Порекло презимена Тешић

16. март 2012.

коментара: 59

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ТЕШИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Тешић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Новаци, Уб, Србија / огранак Ковачевића из Коцељева, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Тешић

Хаплогрупа: R1a

Порекло: Мионица, Ваљево, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Тешић истражили су Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић у рубрици Корени (франкфуртске „Вести“):

 

Из Виндзора у Канади, г-ђа Јелена Матић се интересује за порекло свог девојачког презимена Тешић. Износи низ података који су нам били од драгоцене помоћи. Деда Радо Тешић рођен је 1906. године на обронцима Мајевице, у селу Цвиљевина, свега шест километара од Тузле. Сада је то, вероватно, њено предграђе. У истом месту је рођен и њен отац Чедомир 1928. године. Према породичном предању које је чула од деде, они потичу од двојице браће, Симеуна и Теше, који су се овде однекуд доселили. Једино се зна да је крсно име породице Тешић Аранђеловдан.

Према Ђ. Јањатовићу, међу презименима у Босни с краја 19. века, Тешића са славом Аранђеловдан има у Лијешњу (Сребреница), Новом Граду (Дервента) и Санском Мосту, док су они са другим бројним славама распрострањени по читавој источној, северној и западној Босни или Босанској Крајини. Пошто један од највећих ауторитета о пореклу становништва Босне В. Скарић сматра да се и према крсној слави могу идентификовати ранији завичаји досељеног становништва, проверили смо да ли су Тешићи “аранђеловштаци” из племена која традиционално славе ову славу: Братоножића, Пипера или Васојевића, али нисмо их пронашли међу њима.

Њихове могуће сроднике по презимену и слави тражили смо и пронашли у области ваљевске Тамнаве, Колубаре и Подгорине. У Тамнави су у селу Тврдојевац насељени после 1827. године, као довоци из оближњег Трлића и славе Аранђеловдан. У селу Дивци, поред друма Ваљево–Обреновац, у Подгорини су Тешићи из Јакља у области Ужица са славом Аранђеловдан. У монографији о ужичкомј крају пронашли смо Тешиће (и Ђокиће) само у селу Глумач, али у 28 домаћинстава и са славом Никољдан. Међутим, због предања да су сви они потомци два брата Тешана Дивца и Симеуна који су дошли из села Дивца код Колашина, склони смо да сматрамо да смо на трагу Тешићима. У многим селима Колубаре и Подгорине, око Бајине Баште (некадашња Соколска нахија), постоји презиме Тешић и сви потичу из разних местâ у околини Ужица и Полимља. Тако су у Драчићу (Подгорина), Тешићи са славом Мратиндан после Кочине крајине досељени из Бабина у Полимљу. А у селу Робајама су из села Љутића у Полимљу, али са славом Св. Ђурђе. Предак Јанко Маџун (добио надимак од Турака, у значењу сиромах), доселио се овде у време Кочине крајине. По нашем мишљењу, што треба поткрепити још бројним истраживањима и чињеницама из архива, Тешићи су свакако из Полимља и Потарја, а чињеница да су се нашли на Мокрој Гори, Обајгори и околини Ужица, говори нам да су били немирног духа и да су били хајдуци. Наиме у споменуте крајеве (уз Дрину) или су прогањани као хајдуци са читавим породицама, или су се сами скривали у густим шумама уз реку, да би могли, по потреби, да прелазе са обале на обалу. На овакве породице и локације и до сада смо наилазили у својим истраживањима порекла породица и презимена. Што се пак славе тиче, она се код Тешића, како би се замео траг онима који су их прогонили, изгледа, мењала радије него презиме. О овом презимену се заиста може написати читава књига, али због ограниченог простора, засада толико нашој цењеној читатељки.

