Poreklo prezimena Tešić

16. mart 2012.

komentara: 59

[toggle title=”TESTIRANI TEŠIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Tešić

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Novaci, Ub, Srbija / ogranak Kovačevića iz Koceljeva, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Tešić

Haplogrupa: R1a

Poreklo: Mionica, Valjevo, Srbija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Tešić istražili su Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić u rubrici Koreni (frankfurtske „Vesti“):

 

Iz Vindzora u Kanadi, g-đa Jelena Matić se interesuje za poreklo svog devojačkog prezimena Tešić. Iznosi niz podataka koji su nam bili od dragocene pomoći. Deda Rado Tešić rođen je 1906. godine na obroncima Majevice, u selu Cviljevina, svega šest kilometara od Tuzle. Sada je to, verovatno, njeno predgrađe. U istom mestu je rođen i njen otac Čedomir 1928. godine. Prema porodičnom predanju koje je čula od dede, oni potiču od dvojice braće, Simeuna i Teše, koji su se ovde odnekud doselili. Jedino se zna da je krsno ime porodice Tešić Aranđelovdan.

Prema Đ. Janjatoviću, među prezimenima u Bosni s kraja 19. veka, Tešića sa slavom Aranđelovdan ima u Liješnju (Srebrenica), Novom Gradu (Derventa) i Sanskom Mostu, dok su oni sa drugim brojnim slavama rasprostranjeni po čitavoj istočnoj, severnoj i zapadnoj Bosni ili Bosanskoj Krajini. Pošto jedan od najvećih autoriteta o poreklu stanovništva Bosne V. Skarić smatra da se i prema krsnoj slavi mogu identifikovati raniji zavičaji doseljenog stanovništva, proverili smo da li su Tešići “aranđelovštaci” iz plemena koja tradicionalno slave ovu slavu: Bratonožića, Pipera ili Vasojevića, ali nismo ih pronašli među njima.

Njihove moguće srodnike po prezimenu i slavi tražili smo i pronašli u oblasti valjevske Tamnave, Kolubare i Podgorine. U Tamnavi su u selu Tvrdojevac naseljeni posle 1827. godine, kao dovoci iz obližnjeg Trlića i slave Aranđelovdan. U selu Divci, pored druma Valjevo–Obrenovac, u Podgorini su Tešići iz Jaklja u oblasti Užica sa slavom Aranđelovdan. U monografiji o užičkomj kraju pronašli smo Tešiće (i Đokiće) samo u selu Glumač, ali u 28 domaćinstava i sa slavom Nikoljdan. Međutim, zbog predanja da su svi oni potomci dva brata Tešana Divca i Simeuna koji su došli iz sela Divca kod Kolašina, skloni smo da smatramo da smo na tragu Tešićima. U mnogim selima Kolubare i Podgorine, oko Bajine Bašte (nekadašnja Sokolska nahija), postoji prezime Tešić i svi potiču iz raznih mestâ u okolini Užica i Polimlja. Tako su u Dračiću (Podgorina), Tešići sa slavom Mratindan posle Kočine krajine doseljeni iz Babina u Polimlju. A u selu Robajama su iz sela Ljutića u Polimlju, ali sa slavom Sv. Đurđe. Predak Janko Madžun (dobio nadimak od Turaka, u značenju siromah), doselio se ovde u vreme Kočine krajine. Po našem mišljenju, što treba potkrepiti još brojnim istraživanjima i činjenicama iz arhiva, Tešići su svakako iz Polimlja i Potarja, a činjenica da su se našli na Mokroj Gori, Obajgori i okolini Užica, govori nam da su bili nemirnog duha i da su bili hajduci. Naime u spomenute krajeve (uz Drinu) ili su proganjani kao hajduci sa čitavim porodicama, ili su se sami skrivali u gustim šumama uz reku, da bi mogli, po potrebi, da prelaze sa obale na obalu. Na ovakve porodice i lokacije i do sada smo nailazili u svojim istraživanjima porekla porodica i prezimena. Što se pak slave tiče, ona se kod Tešića, kako bi se zameo trag onima koji su ih progonili, izgleda, menjala radije nego prezime. O ovom prezimenu se zaista može napisati čitava knjiga, ali zbog ograničenog prostora, zasada toliko našoj cenjenoj čitateljki.

