Порекло презимена Стојковић

14. март 2012.

коментара: 142

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (142)

Одговорите

142 коментара

  1. Saša S

    Poštovanje!
    Slučajno sam naišao na Vaš internet sajt i primijetio da se bavite pitanjem porijekla raznih prezimena.
    Moje ime je Saša Stojković, živim u Srpcu kod Banje Luke. Moji Stojkovići naselili su ove krajeve prije otprilike 150 godina i veoma smo brojna familija. Živimo u Srpcu i nekoliko okolnih sela (Gornja Lepenica, Srbac Selo, Inađol…). Prema predanju, naš čukundjed je došao u ove krajeve, navodno iz okoline Valjeva , ili negdje sa juga Srbije. Sa njim su stigla i njegova dva brata, od kojih će jedan (navodno) uzeti prezime Bogosavac, aod koga je potekla danas takođe veoma brojna porodica iz Srpca i obližnjeg sela Kaoci. Zanima me da li je moguće, i gdje, provjeriti pouzdanost ovakvih podataka. Postoji li u Valjevu nekakva institucija kojoj bih se mogao obratiti za pomoć, u nadi da ću naći nekakve pouzdane zapise o svojim precima koji su odselili u pravcu Bosne? Moj čujundjed se zvao David (prezime Stojković, ali ne nužno, moguće je i da je bilo neko drugo), imao je, dakle, sigurno barem jednog, a vjerovatno zapravo dva brata. Krsna Slava nam je Sveti Georgije.
    S poštovanjem!

    • Милорад Богдановић

      Може бити да је ваш чукунђед дошао од Ваљева, и овдје изео презиме Стојковић, или су твоји претци дошли много година прије, па се ваше презиме разгранало у равници Дервенте, Србца, Прњавора и Градишке.
      На овим просторима Стојковићи се спомињу 1882. године као најбројнији слављеници Стевањдана, у парохијама: Вијечани, Галипољци и Штрпци код Прњавора и Милошево Брдо- Грбавица код Градишке. Ђурђевдан славе у парохији Дервента, као и Каоци и Лепеница код Прњавора, а Никољдан у парохији Вијечани, Јунузовци и Умци код Санског Моста. Ово презиме још се спомиње у парохији Дервента као слављеници Марковдана и Трифуњдана у Смољанима код Петровца.
      Вјероватно да је ваше презиме доселили на овај простор доста давно, јер колико се види, у томе времену, више нигдје се не спомиње у митрополији дабробосанској. То потврђује и спомињање овога презимена с друге стране Саве у Славонији још почетком 18. вијека, гдје су махом насељавали православни Срби са ових простора.
      У Шематизму епархије пакрачке за 1898. годину, Стојковићи се спомињу у парохијама: Дарувар гдје су славили Јовањдан, Воћин-Ђурђевдан, Миклеуш код Слатине и Мала Трешњевица код Ђурђевца, чија је заједничка слава Никољдан.
      Стојковићи се такође спомињу и 1883. године у епархији Горњо-Карловачкој, као слављеници Јовањдана, али нажалост не наводи се у којој њеној парохији.
      Мој савјет је, да посјетиш наш Српски ДНК пројекат као и наш Форум, ако то већ ниси, извршиш тестирање и сазнаш којој хаплогрупи припадају твоји претци, и тако на најбржи и најсигурнији начин рјешиш се тога проблема.
      И још нешто, пошто наше Порекло његује своје писмо, своју ћирилицу, било би ми драго да се и ти придружиш нама.
      Све најбоље вам желимо.

    • Селаковић

      Поштовани Саша,
      На први поглед делује необично да се неко из Србије, ослобођене турског присуства, пресели у околину Бања Луке пре 150 година. Али није немогуће.

      Мислим да ће се тешко наћи неки траг у Архиву Ваљева или негде другде, не знам како бих вас у вези са тиме посаветовао.

      Међутим, прелистајте мало овај сајт. Приметићете да је доста нових сазнања потекло из генетских тестова које спроводи Друштво “Порекло”.

      Тестирањем ипсилон-хромозома и поређењем са већ тестиранима у бази “Порекла”, а има их око 1200, може се утврдити евентуална сродност са неким фамилијама. Ако бисте се тестирали, можда би се нашао неко у Србији ко је већ тестиран и са киме имате генетско поклапање. Број тестираних се свакодневно повећава, тако да узорак и база података расту, па и вероватноћа да ће се наћи неко сродан вама.

      То није мали финансијски издатак за наш стандард, али у априлу “Порекло” има акцију на коју се можете пријавити, тест ће стајати око 6500 динара. Можда ће вам бити занимљиво да размишљате и у том правцу, ако вам новчане прилике дозвољавају. Узорак се узима безболно, брис из уста, ваш идентитет остаје анониман, а у базу података улази само ваше презиме, крсна слава и место порекла.

  2. Sanja

    Pozdrav svima. Ja sam Sanja Stojkovic. Dolazim iz sela Jažince, opstina Štrpce – Kosovo i Metohija. Ono sto znam o mojima, jeste da su tu od 1914, to jest ja sam nasla podatke samo od tog vremena. Znam da je moj cukundeda jedno vreme ziveo u Prizrenu,ali je pobegao zbog krvne osvete. Znam da su njegov brat i cela njegova porodica bili ubijeni za vreme prvog svetskog rata, zbog toga sto je ubio jednog Bugarskog vojnika. Slavimo Svetog Nikolu.

  3. Марко Стојковић

    Поштовани Стојковићи,

    мој деда је из села Поповце код Лебана. Славимо Светог Архангела Михаила. Било би ми веома драго да ми се јаве рођаци који имају неке податке о пореклу мојих Стојковића.