 

ИЗВОР: Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић, „Корени“, порекло српских породица и презимена, рубрика из франкфуртских „Вести“

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (59)

Одговорите

59 коментара

  1. Milan

    Postovani,
    moje poreklo(koliko je znam) je iz Race u Bajinoj Basti

  2. tejić dragan

    Kako mog prezimena nema u popisu, a mi se izjašnjavamo ko Srbi i vodimo porijeklo iz sela Lamovita (zaselak Tejići) molim vas da moje prezime uvrstite u popis srpskih prezimena. Na ovoj stranici mi je g. Nebojša napisao da vodimo porijeklo iz Velike Drenove – Rasinski okrug, odakle smo naseljeni kod B.Bašte. Slavimo Đurđevdan. U blizini žive i Tejići koji slave sv.Nikolu. Kako mi je g. Nebojša napisao, na Drinu nas je doveo pop Bujić pa smo u nekom vremenu otišli pod Kozaru u selo Lamovita. Hvala na razumijevanju, a ako neko zna nešto o Tejićima molim da mi napiše na e mail.

    • Милорад Богдановић

      Драгане, не знам зашто си се овдје поставио код Тешића кад имаш Порјекло презимена Срба Поткозарја.

  3. млађо

    Тешић-и из Јасенице, општина Зворник, славе Никољдан.

  4. Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
    ТЕШИЋ

    -Новаци-1, прва половина 18. века, Коцељева, Аврамијевдан, од коцељевачких Ковачевића, угледна задруга.
    -Свилеува, прва половина 18. века, Тодисавац у Рађевини, Алимпијевдан.
    -Бргуле-1, друга половина 18. века, Тузла, Пантелијевдан.
    -Јошева, друга половина 18. века, Совач у Подгорини, Ђурђевдан.
    -Таково, друга половина 18. века, Брезовице у Подгорини, Михољдан, уз Васиће.
    -Бргуле-2, после 1827. године, Крајина, Стевањдан, уљези у Тешиће 1.
    -Јабучје, после 1827. године, Осат, Никољдан.
    -Кртинска, после 1827. године, Крајина, Јовањдан,
    -Новаци-2, после 1827. године, Лелић у Подгорини, Михољдан, највећа и најугледнија задруга у селу.
    -Тврдојевац, после 1827. године, Трлић у околини, Аранђеловдан, доводци.
    -Ушће, после 1827. године, Дубица, Ђурђевдан.
    -Рвати, после 1827. године, Прогар у Срему, Ђурђевдан, доводци.

    • Jelena Tesic Matic

      Jos sam saznala jedan po data 1993 u onim ratnim godinama,
      Srela sam jednu baku zove se Cvija ne znam prezime Ali I ona je poznavala moju baku I djed iz Cviljevine kod Tuzle I ona mi je ta da rekla da cijelo to podrucje (Cviljevine, Kolimer)su migrirali iz Raske

    • Tešić Bojan

      Moji su iz Svileuve, poreklom iz Todisavca, slavimo Alimpijevdan. Porodično predanje kaže da je naš ogranak porodice promenio prezime u Tešiće, a drugi je ostao Masalović. Pretpostavljamo da smo poreklom iz okoline Nikšića …

    • Бојан Тешић

      Моји Тешићи су из Свилеуве, општина Коцељева. Славимо Алимпијевдан. У породици постоји предање да су наши преци дошли у Тодисавац из околине Никшића, са презименом Масаловић. Из Тодисавца су се расељавали с тиме да их је један број узео ново презиме Тешић а неки су остали Масаловићи. Поздарављам све презимењаке и надам се да сам неком нешто помогао.

  5. Igor

    Село Цвиљевина није предграђе Тузле,припада РС,бар већим делом,тачније општини Лопаре.Ја знам неке Тешиће из Угљевика,то је позната српска мајевичка породица,они су Ђурђевданци.

  6. Фамилије-презимена Тешић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Тешић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бачевци
    -Белошевац
    -Брезовице
    -Врачевић
    -Дивци
    -Драчић
    -Кличевац
    -Козличић
    -Котешица
    -Лопатањ
    -Мионица
    -Робаје
    -Стрмна Гора

  7. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Тешић
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Тешић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Барич
    -Бистрица
    -Гунцате
    -Даросава
    -Крушевица

  8. Ivan Tešić

    Ja koliko znam Tešići su nastali od hajduka Tešana koji je prebegao od Turaka iz Bosne za Šumadiju i slava im je bila Đurđevdan.

