Poreklo prezimena Tešić

16. mart 2012.

komentara: 59

[toggle title=”TESTIRANI TEŠIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Tešić

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Novaci, Ub, Srbija / ogranak Kovačevića iz Koceljeva, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Tešić

Haplogrupa: R1a

Poreklo: Mionica, Valjevo, Srbija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Tešić istražili su Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić u rubrici Koreni (frankfurtske „Vesti“):

 

Iz Vindzora u Kanadi, g-đa Jelena Matić se interesuje za poreklo svog devojačkog prezimena Tešić. Iznosi niz podataka koji su nam bili od dragocene pomoći. Deda Rado Tešić rođen je 1906. godine na obroncima Majevice, u selu Cviljevina, svega šest kilometara od Tuzle. Sada je to, verovatno, njeno predgrađe. U istom mestu je rođen i njen otac Čedomir 1928. godine. Prema porodičnom predanju koje je čula od dede, oni potiču od dvojice braće, Simeuna i Teše, koji su se ovde odnekud doselili. Jedino se zna da je krsno ime porodice Tešić Aranđelovdan.

Prema Đ. Janjatoviću, među prezimenima u Bosni s kraja 19. veka, Tešića sa slavom Aranđelovdan ima u Liješnju (Srebrenica), Novom Gradu (Derventa) i Sanskom Mostu, dok su oni sa drugim brojnim slavama rasprostranjeni po čitavoj istočnoj, severnoj i zapadnoj Bosni ili Bosanskoj Krajini. Pošto jedan od najvećih autoriteta o poreklu stanovništva Bosne V. Skarić smatra da se i prema krsnoj slavi mogu identifikovati raniji zavičaji doseljenog stanovništva, proverili smo da li su Tešići “aranđelovštaci” iz plemena koja tradicionalno slave ovu slavu: Bratonožića, Pipera ili Vasojevića, ali nismo ih pronašli među njima.

Njihove moguće srodnike po prezimenu i slavi tražili smo i pronašli u oblasti valjevske Tamnave, Kolubare i Podgorine. U Tamnavi su u selu Tvrdojevac naseljeni posle 1827. godine, kao dovoci iz obližnjeg Trlića i slave Aranđelovdan. U selu Divci, pored druma Valjevo–Obrenovac, u Podgorini su Tešići iz Jaklja u oblasti Užica sa slavom Aranđelovdan. U monografiji o užičkomj kraju pronašli smo Tešiće (i Đokiće) samo u selu Glumač, ali u 28 domaćinstava i sa slavom Nikoljdan. Međutim, zbog predanja da su svi oni potomci dva brata Tešana Divca i Simeuna koji su došli iz sela Divca kod Kolašina, skloni smo da smatramo da smo na tragu Tešićima. U mnogim selima Kolubare i Podgorine, oko Bajine Bašte (nekadašnja Sokolska nahija), postoji prezime Tešić i svi potiču iz raznih mestâ u okolini Užica i Polimlja. Tako su u Dračiću (Podgorina), Tešići sa slavom Mratindan posle Kočine krajine doseljeni iz Babina u Polimlju. A u selu Robajama su iz sela Ljutića u Polimlju, ali sa slavom Sv. Đurđe. Predak Janko Madžun (dobio nadimak od Turaka, u značenju siromah), doselio se ovde u vreme Kočine krajine. Po našem mišljenju, što treba potkrepiti još brojnim istraživanjima i činjenicama iz arhiva, Tešići su svakako iz Polimlja i Potarja, a činjenica da su se našli na Mokroj Gori, Obajgori i okolini Užica, govori nam da su bili nemirnog duha i da su bili hajduci. Naime u spomenute krajeve (uz Drinu) ili su proganjani kao hajduci sa čitavim porodicama, ili su se sami skrivali u gustim šumama uz reku, da bi mogli, po potrebi, da prelaze sa obale na obalu. Na ovakve porodice i lokacije i do sada smo nailazili u svojim istraživanjima porekla porodica i prezimena. Što se pak slave tiče, ona se kod Tešića, kako bi se zameo trag onima koji su ih progonili, izgleda, menjala radije nego prezime. O ovom prezimenu se zaista može napisati čitava knjiga, ali zbog ograničenog prostora, zasada toliko našoj cenjenoj čitateljki.