 

IZVOR: Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, „Koreni“, poreklo srpskih porodica i prezimena, rubrika iz frankfurtskih „Vesti“

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (59)

Odgovorite

59 komentara

  1. Milan

    Postovani,
    moje poreklo(koliko je znam) je iz Race u Bajinoj Basti

  2. tejić dragan

    Kako mog prezimena nema u popisu, a mi se izjašnjavamo ko Srbi i vodimo porijeklo iz sela Lamovita (zaselak Tejići) molim vas da moje prezime uvrstite u popis srpskih prezimena. Na ovoj stranici mi je g. Nebojša napisao da vodimo porijeklo iz Velike Drenove – Rasinski okrug, odakle smo naseljeni kod B.Bašte. Slavimo Đurđevdan. U blizini žive i Tejići koji slave sv.Nikolu. Kako mi je g. Nebojša napisao, na Drinu nas je doveo pop Bujić pa smo u nekom vremenu otišli pod Kozaru u selo Lamovita. Hvala na razumijevanju, a ako neko zna nešto o Tejićima molim da mi napiše na e mail.

  3. mlađo

    Tešić-i iz Jasenice, opština Zvornik, slave Nikoljdan.

  4. Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
    TEŠIĆ

    -Novaci-1, prva polovina 18. veka, Koceljeva, Avramijevdan, od koceljevačkih Kovačevića, ugledna zadruga.
    -Svileuva, prva polovina 18. veka, Todisavac u Rađevini, Alimpijevdan.
    -Brgule-1, druga polovina 18. veka, Tuzla, Pantelijevdan.
    -Joševa, druga polovina 18. veka, Sovač u Podgorini, Đurđevdan.
    -Takovo, druga polovina 18. veka, Brezovice u Podgorini, Miholjdan, uz Vasiće.
    -Brgule-2, posle 1827. godine, Krajina, Stevanjdan, uljezi u Tešiće 1.
    -Jabučje, posle 1827. godine, Osat, Nikoljdan.
    -Krtinska, posle 1827. godine, Krajina, Jovanjdan,
    -Novaci-2, posle 1827. godine, Lelić u Podgorini, Miholjdan, najveća i najuglednija zadruga u selu.
    -Tvrdojevac, posle 1827. godine, Trlić u okolini, Aranđelovdan, dovodci.
    -Ušće, posle 1827. godine, Dubica, Đurđevdan.
    -Rvati, posle 1827. godine, Progar u Sremu, Đurđevdan, dovodci.

    • Jelena Tesic Matic

      Jos sam saznala jedan po data 1993 u onim ratnim godinama,
      Srela sam jednu baku zove se Cvija ne znam prezime Ali I ona je poznavala moju baku I djed iz Cviljevine kod Tuzle I ona mi je ta da rekla da cijelo to podrucje (Cviljevine, Kolimer)su migrirali iz Raske

    • Tešić Bojan

      Moji su iz Svileuve, poreklom iz Todisavca, slavimo Alimpijevdan. Porodično predanje kaže da je naš ogranak porodice promenio prezime u Tešiće, a drugi je ostao Masalović. Pretpostavljamo da smo poreklom iz okoline Nikšića …

    • Bojan Tešić

      Moji Tešići su iz Svileuve, opština Koceljeva. Slavimo Alimpijevdan. U porodici postoji predanje da su naši preci došli u Todisavac iz okoline Nikšića, sa prezimenom Masalović. Iz Todisavca su se raseljavali s time da ih je jedan broj uzeo novo prezime Tešić a neki su ostali Masalovići. Pozdaravljam sve prezimenjake i nadam se da sam nekom nešto pomogao.

  5. Igor

    Selo Cviljevina nije predgrađe Tuzle,pripada RS,bar većim delom,tačnije opštini Lopare.Ja znam neke Tešiće iz Ugljevika,to je poznata srpska majevička porodica,oni su Đurđevdanci.

