Порекло презимена Стојковић

14. март 2012.

коментара: 142

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (142)

Одговорите

142 коментара

  1. Фамилије-презимена Стојковић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Стојковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Горња Буковица
    -Врагочаница
    -Дивци
    -Дучић
    -Латковић
    -Мрчић
    -Станина Река
    -Шушовка (Шушеока)

    • Marko Stojković

      Moji Stojkovići su iz sela Mrčić kod Valjeva.Po mom saznanju prezime smo dobili po predku Stojku Hadžiću,familija su nam Radosavljevići i Hadžići.Inače Hadžići su se na te prostore naselili sa izvorišta reke Tare.Tako da nemamo veze sa većinom Stojkovića,rodom sa juga Srbije.Slavimo Svetog Jovana.

  2. Snezana

    I ja sam poreklom iz juzne Srbije
    Биљача (Бујановац)

    СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛО – КРСНА СЛАВА

    • Александар Стојковић

      Помаже Бог!
      Ја се извињавам, мени је покојни деда рекао да смо ми пореклом из околине Бујановца и да смо пре око 150 година, ако не и више дошли у село Црвена Јабука које се налази на граници са Бугарском. Такође славимо Светог Архангела Михаила.
      Да ли имате фамилије можда у Лужничком крају?
      Такође смо Стојковићи, најдаље што знам да ми је чукундеда погинуо на Солунском фронту 1918.

    • Nebojša Stojković

      Pozdrav! Moji su iz sela Nakrivanj kod Leskovca isto, krsna slava Arhangel Mihailo

    • Milan

      Postovana ,Snezana moji su rodim iz Biljace zivimo u Surcinu .neznam mnogo ali znam da je deda imao jos dva brata.pozdrav

  3. Moje poreklo je iz Zapadne Srbije,grad Cacak,a moji Stojkovici vode poreklo iz sela Katici,okolina Ivanjice i nasa krsna slava je Sveti Nikola i moji Stojkovici su potomci srpske srednjovekovne porodice Raskovic,i nas predak se zvao Stojko Raskovic,koji se naselio u ovo selo u pretposlednjoj deceniji 18.veka.

    • Milenko Stojkovic

      Pozdrav Ljubo!
      Nadam se da ces videti ovaj komentar. Moja velika familija Stojkovica zivi u Prokuplju, a po prici najstarijeg strica Milana vodimo poreklo iz sela Katici, okolina Ivanjice i nasa krsna slava je Sveti Nikola. Deda se zvao Miodrag (1900-1979) dok se njegov otac, pradeda zvao Veselin. Najverovatnije su se doselili u selo Gornja Toponica pored Prokuplja krajem 19. veka, posle oslobodjenja oblasti od Turaka. Stric Milan tvrdi da se seca da je, dok je jos bio dete, tetka iz Katica dolazila u posetu kod pokojnih deke i bake (drugi po starini stric Petar ima drugu pricu o nasem poreklu koja je iako veoma interesantna bliza mitu ili legendi). Mozes li mi odgovoriti kako bih mogao da dodjem do knjige koju si naveo (Brezova pod Mucnjem, autora Delimira Stisovica).

      • Veliki pozdrav rodjace!Moguce je da smo bliski rodnici,i to cak da vodis poreklo iz moje kuce!Naime,meni je pokojni pradeda ,koji se zvao Miloje Stojkovic1909.-2006. ,govorio da je njegov deda,dakle moj oskur deda,bio hajduk i da se zvao Borisav,i da je streljan u drugoj polovini 19.veka u selu Bela Crkva kod Ivanjice,i da je imao mladjeg brata,koji se zvao ili Jovan ili Veselin i da je on uplasivsi se da ne prodje kao stariji brat,prebegao na drugi kraj Srbije u Toplicu,odnosno u Prokuplje.Po pradedinoj prici,tamo se krio nekoliko godina i posto je radio kod jednog kafedzije,a ovaj kafedzija imao jednu cerku,on se sa njom ozenio i imao brojno potomstvo.Nazalost,mi sa tim Stojkovicima nismo imali kontakta sve do 1941.godine,kada je u aprilskom ratu moj pradeda,koji je tada bio mobilisan i povlaceci se preko Toplice da ga Nemci ne bi zarobili slucajno svratio u jednu krcmu u Prokuplju koju je drzao jedan nas Stojkovic i onda su utvrdili da smo srodnici,ali nazalost i sa njima je taj kontakt bio kratkotrajan.Moj cukundeda Vidosav Stojkovic se sa svoja dva brata Dragutinom i Vojinom doselio sa Katica u okolinu Cacka uoci balkanskih ratova,tako da je moj pradeda rodjen u Cacku,kao i moji deda i otac,ali sa rodjacima koje imamo na Katicima odrzavamo kontakte.I ti rodjaci sa Katica,od kojih neki zive na Katicima,Beogradu,Zrenjaninu smo godinama i decenijama pokusavali da stupimo u kontakt sa rodjacima iz Prokuplja.Znam da u Prokuplju ima dosta Stojkovica,ali koji nam nisu srodnici,ali ako su tvoji Stojkovici zaista poreklom sa Katica kod Ivanjice,i ako vam je krsna slava sveti Nikola voleo bih da stupimo u kontakt.Inace ,posedujem ovu knjigu i ima puno podataka o Stojkovicima ali se nazalost ne pominju svi Stojkovici,neki su slucajno,najverovatnije greskom autora izostavljeni.

