Порекло презимена Стојковић

14. март 2012.

коментара: 142

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (142)

Одговорите

142 коментара

  1. бојан

    Помаже Бог.
    Ја сам из крушевца србија, моје презиме Антић вуче порекло од Анта Стојковић упокојен/а 1872. имам податак на породичном споменику. Иначе предак ми је Антић Стојан деда Толка , не знам одакле су моји дошли у Крушевац али по мојој процени то је било почетком 1800 . славимо св. Петку. и сви cмо јако високи 🙂
    од Бога здравља свима. mail ми је [email protected] па пишите да се помогнемо.

    • Сташко

      Провери, али вероватно су од Бјелопавлића, који сви славе Свету Петку. И ја сам Стојковић, славимо Св.Петку и из племена смо Бјелопавлић из Црне Горе.

      • Aleksandar

        Ја се такође презивам Стојковић , такође славим св.Петку и такође смо сви високи у породици. Живим у једном сечу поред Прокупља. Што се предака тиче најдаље знам за чукун деда Тодора који се са браћом и двојицом синова доселио из Црне Траве , пошто је његов син а мој прадеда Михајло рођен 1901. године , ценим да се деда Тодор доселио неке 1870-80 . Е сад велику жељу имам да отктијем даље , одакле се доселио , и још што шта о пореклу.

  2. Svi moji preci koje sam uspeo da popisem su iz Malih Radinaca, opstina Ruma, Srem.
    Nisam uspeo da doznam odakle su dosli u Srem.
    Moja krsna slava je Lazareva Subota
    Molim da mi se jave prezimenjaci koji smatraju da bi mogli imati iste korene.

  3. Miko

    Pozdrav sajtu, Stojkovicima.
    U knjizi autora Jokanovica, Pleme Kuci Drekalovici, ja sam nasao svoju lozu (granu) !
    Od prezimena Dedic, idu moji Stojkovici (od pradede).
    Po prici, zbog neke osvete, po babinom imenu je uzeto prezime (neki su mi rekli da se promena prezimena uzimala po muskoj glavi, ne po zenskoj), pradeda je ziveo na relaciji Kosovo – Crna Gora (Pec, Gusinje, Andrijevica). Deda je rodjen u Andrijevici 1913 god. Dosao je kolonizacijom u Vojvodinu (gde zivim), posle II Svetskog rata. Slava nam je Sveti Nikola.
    Iz prica znam da je ili deda imao strica ili brata imena Stojan, da je ziveo u Peci na Kosovu, da je imao 3 sina. Mnoge sam Stojkovice kontaktirao putem fejsbuka, medjutim, nemam kontra odgovor.
    Znam uz pomoc ljudi dobre volje, koji poznaju ovakve stvari, mnogo je tesko uci u trag podatcima. Po mestu rodjenja i uvidom u knjige rodjenih i umrlih se moze doci do dokaza, a i uvidom u crkvene knjige. Bitno je imati nekakav pocetak, i neodustajati. Ja sam imao, i uz muku, al zahvalnoscu interneta, posle par meseci sam dosao do dokaza (pisanog traga), al dalje od toga za sada ne.
    Ako ko zna da je imao pradedu ili cukundedu Stojan Stojkovic, a da slavi Sv.Nikolu (19.decembra), da je iz plemena Kuci Drekalovici, neka se javi ili neka ostavi ovde komentar.
    [email protected]

  4. branislav

    Vojo, ja sam takodje iz Kumodraza ali dugo zivim u francuskoj.
    Pricaj mi malo opsirnij,, ako ti ne smeta o tebi i tvojoj familji.

  5. branislav

    Vojo, da li se tvoj otac zove Raca Stojkovic.
    [email protected]

  6. Владимир Стојковић

    Поздрав Стојковићи !
    Ја сам из Трстеника, а деда по оцу, као и Стојковићи чије презиме носим су из села Лазаревац, Крушевачка општина. Порекло по дединој причи са Метохије. Слава је Св. Мрата/ Св. Стефан Дечански, 24.новембра.
    Поздрав.

  7. Tamara

    Pozdrav svima. Ja sam Tamara, rodjena u Ljubljani, a otac mi je Milija Stojković, rodjen 1952. Godine u Peći na Kosovu, selo Ljubenić. Njegov otac se zvao Obrad, a njegov deda bio je Marko Stojković koji je poginuo na Solunskom frontu. U selu Ljubenić bilo je mnogo Stojkovića i slavimo Lazarevu subotu. Marko Stojkovic moj praded imao je samo sina Obrada, jer kako mi je baba pricala, u to vreme su siptari ubijali musku decu, Obrada je majka (Sofija) oblacila u zensku odecu a ona je nosila siptarsku nosnju, da je mogla sacuvati lozu Stojković. A moja prababa Sofija, zena Marka rodjena je u brvnari Danilovića iz sela Loćane kod Dečana. Iz te kuće preneli su vatru u manastir Visoki Dečani. I jedna je od tri prve srpske kuće u tom delu. Ta je brvnara bila pok okriljem Uneska, ali su je siptari spalili. Ima i knjiga o toj brvnari jer je bila najstarija… Ako neko zna jos nesto vise nek mi se javi na [email protected] pozdrav

    • Milan

      I ja sam Stojkovic iz Ljubenica i takodje slavimo Lazarevu subotu
      Deda mi se zove Milivoje ,pradeda Todor a njegov otac Petar(Pero)
      Zanima me da li znate od kad su Stojkovici u Ljubenicu i da li su se uvek tako prezivali posto ja imam informaciju da smo menjali prezime za vrme turaka

  8. slavoljub stojkovic

    Pozdrav svim Stojkovicima
    ja sam rodjen u Malesevu kod Golubca,otac Milos deda Zivojin Stojkovic.Bilo nas je dosta u Malesevu,sada tamo nema ni jednog.Ja sam na zapadu Imam dva sina Stojkovica,ima jos nas Stojkovica u Golubcu,sinovi mog brata od strica,i tu je kraj,kog oni imaju i koliko neznam nista vise
    Ako nas jos ima neka se jave

  9. sprem'te

    Ja sam Jovan Stojkovic, zvani Babunski, rodjen u selu Martolci kod Velesa…

  10. Gordana

    Moj pradeda Avram Stojković iz Vranja sa prababom Jovankom izrodio je sina i ćerku Desanku ,moju baku 1920.god.Baka mi je pričala da je Avram imao puno kuća u Vranju ali je sve ostavio sinu , tako da baka Desanka nije dobila ništa pa je prekinula kontakte sa bratom. Za vreme II sv.rata se udala za Stevu Popovića iz Vitine od popa Dionisija. Baš bih volela da vidim Vranje ali nemam tamo nikoga,živim u Beogradu