  6. Familije-prezimena Tešić, po mestima življenja u Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Tešić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Bačevci
    -Beloševac
    -Brezovice
    -Vračević
    -Divci
    -Dračić
    -Kličevac
    -Kozličić
    -Kotešica
    -Lopatanj
    -Mionica
    -Robaje
    -Strmna Gora

  7. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Tešić
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Tešić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Barič
    -Bistrica
    -Guncate
    -Darosava
    -Kruševica

  8. Ivan Tešić

    Ja koliko znam Tešići su nastali od hajduka Tešana koji je prebegao od Turaka iz Bosne za Šumadiju i slava im je bila Đurđevdan.

  9. Familije-prezimena Tešić po mestim življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića “Sokolska nahija”.

    -Budišić
    -Culine
    -Gunjaci
    -Donja Orahovica (Duke)
    -Bajina Bašta
    -Dona Ljuboviđa
    -Lještansko

  10. Sneza

    Moj pradeda rodj.1910god.mi je pricao da su njegovi bezali od Turaka iz Bosne? Njegov otac Pano Tesic i jos mu dva brata,pominjao je ime Teso,e sad da li je to bio jedan od brace ili njihov otac? Nemogu da se setim,znam da je jedan ostao negde u Bosni,drugi negde kod Tuzle(magare mu se razbolelo),pa nije mogao dalje.A moj cukundeda je dosao do Bijeljine tacnije Balatuna pored Drine i tu je ostao sa porodicom. Deda je umro 1992god.a uvek smo svi rado slusali njegove price iz proslosti,nazalost mnogo stvari jednostavno iscezne iz pamcenja!
    Da ne zaboravim moji Tesici slave Sv.Nikolu

    • Nebojša Novaković

      U Balatunu nisam pronašao prezime Tešić (Sv. Nikola).

      BALATUN ima 373 kuće. Delovi sela su: Balatun, Panjik, Salaš i Trnjage.

      Prezimena u selu:

      Mišići (Jovanjdan), Đilas (Stjepandan) i Letići (Đurđic) iz Crne Gore poreklom. Od Letića su: Marinkovići, Arsenović i Radovanovići.

      Bojičić (Đurđevdan) iz Koceljeva u Srbiji.

      Miščevići (Jovanjdan) iz Divoš u Sremu.

      Škorići (Jovanjdan) iz Pive su doselili u Salaš, a odatle u Balatun. Jedan od njih ostao je u Modranu. Zvali su se Vojinovići, a prozvali se Škorići po jednom koji je bio “škorav” u obrazima. Od njih su Komarci (Komarcevic) i Mijačević.

      Trifkovići i Ećimović su doselili iz »Brda«.

      Mladenovići (Nikoljdan), ranije su se zvali Tanacković, iz Salaša su u Srbiji,

      Dimitrići su po Domazetu Dmitrić koji je došao u kuću Manojlovića. Manojlović je kao domazet (poreklom iz Hrvatske) došao u kuću Glišića, a njegova posvojkinja je dovela Domazeta Dmitrić.

      Unutrašnje seljakanje:

      Gligići (Nikoljdan) iz Velinog Sela, Knežević (Jovanjdan), kao domazet iz Dvorova, Jovanović (Lazarevdan) došao ujaku u kuću, Bankelići, zvali se Nedići, iz Dazdareva, Bešurić (Jovanjdan) iz Cmjelova, Purić (Đurđic) iz Crnjelova.

      Nepoznatog porekla su:

      Đorđić (Nikoljđan), Badići (Savine Verige), Glišići (Đurđic), Mojić (Nikoljdan), Pejić, Budanjević (Nikoljdan), Radovanović (Lučindan), Vrzić (Đurđevdan), Tomaševići (Đurđevdan) i Brodići (Nikoljdan).

      (Radmila Kajmaković, “Semberija”)

      Zanimljivo da puno Tešića ima u Loparama i okolini, što nije daleko od Bijeljine.

      Tešići u Loparama slavili su Arlijevdan, pa su promenili slavu u Nikoljdan.

      Ima još Tešića na Majevici, slave različite slave. Poreklom su uglavnom iz Hercegovine kao i većina stanovništva tog kraja.

      • Sneza

        Pa onda niste detaljno trazili,jer tamo i danas imaju dve porodice,a jedna od te loze zivi u Sr.Raci! Svi slave Nikoljdan.Jos jedna ispravka,selo ima preko 500 kuca,a sto se tice porodice Radovanovic oni slave takodje Nikoljdan a ne Lucindan. Pozdrav