  4. Dusan

    Poštovani Stojkovići,

    moji potiču iz sela Šanac, opština Kruševac, selo gde je neko od srpskih glavesina smestio topove pokraj zapadne Morave ne bi li zaštitio Levač od Turaka. Pradeda Milisav rodjen 1902 godine, čukun deda Jaćim rodjen 1878, umro u zarobljeništvu u Nemačkoj 1915-te godine na badnje veče, tako stoji na spomeniku. Sahranjen je negde u Nemačkoj. Jaćimov otac Mika i stric Leka, to su im nadimci, su moji naj stariji predaci za koje ja znam. Na imanju gde su tada ziveli deda Leka je iskopao krst i kandilo te je tu sagradjena crkva Sv.Petke koja i danas stoji. Moji su se preselili bliže Moravi. Selo Šanac je jako staro, tu je živelo par familija i pre nego sto je zaseok dobio ime tako da mislim da su moji tu dugo.
    Slavimo Sv.Arhangela Mihajla i Sv.Arhangela Gavrila.

    Pozdrav svima.

  5. Алексаднар

    Поздрав Стојковићи.
    Зовем се Александар(1997) и желео бих да сазнам нешто више о свом пореклу.
    Из Смедерева сам, ту су ми рођени отац Андреја(1965) и деда Милорад (1942), међутим мој прадеда Никола(не знам тачно годину рођења) је рођен у Гроцкој(или барем њеној околини). Крсна слава нам је Св. Никола.
    Волео бих ако би неко могао да ми помогне или да ме барем усмери у ком правцу да наставим своју потрагу.
    Хвала унапред

  6. Zoran Stojkovic

    Postovani Stojkovici,

    Зовем се Zoran(1979) и желео бих да сазнам нешто више о свом пореклу. Из Prokuplja сам, ту су ми рођени отац Svetozar(1947),
    moj pokojni деда Миlivoje(1928), pradeda Mihajil i cukundeda Todor koji je poginuo na Solunskom Frontu, dolaze iz Sela Rankova Reka kod Zitnog Potoka opstina Prokuplje. Крсна слава нам је Sveti arhangel Mihailo – Aranđelovdan.
    Boleo бих ако би неко могао да ми помогне или да ме барем усмери у ком правцу да наставим своју потрагу. Хвала унапред

    • Бранко Тодоровић

      Зоране, најбоље би било да се јавите на форуму, тамо су веће шансе да ваш коментар буде виђен, а тамо је и већ сада доста тема које управо говоре куда даље. 😉

    • Lazar Stojković

      Brate, tražio sam malo i ja poreklo Stojkovića i naleteo sam na tvoj komentar slučajno…
      Moj otac je Dragan Stojković, deda mi je Dobrosav Stojković, rodjeni brat tvog dede Milivoja… Ja sam Lazar 1989 a verovatno znaš moja tri starija brata Predraga 1976 i blizance Miloša i Nenada 1978… Veliki pozdrav! Moj broj tel. Je 064 30 79 197

    • Predrag

      Odakle su došli u to selo kod žitnog potoka? Jel imate neke rođake u Nišu, Vlasinskom jezeru?

  7. Kristina Stojkovic

    Zdravo svima. Ja sam Kristina Stojkovic (1994), otac Zoran, deda Tomislav, para-deda Dusan, koji se borio u drugi svetski rat i bio je u pritvor pod Nemaca. Po dedinoj prici nas prec deda Stojko, dosao je sa Bugarske u Klajic, selo na juga srbije, blizu Lebana (Leskovac). Moj deda, Tomislav je radio u Austriju i uspeo je da kupi kucu u Lebane, gde se i preselio. Slavimo Svetog Arhandjela Mihaila. Zelela bih da saznam nesto vise od mojih korena jer sam oduvek bila ponosna na moje prezime. Hvala

  8. Ненад

    Порекло ми је од Стојковића из села Туларе (општина Медвеђа). Тамо смо живели пре него што смо се населили у Косовском поморављу пре од прилике 200. година. Славимо светог Николу. У једном тренутку смо се, пре стотињак година, презивали Вучковић (то потврђује и књига Атанасија Урошевића). Покојни деда је спомињао да смо у Туларе дошли из околине Ужица, не знам кад се то десило. Ако неко нешто зна о Стојковићима који су дошли из околине Ужица и населили на подручју општине Медвеђа пре више од 200. година био би му захвалан да ми јави на [email protected]

    • Mile

      Nenade,
      tvoji su dosli iz C. Gore, Pola familije je promenilo prezime u Stojkovic a pola zadrzalo Barjaktarevic.Neki su se odselili u Drenicu na Kosovu. Deo i danas zivi na par km. od Tulara u selu Bogunovac. Slave letnjeg i zimskog Svetog Nikolu. Po predanju su Kuci-Drekalovici.

  9. Lazar Stojković

    Dobar dan, moji preci su iz sela Rankova Reka, pored Žitnjeg Potoka kod Prokuplja, slavimo Arandjelovdan i jedino što znam najdalje je da je moj čukundeda poginuo na Solunskom Frontu, zvao se Todor Stojković… Zna li neko nešto o ovome? Hvala

  10. Nemanja

    Pozdrav svima,ja sam Nemanja Stojkovic(1993),brat mi se zove Stefan(1991),otac Slavko(1960) koji je u braku sa Dankom(1965),deda Vladimir(1934) rodjen u selu Mrtvica,a otac mu se zvao Ljuben. Zivim u Zrenjaninu i nista vise od toga ne znam,a imam veliku zelju da saznam. Za hvalan sam na svakoj pomoci.