  9. Фамилије-презимена Тешић по местим живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића “Соколска нахија”.

    -Будишић
    -Цулине
    -Гуњаци
    -Доња Ораховица (Дуке)
    -Бајина Башта
    -Дона Љубовиђа
    -Љештанско

  10. Sneza

    Moj pradeda rodj.1910god.mi je pricao da su njegovi bezali od Turaka iz Bosne? Njegov otac Pano Tesic i jos mu dva brata,pominjao je ime Teso,e sad da li je to bio jedan od brace ili njihov otac? Nemogu da se setim,znam da je jedan ostao negde u Bosni,drugi negde kod Tuzle(magare mu se razbolelo),pa nije mogao dalje.A moj cukundeda je dosao do Bijeljine tacnije Balatuna pored Drine i tu je ostao sa porodicom. Deda je umro 1992god.a uvek smo svi rado slusali njegove price iz proslosti,nazalost mnogo stvari jednostavno iscezne iz pamcenja!
    Da ne zaboravim moji Tesici slave Sv.Nikolu

    • Небојша Новаковић

      У Балатуну нисам пронашао презиме Тешић (Св. Никола).

      БАЛАТУН има 373 куће. Делови села су: Балатун, Пањик, Салаш и Трњаге.

      Презимена у селу:

      Мишићи (Јовањдан), Ђилас (Стјепандан) и Летићи (Ђурђиц) из Црне Горе пореклом. Од Летића су: Маринковићи, Арсеновић и Радовановићи.

      Бојичић (Ђурђевдан) из Коцељева у Србији.

      Мишчевићи (Јовањдан) из Дивош у Срему.

      Шкорићи (Јовањдан) из Пиве су доселили у Салаш, а одатле у Балатун. Један од њих остао је у Модрану. Звали су се Војиновићи, а прозвали се Шкорићи по једном који је био “шкорав” у образима. Од њих су Комарци (Комарцевиц) и Мијачевић.

      Трифковићи и Ећимовић су доселили из »Брда«.

      Младеновићи (Никољдан), раније су се звали Танацковић, из Салаша су у Србији,

      Димитрићи су по Домазету Дмитрић који је дошао у кућу Манојловића. Манојловић је као домазет (пореклом из Хрватске) дошао у кућу Глишића, а његова посвојкиња је довела Домазета Дмитрић.

      Унутрашње сељакање:

      Глигићи (Никољдан) из Велиног Села, Кнежевић (Јовањдан), као домазет из Дворова, Јовановић (Лазаревдан) дошао ујаку у кућу, Банкелићи, звали се Недићи, из Даздарева, Бешурић (Јовањдан) из Цмјелова, Пурић (Ђурђиц) из Црњелова.

      Непознатог порекла су:

      Ђорђић (Никољђан), Бадићи (Савине Вериге), Глишићи (Ђурђиц), Мојић (Никољдан), Пејић, Будањевић (Никољдан), Радовановић (Лучиндан), Врзић (Ђурђевдан), Томашевићи (Ђурђевдан) и Бродићи (Никољдан).

      (Радмила Кајмаковић, “Семберија”)

      Занимљиво да пуно Тешића има у Лопарама и околини, што није далеко од Бијељине.

      Тешићи у Лопарама славили су Арлијевдан, па су променили славу у Никољдан.

      Има још Тешића на Мајевици, славе различите славе. Пореклом су углавном из Херцеговине као и већина становништва тог краја.

      • Sneza

        Pa onda niste detaljno trazili,jer tamo i danas imaju dve porodice,a jedna od te loze zivi u Sr.Raci! Svi slave Nikoljdan.Jos jedna ispravka,selo ima preko 500 kuca,a sto se tice porodice Radovanovic oni slave takodje Nikoljdan a ne Lucindan. Pozdrav