        • Milenko Stojkovic

          Ljubo, konsultovao sam se sa stricem Milanom! Moj najstariji, pokojni stric, za cijeg se zivota nisam ni rodio, zvao se Veselin (1929-1976), pradeda se takodje zvao Veselin(!), dok se cukundeda zvao deda Joko (Jovan)!!! Svi su slavili i slave Svetog Nikolu. Stric Milan je ziva enciklopedija i covek koji pamti sva imena i dogadjaje kao da su se juce desili. Pokusao sam da preko njega saznam o poseti tvog pradede Prokuplju 1941. godine (u smislu da li je poznavao nekog od nasih Stojkovica koji je drzao krcmu ili slicnu radnju). Odgovorio mi je da je deda kupio veliki plac u samom centru Prokuplja (ovde sada ima kucu moj stric Josif) i da je na tom prostoru bilo puno radnji i zanatlija i da je moguce da se tu desio susret tvog pradede i nekog od mojih Stojkovica. Dedina sestra, koju su u familiji svi zvali “tetka Cona”, 1946. ili 47. godine otisla je u posetu rodjacima u Katice i tamo provela oko mesec dana i po povratku je starijima pricala o poseti (kaze da je putovala pesice oko 15 dana do Katica). Zelja strica Milana je da na prolece autom odemo do Katica (on sam je 4 puta boravio u Prilickom Kiseljaku, svojevremeno dok je radio ali nije nikad otisao do samih Katica. Nasa familija Stojkovica iz Prokuplja se godinama rasirila do Beograda, Engleske i hvala bogu ima puno naslednika koji ce je jos vise siriti.

          • i ja sam takodje cuo za tu pricu,i to mi je pokojni pradeda govorio,da su nasi Stojkovici na Katicima imali posetu jedne nase rodjake neposredno posle drugog svetskog rata,i da se ona raspitivala za nase Stojkovice koji su u Cacku.Katici su inace mesto udaljeno nekih 20.kilometara od Ivanjice i nalaze se na putu Ivanjica-Nova Varos i danas tu ima 20.domacinstava nasih Stojkovica.Tacnije na Katicima ima jedna kuca Stojkovica,i to kuca odakle moji Stojkovici vode poreklo ,dok se ostale kuce Stojkovica nalaze u zaseoku Katica,mestu Brezova,i naravno svi slavimo Svetog Nikolu kao svog duhovnog zastitnika.Neki su ostali na Katicima,neki su se odselili za Cacak,neki za Ivanjicu,Uzice,Beograd,Nemacku ,tako da nas,Bogu hvala ima puno.Uglavnom ,prenosim ti jedan odlomak iz knjige ,,Brezova pod Mucnjem,,-,,Stojkovici vode poreklo od Raskovica iz Stitkova.O tome svedoci spomen cesma na Katicima koju je postavio Pavle Stojkovic 1798.-1870. jos 1862.godine,a obnovio njegov praunuk Pavle 1938.godine.U Katice se naselio Stojko Raskovic u pretposlednjoj deceniji 18.veka,i po Stojku su poceli da se prezivaju svi Stojkovici.Od tog Stojka sada ima pet delova ili ogranaka Stojkovica, i to-Marici po pretku Marinku,Sorovici ciji se predak zvao Milisav,Zeljovici ciji se preci zvali Milovan,Ratko,Ranko,Miso i Proko,Ruzici po njihovoj babi Ruzi koja je bila udata u Stojkovice i njihovi preci su Ilija i Zivan,i peti ogranak a to su Vidovici po Vidu,,.Taj odlomak govori o nasem poreklu i u tom delu knjige koji govori o nama,nalaze se uglavnom svi rodoslovi nasih Stojkovica,a neki su doduse zbog toga sto autor verovatno nije imao podataka izostavljeni i nisu navedeni.