 

IZVOR: Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, „Koreni“, poreklo srpskih porodica i prezimena, rubrika iz frankfurtskih „Vesti“

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (59)

Odgovorite

59 komentara

  1. mismo iz sela gojakovac bih slavimo sv vartolomej i varnava 24 06

  2. Tešić

    Dračić,(Valjevo)krsna slava Sveti Vrači(Kozmo i Damjan)14 ili 1 novembar po starom kalendaru .poreklom iz bosne,predak Teša….

  3. Zoran Tešić

    Nosim prezime po djedu Risti (ocu moje majke). On je živio u selu Lađevci iznad Jošavke kod Čelinca. Krsna slava mi je Sv Vasilije Veliki (Srpska Nova Godina, 14/01. januara).

  4. Zoran Tešić

    Moji su poreklom iz sela Leskovice kod Valjeva, slavimo Jovanjdan, inače ima priča da su poreklom iz sela Prijevorci kod Čačka

  5. milan tesic

    zivim u Novom sadu,a moji su poreklom iz bosne tacnije iz Kalesije na juznim obroncima Majevice slavim Djurdjevdan kao i moji preci 🙂

    • Željko Tešić

      Milane, ja sam unuk pokojnog Lazara Tešića iz Dubnice kod Kalesije. Slavimo Djurdjevdan. Mi smo sigurno rodjaci ali ja tebe ne poznajem 🙂

  6. Tešić

    Živim u selu Uglješu u Baranji (Hrvatska). Inače u selu ima dvadesetak porodica sa tim prezimenom.
    Nakon drugog svestskog rata moj pradjed i njegovi preselili su u ovaj kraj iz zaseoka okolo Teslića i Tešnja u bosni, Krsna slava je Časne verige ap.Petra .

    • Branko Todorović

      Znate li iz koga tačno mesta su došli u Baranju?

    • Branko Todorović

      Tešiću, bilo bi poželjno da se testirate, s obzirom na retkost vaše slave, i mogućnost da je veći broj rodova koji je slave u srodstvu. Mi 14. septembra organizujemo Akciju Srpski DNK dan, kada će testiranje biti po povlašćenoj ceni od 6.500 dinara.

      O samom Srpskom DNK projektu možeti više videti ovde: dnk.poreklo.rs

  7. Tatjana Tesic

    Moj otac, Rastko Tesic ,je rodjen u Tesnju1934 god.Njegov otac Djoko Tesic je porijeklom iz sela Gojakovca . A pradjeda mi se zvao Ignjat.Krsna Slava nam je 6.05. Djurdjevdan.

  8. Milena Tesic Mrdjen

    Moj otac Milutin Tesic je rodjen u selu Bastav kod Osecine.Doselio se u Jarak
    u Srem.Krsna slava je Sveti Vasilije Veliki.

  9. Petar Tesic

    Moji su iz okoline Pecke ( opstina Osecina), selo Dragodol. Slavimo Djurdjic

    • Nebojša Tešić

      Zdravo Petre, ja sam Nebojša Tešić i živim u Beogradu. Moj otac Milan je iz Dragodola i mi smo sigurno rođaci. Slavimo istu slavu. Deda mi je bio Strahinja, a pradeda Svetozar. Ja isto pokušavam da saznam što više o našem poreklu i da uradim porodično stablo, i imam nekih informacija o poreklu Tešića. Ako možeš javi mi se telefonom, da razmenimo podatke koje imamo. Pozdrav. Tel :060 1559677.

  10. Laura Tešić

    Moj deda je Đorđe Tešić..on je rođen u Šidu 1930.godine…najdalje što znam je da je moj čukundeda bio Milivoje Tešić rođen 1886….on je došao iz Batrovaca u Sremu do Šida imao je sina Nemanju i ćerku…krsna slava nam je Đurđevdan…sada ide dedi rođendan i želela bih da saznam malo dalje o našem poreklu i napravim porodično stablo kako bih iznenadila dedu….pošto sa mnom i sa mojom sestrom nestaje loza Tešića….