Poreklo prezimena Tešić

16. mart 2012.

komentara: 59

[toggle title=”TESTIRANI TEŠIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Tešić

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Novaci, Ub, Srbija / ogranak Kovačevića iz Koceljeva, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Tešić

Haplogrupa: R1a

Poreklo: Mionica, Valjevo, Srbija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Tešić istražili su Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić u rubrici Koreni (frankfurtske „Vesti“):

 

Iz Vindzora u Kanadi, g-đa Jelena Matić se interesuje za poreklo svog devojačkog prezimena Tešić. Iznosi niz podataka koji su nam bili od dragocene pomoći. Deda Rado Tešić rođen je 1906. godine na obroncima Majevice, u selu Cviljevina, svega šest kilometara od Tuzle. Sada je to, verovatno, njeno predgrađe. U istom mestu je rođen i njen otac Čedomir 1928. godine. Prema porodičnom predanju koje je čula od dede, oni potiču od dvojice braće, Simeuna i Teše, koji su se ovde odnekud doselili. Jedino se zna da je krsno ime porodice Tešić Aranđelovdan.

Prema Đ. Janjatoviću, među prezimenima u Bosni s kraja 19. veka, Tešića sa slavom Aranđelovdan ima u Liješnju (Srebrenica), Novom Gradu (Derventa) i Sanskom Mostu, dok su oni sa drugim brojnim slavama rasprostranjeni po čitavoj istočnoj, severnoj i zapadnoj Bosni ili Bosanskoj Krajini. Pošto jedan od najvećih autoriteta o poreklu stanovništva Bosne V. Skarić smatra da se i prema krsnoj slavi mogu identifikovati raniji zavičaji doseljenog stanovništva, proverili smo da li su Tešići “aranđelovštaci” iz plemena koja tradicionalno slave ovu slavu: Bratonožića, Pipera ili Vasojevića, ali nismo ih pronašli među njima.

Njihove moguće srodnike po prezimenu i slavi tražili smo i pronašli u oblasti valjevske Tamnave, Kolubare i Podgorine. U Tamnavi su u selu Tvrdojevac naseljeni posle 1827. godine, kao dovoci iz obližnjeg Trlića i slave Aranđelovdan. U selu Divci, pored druma Valjevo–Obrenovac, u Podgorini su Tešići iz Jaklja u oblasti Užica sa slavom Aranđelovdan. U monografiji o užičkomj kraju pronašli smo Tešiće (i Đokiće) samo u selu Glumač, ali u 28 domaćinstava i sa slavom Nikoljdan. Međutim, zbog predanja da su svi oni potomci dva brata Tešana Divca i Simeuna koji su došli iz sela Divca kod Kolašina, skloni smo da smatramo da smo na tragu Tešićima. U mnogim selima Kolubare i Podgorine, oko Bajine Bašte (nekadašnja Sokolska nahija), postoji prezime Tešić i svi potiču iz raznih mestâ u okolini Užica i Polimlja. Tako su u Dračiću (Podgorina), Tešići sa slavom Mratindan posle Kočine krajine doseljeni iz Babina u Polimlju. A u selu Robajama su iz sela Ljutića u Polimlju, ali sa slavom Sv. Đurđe. Predak Janko Madžun (dobio nadimak od Turaka, u značenju siromah), doselio se ovde u vreme Kočine krajine. Po našem mišljenju, što treba potkrepiti još brojnim istraživanjima i činjenicama iz arhiva, Tešići su svakako iz Polimlja i Potarja, a činjenica da su se našli na Mokroj Gori, Obajgori i okolini Užica, govori nam da su bili nemirnog duha i da su bili hajduci. Naime u spomenute krajeve (uz Drinu) ili su proganjani kao hajduci sa čitavim porodicama, ili su se sami skrivali u gustim šumama uz reku, da bi mogli, po potrebi, da prelaze sa obale na obalu. Na ovakve porodice i lokacije i do sada smo nailazili u svojim istraživanjima porekla porodica i prezimena. Što se pak slave tiče, ona se kod Tešića, kako bi se zameo trag onima koji su ih progonili, izgleda, menjala radije nego prezime. O ovom prezimenu se zaista može napisati čitava knjiga, ali zbog ograničenog prostora, zasada toliko našoj cenjenoj čitateljki.

