Тешић рођен је 1906. године на обронцима Мајевице, у селу Цвиљевина, свега шест километара од Тузле. Сада је то, вероватно, њено предграђе. У истом месту је рођен и њен отац Чедомир 1928. године. Према породичном предању које је чула од деде, они потичу од двојице браће, Симеуна и Теше, који су се овде однекуд доселили. Једино се зна да је крсно име породице Тешић Аранђеловдан.

Према Ђ. Јањатовићу, међу презименима у Босни с краја 19. века, Тешића са славом Аранђеловдан има у Лијешњу (Сребреница), Новом Граду (Дервента) и Санском Мосту, док су они са другим бројним славама распрострањени по читавој источној, северној и западној Босни или Босанској Крајини. Пошто један од највећих ауторитета о пореклу становништва Босне В. Скарић сматра да се и према крсној слави могу идентификовати ранији завичаји досељеног становништва, проверили смо да ли су Тешићи “аранђеловштаци” из племена која традиционално славе ову славу: Братоножића, Пипера или Васојевића, али нисмо их пронашли међу њима.

Њихове могуће сроднике по презимену и слави тражили смо и пронашли у области ваљевске Тамнаве, Колубаре и Подгорине. У Тамнави су у селу Тврдојевац насељени после 1827. године, као довоци из оближњег Трлића и славе Аранђеловдан. У селу Дивци, поред друма Ваљево–Обреновац, у Подгорини су Тешићи из Јакља у области Ужица са славом Аранђеловдан. У монографији о ужичкомј крају пронашли смо Тешиће (и Ђокиће) само у селу Глумач, али у 28 домаћинстава и са славом Никољдан. Међутим, због предања да су сви они потомци два брата Тешана Дивца и Симеуна који су дошли из села Дивца код Колашина, склони смо да сматрамо да смо на трагу Тешићима. У многим селима Колубаре и Подгорине, око Бајине Баште (некадашња Соколска нахија), постоји презиме Тешић и сви потичу из разних местâ у околини Ужица и Полимља. Тако су у Драчићу (Подгорина), Тешићи са славом Мратиндан после Кочине крајине досељени из Бабина у Полимљу. А у селу Робајама су из села Љутића у Полимљу, али са славом Св. Ђурђе. Предак Јанко Маџун (добио надимак од Турака, у значењу сиромах), доселио се овде у време Кочине крајине. По нашем мишљењу, што треба поткрепити још бројним истраживањима и чињеницама из архива, Тешићи су свакако из Полимља и Потарја, а чињеница да су се нашли на Мокрој Гори, Обајгори и околини Ужица, говори нам да су били немирног духа и да су били хајдуци. Наиме у споменуте крајеве (уз Дрину) или су прогањани као хајдуци са читавим породицама, или су се сами скривали у густим шумама уз реку, да би могли, по потреби, да прелазе са обале на обалу. На овакве породице и локације и до сада смо наилазили у својим истраживањима порекла породица и презимена. Што се пак славе тиче, она се код Тешића, како би се замео траг онима који су их прогонили, изгледа, мењала радије него презиме. О овом презимену се заиста може написати читава књига, али због ограниченог простора, засада толико нашој цењеној читатељки.

 

ИЗВОР: Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић, „Корени“, порекло српских породица и презимена, рубрика из франкфуртских „Вести“

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (59)

Одговорите

59 коментара

  1. mismo iz sela gojakovac bih slavimo sv vartolomej i varnava 24 06

  2. Тешић

    Драчић,(Ваљево)крсна слава Свети Врачи(Козмо и Дамјан)14 или 1 новембар по старом календару .пореклом из босне,предак Теша….

  3. Зоран Тешић

    Носим презиме по дједу Ристи (оцу моје мајке). Он је живио у селу Лађевци изнад Јошавке код Челинца. Крсна слава ми је Св Василије Велики (Српска Нова Година, 14/01. јануара).

  4. Зоран Тешић

    Моји су пореклом из села Лесковице код Ваљева, славимо Јовањдан, иначе има прича да су пореклом из села Пријеворци код Чачка

  5. milan tesic

    zivim u Novom sadu,a moji su poreklom iz bosne tacnije iz Kalesije na juznim obroncima Majevice slavim Djurdjevdan kao i moji preci 🙂

  6. Tešić

    Živim u selu Uglješu u Baranji (Hrvatska). Inače u selu ima dvadesetak porodica sa tim prezimenom.
    Nakon drugog svestskog rata moj pradjed i njegovi preselili su u ovaj kraj iz zaseoka okolo Teslića i Tešnja u bosni, Krsna slava je Časne verige ap.Petra .

    • Бранко Тодоровић

      Знате ли из кога тачно места су дошли у Барању?

    • Бранко Тодоровић

      Тешићу, било би пожељно да се тестирате, с обзиром на реткост ваше славе, и могућност да је већи број родова који је славе у сродству. Ми 14. септембра организујемо Акцију Српски ДНК дан, када ће тестирање бити по повлашћеној цени од 6.500 динара.

      О самом Српском ДНК пројекту можети више видети овде: dnk.poreklo.rs

  7. Tatjana Tesic

    Moj otac, Rastko Tesic ,je rodjen u Tesnju1934 god.Njegov otac Djoko Tesic je porijeklom iz sela Gojakovca . A pradjeda mi se zvao Ignjat.Krsna Slava nam je 6.05. Djurdjevdan.

  8. Milena Tesic Mrdjen

    Moj otac Milutin Tesic je rodjen u selu Bastav kod Osecine.Doselio se u Jarak
    u Srem.Krsna slava je Sveti Vasilije Veliki.

  9. Petar Tesic

    Moji su iz okoline Pecke ( opstina Osecina), selo Dragodol. Slavimo Djurdjic

    • Nebojša Tešić

      Zdravo Petre, ja sam Nebojša Tešić i živim u Beogradu. Moj otac Milan je iz Dragodola i mi smo sigurno rođaci. Slavimo istu slavu. Deda mi je bio Strahinja, a pradeda Svetozar. Ja isto pokušavam da saznam što više o našem poreklu i da uradim porodično stablo, i imam nekih informacija o poreklu Tešića. Ako možeš javi mi se telefonom, da razmenimo podatke koje imamo. Pozdrav. Tel :060 1559677.

  10. Laura Tešić

    Moj deda je Đorđe Tešić..on je rođen u Šidu 1930.godine…najdalje što znam je da je moj čukundeda bio Milivoje Tešić rođen 1886….on je došao iz Batrovaca u Sremu do Šida imao je sina Nemanju i ćerku…krsna slava nam je Đurđevdan…sada ide dedi rođendan i želela bih da saznam malo dalje o našem poreklu i napravim porodično stablo kako bih iznenadila dedu….pošto sa mnom i sa mojom sestrom nestaje loza Tešića….