          • DjuraDj

            Ja sam inace Jokov cukun unuk kao i ti! Gojkov praunuk koji je rodjeni brat Veselinov.

      • DjuraDj

        Dragi Milenko, tvoji a i moji Stojkovici su iz sela Gornja Konjusa a ne iz Toponice. I da poticemo iz Katica!

      • Miodrag

        Takođe i ja sam Stojković i verovatno smo rođaci moj pradeda se doselio iz Brezove i škola ű tomselu bila je u njegovom vlasnistvu a ja imam tu knjigu

      • Aleksandar

        Pozdrav svim prezimenjacima!!! Milenko ja sam poreklom iz Donje Toponice kod Prokuplja, da li smo rođaci?

      • Ljubo Stojkovic

        Voleo bih da mi se rođaci iz Prokuplja,tj.Stojkovici koji su potomci dede Jovana jave.Moj broj je 064/148 58 47.

      • Katarina

        Поздрав, ја сам од Стојковића из околине Прокупља, крсна слава Свети Никола ☦️, врло вероватно да смо род 🍀

  4. Poreklo ove grane Stojkovica je objavljeno u knjizi ,,Brezova pod Mucnjem,, autora Delimira Stisovica.

  5. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Стојковић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Стојковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бистрица
    -Баћевац
    -Велики Борак
    -Вранић
    -Мељак
    -Рудовци
    -Тулеж
    -Шопић

  6. Jovica Stojković

    Moja familija je Stojković iz sela Donja Budriga ,Gnjilane,Kosovo,Srbija.

    Krsna slava je Sveti Arhanđel Mihail letnji i zimski.Jednim delom smo u Kaluđerica kod Beograda,Sant Galen,Zurich(Švajcarska).

    • Шарко

      Jovica Stojković,

      Zdravo, ja sam iz okoline Gnjilane. Kako su Vas zvali nekada? Postoji li neko prezime ili nadimak? Ako živite dugo u D. Budrizi onda morate biti od jedne porodice koju je Dr. A. Urošević zabeležio 1929. godine i ta porodica je jedina u selu koja slavi Sv. Arhanđela, ta porodica je imala više porodičnih nadimaka nego što je imala ustaljeno prezime: To je porodica: Šilovani ili Samardzijini ili Popijarci (3 kuće., sv. Arhanđel), starinci. Bili su prešeljeni u Šilovo, po čemu im je došlo i prezime; vratili se oko 1830. godine. Popijarcima su prozvani što im je neki predak mnogo pio. Vidi i raspitaj se pitaj nekog starog za stari naziv vašeg roda.

      A što se tiče roda Ljubisavi iz Trpeza, ja sam pisao o Ljubisavi, ne jednom već nekoliko puta, nije to pisao gospodin Miroslav Mladenović. Moj čukundeda je imao jednu sestru zvala se Aleksandra-Sandra ona se udala u Ljubisave to je sad današnja porodica Petković. Imao sam prilke da razgovaram sa jednim čovekom koji je iz Trpeze i preziva se Maksimović. On mi je rekao da su od tog roda Ljubisava današnje dve porodice Maksmović i Petković, Kakako glasi devojačko prezime tvoje majke?

      • Jovica Stojković

        Jeste da zovu nas i dan danas Popijarci,i tačno je da smo bili jedno vreme u selu Šilovo i da su se 1830 trajno nastanjeni u selu Donja Budriga kod Gnjilana,gde i dan danas ima Stojkovića.
        Što se tiče porodice moje majke Maksimović to je sve tačno ali nažalost po završetku rata 1999 su pod pritiskom Albanaca morali napustiti selo Trpeza kod Kosovske Vitine i trenutno su u Jagodini selo Bukovče,Smederevo naselje Radinac,ostali su u Kragujevcu,Novi Beograd,dosta ih je i u Švajcarskoj.

