Порекло презимена Тешић

16. март 2012.

коментара: 59

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ТЕШИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Тешић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Новаци, Уб, Србија / огранак Ковачевића из Коцељева, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Тешић

Хаплогрупа: R1a

Порекло: Мионица, Ваљево, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Тешић истражили су Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић у рубрици Корени (франкфуртске „Вести“):

 

Из Виндзора у Канади, г-ђа Јелена Матић се интересује за порекло свог девојачког презимена Тешић. Износи низ података који су нам били од драгоцене помоћи. Деда Радо Тешић рођен је 1906. године на обронцима Мајевице, у селу Цвиљевина, свега шест километара од Тузле. Сада је то, вероватно, њено предграђе. У истом месту је рођен и њен отац Чедомир 1928. године. Према породичном предању које је чула од деде, они потичу од двојице браће, Симеуна и Теше, који су се овде однекуд доселили. Једино се зна да је крсно име породице Тешић Аранђеловдан.

Према Ђ. Јањатовићу, међу презименима у Босни с краја 19. века, Тешића са славом Аранђеловдан има у Лијешњу (Сребреница), Новом Граду (Дервента) и Санском Мосту, док су они са другим бројним славама распрострањени по читавој источној, северној и западној Босни или Босанској Крајини. Пошто један од највећих ауторитета о пореклу становништва Босне В. Скарић сматра да се и према крсној слави могу идентификовати ранији завичаји досељеног становништва, проверили смо да ли су Тешићи “аранђеловштаци” из племена која традиционално славе ову славу: Братоножића, Пипера или Васојевића, али нисмо их пронашли међу њима.

Њихове могуће сроднике по презимену и слави тражили смо и пронашли у области ваљевске Тамнаве, Колубаре и Подгорине. У Тамнави су у селу Тврдојевац насељени после 1827. године, као довоци из оближњег Трлића и славе Аранђеловдан. У селу Дивци, поред друма Ваљево–Обреновац, у Подгорини су Тешићи из Јакља у области Ужица са славом Аранђеловдан. У монографији о ужичкомј крају пронашли смо Тешиће (и Ђокиће) само у селу Глумач, али у 28 домаћинстава и са славом Никољдан. Међутим, због предања да су сви они потомци два брата Тешана Дивца и Симеуна који су дошли из села Дивца код Колашина, склони смо да сматрамо да смо на трагу Тешићима. У многим селима Колубаре и Подгорине, око Бајине Баште (некадашња Соколска нахија), постоји презиме Тешић и сви потичу из разних местâ у околини Ужица и Полимља. Тако су у Драчићу (Подгорина), Тешићи са славом Мратиндан после Кочине крајине досељени из Бабина у Полимљу. А у селу Робајама су из села Љутића у Полимљу, али са славом Св. Ђурђе. Предак Јанко Маџун (добио надимак од Турака, у значењу сиромах), доселио се овде у време Кочине крајине. По нашем мишљењу, што треба поткрепити још бројним истраживањима и чињеницама из архива, Тешићи су свакако из Полимља и Потарја, а чињеница да су се нашли на Мокрој Гори, Обајгори и околини Ужица, говори нам да су били немирног духа и да су били хајдуци. Наиме у споменуте крајеве (уз Дрину) или су прогањани као хајдуци са читавим породицама, или су се сами скривали у густим шумама уз реку, да би могли, по потреби, да прелазе са обале на обалу. На овакве породице и локације и до сада смо наилазили у својим истраживањима порекла породица и презимена. Што се пак славе тиче, она се код Тешића, како би се замео траг онима који су их прогонили, изгледа, мењала радије него презиме. О овом презимену се заиста може написати читава књига, али због ограниченог простора, засада толико нашој цењеној читатељки.

 

ИЗВОР: Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић, „Корени“, порекло српских породица и презимена, рубрика из франкфуртских „Вести“

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (59)

Одговорите

59 коментара

  1. budimur tesic

    Ja sam rodjen u Pocerini selo Grusic tu imamo porodicno groblje Tesica.Nas prvi spomenik datira negde oko1900 i neke godine a taj prvi spomenik je donesen iz sela Dobrani kod Rijeke.Jedan mi je praded umro na Krfu .Slavimo krsnu dlavu Sveti Luka.Molim ako neko zna sta o ovome da mi posalje na email

  2. Tešić Momčilo

    Moji slave slavu ,,Svet Stefan”
    za neupućene treći dan Božića.
    Ima li Tešića još koji slave ,,Sveti Stefan”
    Momčilo Tešić
    Selo Ovčinja
    Opština Bajina Bašta
    S’poštovanjem
    Momčilo Rd. Tešić