 

IZVOR: Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, „Koreni“, poreklo srpskih porodica i prezimena, rubrika iz frankfurtskih „Vesti“

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (59)

Odgovorite

59 komentara

  1. budimur tesic

    Ja sam rodjen u Pocerini selo Grusic tu imamo porodicno groblje Tesica.Nas prvi spomenik datira negde oko1900 i neke godine a taj prvi spomenik je donesen iz sela Dobrani kod Rijeke.Jedan mi je praded umro na Krfu .Slavimo krsnu dlavu Sveti Luka.Molim ako neko zna sta o ovome da mi posalje na email

  2. Tešić Momčilo

    Moji slave slavu ,,Svet Stefan”
    za neupućene treći dan Božića.
    Ima li Tešića još koji slave ,,Sveti Stefan”
    Momčilo Tešić
    Selo Ovčinja
    Opština Bajina Bašta
    S’poštovanjem
    Momčilo Rd. Tešić

    • Nedeljko Tešić

      Moje je ime Nedeljko Tešić, živim u Banja Luci, Republika Srpska, porijeklom iz Velikog Blaška, Opština Laktaši, slavim Svetog Stefana, volio bih porazgovarati sa prezimenjacima, koji slave istu slavu, postoji mogućnost da saznam porijeklo dolaska moje porodice u ove krajeve.
      Mnogo srdačnih pozdrava,
      Nedeljko

  3. Moji Tesici poticu iz Sipova,tacnije Janjske visoravni i salavimo Sv Simeona Anu 16.2.

  4. Tešić Igor

    Moja porodica takođe slavi Svetog Stefana.

    Porijeklo porodice (ono što znam sigurno, a ne iz neprovjerenih predanja) planina Uzlomac kod Kotor Varoša (Republika Srpska), selo Bilice, zaselak Tešići.

  5. miroslav tesic

    Moji predci su iz Brdjana kod Gornjeg Milanovca i slave Svetog Jovana 20 januara.Predci mojih predaka dosli su iz Grosuplja 1799 godine Stara Hercegovina.Porodicno stablo uradio je M.Glisic.Brdjani se zove njegova podeblja knjiga,objavljena od Srpske akademije nauka.Istoriski svojim poreklom obuhvaceni su svi seljaci ovog sela.

  6. Tesic Vladan

    Moji Tesici slave sv.Nikolu, i nalaze se u Donjim Nedeljicama okolina Loznice !!!

  7. Viktor Tešić

    Moja porodica Tešić je iz Gunjaka, kod Krupnja. Pošto su osiromašili, mog čukundedu je usvojiila porodica Tomić, koja nije imala ni muške ni ženske naslednike. Slavili su Tomindan, ali su mom čukundedi dopustili da zadrži prezime i slavu koju i dan danas slavimo, Djurdjic. Nakon smrti poslednjeg Tomića, moj pradeda je nasledio svu imovinu. Imao je dva sina i ćerku. Početkom šezdesetih deo imanja je prodat i zbog boljih uslova života, deda se doselio sa svojim ocem, a mojim pradedom u selo Štitar, pored Šapca.
    Njegov brat se doselio u Varnu, selo pored Šapca i ima jednu ćerku. Svetog Tomu i dalje obeležavamo kao znak zahvalnosti porodici Tomić.
    Bio bih zahvalan ako bi mi administrator objasnio kako da pošaljem podatke kako bih saznao više o svojim korenima, jer na sajtu ne mogu da se snadjem.

  8. Slobodan Tešić

    Mi smo iz sela Stanovi- zaseok Puraševina kod Brčkog, ima nas samo dve kuće i slavimo Aranđelovdan. Takođe u Brčkom ima i Tešića koji slave Đurđevdan ali nismo rođaci- oni su poreklom sa Majevice- selo Lukavica kod Čelića.

  9. Mirjana Tešić

    Poreklom smo iz sela Gornje Vođenice-opština Bosanski Petrovac. Slavimo Đurđevdan. Početkom 20. veka doselili smo se u selo Miletićevo-opština Plandište (Vojvodina).

    • Aleksandar Tešić

      Ja sam unuk Marka Tešića iz sela Miletićevo kod Plandišta (Banat), koji se doselio iz Bosne, selo Vođenica kod Bosanskog Petrovca, posle Prvog Svetskog Rata. Slavimo Đurđevdan. Njegova majka Mika Tešič, je rodom iz familije Mandića. Majka Nikole Tesle je takođe iz familije Mandića iz Like, pa me interesuje kako mogu naći neke bliže podatke o eventualnoj njihovoj rodnoj vezi. Postoji velika šansa, jer su mesta vrlo blizu, a ista je familija.

    • Mariana

      Pozdrav, Mirjana. Mi smo po svoj prilici rod. Moj pradeda Petar Tešić doselio se iz Vođenice, opština Bosanski Petrovac, u Miletićevo posle I svetskog rata. Njegova najstarija ćerka Mara je moja baba. Pretpostavljam da ste vi unuka njenog brata Jove.

  10. Velja

    Deda mi je pricao da je moja porodica Tesic dosla iz juzne Srbije u Suboticu kao zeleznicari. Posla toga smo se preselili u Stari Zednik. Slava nam je Djurdjevdan generacijama u nazad se bavimo poljoprivredom. Predak za kojeg znamo je Isa Tesic. Da li zna neko mozda nesto o Tesicima u Subotici?