        • Шарко

          Ј. Стојковићу,

          Што се тиче порекла твоје мајке. Она је од рода Љубисави који славе Св. Ђорђа Алимпија. Љубисави су пореклом из села Брест код Скопља (данашња општина Чучер-Сандево а у Трпезу код Витине досељени су средином 18. века.

          • Jovica Stojković

            Šarko,

            Hvala Vam puno ste mi pomogli

          • Марина

            Поштовани, како могу више да сазнам о Стојковићима који славе Св. Алимпија? Ја сам рођена у селу Мало Лаоле код Петровца на Млави. Непознато је одакле смо се доселили.

  7. hello kitty

    moji stojkovići su iz leskovačkog okruga. selo beli potok. krsna slava nam je Aranđelovdan

    • Aleksandar

      Zdravo, mozemo li nekako stupiti u kontakt

    • Сава Попадић

      У селу Трешњеву код Андријевице постоји фамилија Стојковић. Тамо је живео кнез Јован Стојковић који је имао 9 синова. По породичном предању Стојковићи су дошли са Косова одмах после косовског боја. Када су се Васојевићи населили у ове просторе, постало је тесно па су одлучили да се селе. један од Јованових синова се звао Мароје који је био сакат па није могао да се сли, њему су оставили имање и од њега су Стојковићи код Андријевице. Почетком 19. века осморо браће су са Карађорђем кренули у Србију. Стојковићи из Трешњева знају да се један од браће одселио код Лесковца, један код Љига један код Пожаревца и један у Жупу александровачку, у село Ржаницу. Сви славе Св. архангеле Михајла (21. новембар) и св. Гаврила (26. јули)

  8. Mara

    Sve sto znam o svojim Stojkovicima je da su bili (valjda) Kulijanci,jer su ziveli kod neke kule,spominjali su mi nekog Stojka od kog je prezime poteklo,krsna slava Sv.Nikola…ako se deda priseti jos neceg ja cu da dopisem ovde 🙂 Inace, u Nisu, gde zivimo vec u 4 generacije, od poznatih licnosti je Dragan Stojkovic Piksi iz tog grada,mada koliko znam,nemamo zajednickih predaka.

  9. Toma Stojković
    3. април 2014. у 22:28
    Dragi prijatelji tražim pomoć od Vas, jer sam od skoro počeo da pravim porodično stablo pa me interesuje kako da pronadjem podatke o čukun dedi sa očeve strane. Moj pradeda je ILIJA STOJKOVIĆ koji je rodjen oko 1830 do 1833 godine, došao je iz Umčara,zaseok Živkovac opština Grocka u selo Rudovce opština Lazarevac. Zamolio bih vas da mi pomognete i pronadjete bilo koga iz te familije kako bi došao do tačnih podataka o pradedi odnosno čukundedi. Da dodam da je porodična slava u Umčarima Sv.Nikola. Posebno tražim pomoć od administratora bloga da mi pomogne kako bih došao do pravih podataka. Pozdrav i unapred mogo hvala.

  10. Neda

    Koliko ja znam o svojim Stojkovicima je sto mi je deda pricao.On je iz sela Gornje Brijanje,Bojnik,juzna Srbija.slavio je slavu Sveta Petka,mada je nesto od rodbine,sto je imao u selu slavilo Svetog Nikolu

    • Ivica

      Pozz Nedo, ja sam rodjen i odrastao u Aleksincu, a moj otac je rodjen u D.Brijanju kod Bojnika i tamo mi je vecina rodbine sa oceve strane. Iz price znam da je Krsna Slava Stojkovica (crnotravaca kako ih tamo zovu) Sv. Nikola. Moj deda po ocu Božidar se prizetio u D.Brijanje i bio uzeo da slavi Sv.Tomu Krsnu Slavu kuce u koju se prizetio. Mozda smo i neki rod obzirom da je Gornje i Donje Brijanje vrlo blizu..

    • бојан

      недо како се звао деда који је славио св. Петку и како му се звала супруга. хвала.

    • Milica

      i moj suprug je Stojković živimo u Sremu i slavimo svetu Petku možda ste iz istog kraja.