    • Nedeljko Tešić

      Moje je ime Nedeljko Tešić, živim u Banja Luci, Republika Srpska, porijeklom iz Velikog Blaška, Opština Laktaši, slavim Svetog Stefana, volio bih porazgovarati sa prezimenjacima, koji slave istu slavu, postoji mogućnost da saznam porijeklo dolaska moje porodice u ove krajeve.
      Mnogo srdačnih pozdrava,
      Nedeljko

  3. Moji Tesici poticu iz Sipova,tacnije Janjske visoravni i salavimo Sv Simeona Anu 16.2.

  4. Тешић Игор

    Моја породица такође слави Светог Стефана.

    Поријекло породице (оно што знам сигурно, а не из непровјерених предања) планина Узломац код Котор Вароша (Република Српска), село Билице, заселак Тешићи.

  5. miroslav tesic

    Moji predci su iz Brdjana kod Gornjeg Milanovca i slave Svetog Jovana 20 januara.Predci mojih predaka dosli su iz Grosuplja 1799 godine Stara Hercegovina.Porodicno stablo uradio je M.Glisic.Brdjani se zove njegova podeblja knjiga,objavljena od Srpske akademije nauka.Istoriski svojim poreklom obuhvaceni su svi seljaci ovog sela.

  6. Tesic Vladan

    Moji Tesici slave sv.Nikolu, i nalaze se u Donjim Nedeljicama okolina Loznice !!!

  7. Viktor Tešić

    Moja porodica Tešić je iz Gunjaka, kod Krupnja. Pošto su osiromašili, mog čukundedu je usvojiila porodica Tomić, koja nije imala ni muške ni ženske naslednike. Slavili su Tomindan, ali su mom čukundedi dopustili da zadrži prezime i slavu koju i dan danas slavimo, Djurdjic. Nakon smrti poslednjeg Tomića, moj pradeda je nasledio svu imovinu. Imao je dva sina i ćerku. Početkom šezdesetih deo imanja je prodat i zbog boljih uslova života, deda se doselio sa svojim ocem, a mojim pradedom u selo Štitar, pored Šapca.
    Njegov brat se doselio u Varnu, selo pored Šapca i ima jednu ćerku. Svetog Tomu i dalje obeležavamo kao znak zahvalnosti porodici Tomić.
    Bio bih zahvalan ako bi mi administrator objasnio kako da pošaljem podatke kako bih saznao više o svojim korenima, jer na sajtu ne mogu da se snadjem.

  8. Слободан Тешић

    Ми смо из села Станови- засеок Пурашевина код Брчког, има нас само две куће и славимо Аранђеловдан. Такође у Брчком има и Тешића који славе Ђурђевдан али нисмо рођаци- они су пореклом са Мајевице- село Лукавица код Челића.

  9. Мирјана Тешић

    Пореклом смо из села Горње Вођенице-општина Босански Петровац. Славимо Ђурђевдан. Почетком 20. века доселили смо се у село Милетићево-општина Пландиште (Војводина).

    • Aleksandar Tešić

      Ja sam unuk Marka Tešića iz sela Miletićevo kod Plandišta (Banat), koji se doselio iz Bosne, selo Vođenica kod Bosanskog Petrovca, posle Prvog Svetskog Rata. Slavimo Đurđevdan. Njegova majka Mika Tešič, je rodom iz familije Mandića. Majka Nikole Tesle je takođe iz familije Mandića iz Like, pa me interesuje kako mogu naći neke bliže podatke o eventualnoj njihovoj rodnoj vezi. Postoji velika šansa, jer su mesta vrlo blizu, a ista je familija.

    • Mariana

      Pozdrav, Mirjana. Mi smo po svoj prilici rod. Moj pradeda Petar Tešić doselio se iz Vođenice, opština Bosanski Petrovac, u Miletićevo posle I svetskog rata. Njegova najstarija ćerka Mara je moja baba. Pretpostavljam da ste vi unuka njenog brata Jove.

  10. Velja

    Deda mi je pricao da je moja porodica Tesic dosla iz juzne Srbije u Suboticu kao zeleznicari. Posla toga smo se preselili u Stari Zednik. Slava nam je Djurdjevdan generacijama u nazad se bavimo poljoprivredom. Predak za kojeg znamo je Isa Tesic. Da li zna neko mozda nesto o Tesicima u Subotici?