Порекло презимена Стојковић

14. март 2012.

коментара: 142

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (142)

Одговорите

142 коментара

  1. Фамилије-презимена Стојковић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Корман
    -Мали Крчамр
    -Прњавор
    -Прекопеч
    -Марковац
    -Станови

  2. Mitar

    I ja sam Stojkovic, jako malo znam o porodicnom stablu moje porodice, vec vise od 30 godina kako mi je deda umro. Poticem iz Donjeg Detlaka, Derventa -Republika Srpska,krsna slava sv, Stevan, sada zivim u Beogradu

    • Uros

      Ti i ja Mitre smo u rodu sigurno,samo sto ja vucem korene iz Sela Strpci ,takodje Republika Srpska. Slavimo Svetog Stefana. Voleo bih kada bi mogli da stupimo u kontakr.

  3. nikola

    Meni je pradeda početkom dvadesetog veka došao iz Makedonije, valjda iz Kičeva u Beograd i od tada smo tu, ono malo što znam je da smo se nekad prezivali Đorđević, a otkud posle Stojkovići to ne znam. Pradeda je bio Stojković, to znam. Takođe znam da postoje Stojkovići iz Makedonije koji su poreklom iz Srbije a postoje i oni koji su iz Crne Gore. Ovo poslednje sam naravno samo čuo od nekog tipa koji se kao raspitivao jer je i on Stojković iz Makedonije ali poreklom crnogorac tako da uzmite to sa rezervom. Krsna slava mi je Sv. Nikola.

  4. dusica stojkovic

    Poreklo moje porodice je iz sela Banostor imamo porodicno stablo koje je izradjeno u crkvi u Banostoru.

  5. Урош Стојковић

    Поздрав, и ја сам Стојковић, а мало знам о свом пореклу, живим у Београду, Раковици, отац ми се зове Мијодраг, а деда кога сам једва познавао се звао Слободан. Чим скупим неке податке јављам па да видимо да ли ћемо помоћи једни другима!

  6. Александар

    Помаже Бог!
    Ја сам Александар Стојковић, живим у Београду, мој деда се доселио у Београд шездесетих година прошлог века (Велисав Сотира Стојковић), из села Црвена Јабука које се налази у Лужничком крају, тачније близу границе са Бугарском. Његов отац Сотир је био борац НОБ-а, имао је сина Стојана који је погинуо са 23 године на Рњосу (1943) а његов отац Мијајло је погинуо на Солунском фронту оставивши тада мог прадеду Сотира који је имао три месеца код сестре која се удала за неког Пауновића и мој прадеда Сотир је због тога носио презиме Пауновић. Ако неко нешто зна, молим вас да ми јавите јер ми је јако битно.

  7. Бранислав Стојковић

    У селу Витановац код Крушевца и данас живи пар стотина Стојковића. Свима је слава Св.Никола. Волео бих да сазнам неке податке о пореклу и историјату ових фамилија, али како ?

  8. Momir Stojković

    Dobar dan dragi moji Stojkovići
    Koristim priliku da Vas sve upuznam da i u Republici Srpskoj ima Bogu hvala Stojkovića , tačnije okolina grada Teslića zapadno od Doboja . Činjenica da se od nas niko nije ozbiljnije bavio porodičnim stablom i da nemamo konkretnije podatke o porijeklu osim usmenog saznanja da potičemo iz okoline Niša . Napominjem da Stojkovića ima i u okolini Srpca koji slave SV.Nikolu kao i jedno naselje u okolini Travnika koje se zove Stojkovići mada u njemu nema Stojkovića ali je naselje vjerujem, ne bez razloga dobilo to ime .Moja krsna slava je Sv. Simeon Bogoprimac 16.februar. Nadam se da će ovo bar u maloj mjeri pomoći da se povežu “rođaci”.Pozdrav svim Stojkovićima

    • Pomaze Bog, Vas komentar mi je privukao paznju za to “Nis” jer je moj otac, radio neka istrazivanja vezana za nasu porodicu, a kasnije kada sam ga ja pitao da mi kaze nesto o tome naveo je da navodno nasa porodica dolazi sa Karpata (Rumunije) i da su se zadrzali u Vrscu. Jako velik broj ih ima tamo, zatim iz Vrsca juzno su se odselili u Nis i juznu Srbiju i zapadno u
      bosansku Krajinu. Ja sam rodom iz Srpca, kao sto ste rekli ima nas dosta ali samo da vas ispravim – nasa Slava je Sveti Georgije, a ne Sveti Nikola. Puno pozdrava

      • Милорад Богдановић

        Бог ти помого ЛАТИНичару.
        Овдје се његује и поштује ћирилица, побро мој, а на другим јестима, са латинима, можеш како они желе.

        П.С.
        Овдје се само теби обраћам а не осталим Стојковићима, а ваљда знаш зашто.

      • Sasa

        Kako se zoveš? I ja sam iz Srpca…

    • Sasa

      Pozdrav! Stojkovići iz okoline Srpca slave Svetog Georgija…

      • Стефан

        Поздрав Стојковићи. Моји су дошли у Србију из околине Српца, Република Српска.
        Деда се звао Мирко а прадеда Бранко, славимо Светог Ђорђа,и имамо предање да смо дошли из околине Ниша. Да ли неко зна нешто више о томе?

  9. Momir Stojković

    izvinjenje Stojkovićima
    moj pradjed Dule (Dušan) Stojković r .1884 upokojen 1946 godine
    djed Simo Stojković rođen 1919 upokojen 2004 godine
    ostali Bogu hvala živi Velimir , Dejan, Tijana , Snježana , Luka , Savo, Boro, Milorad, Nedeljko , Željko , Jasna , Željka Mićo, Nemanja , Bojana

  10. Vojislav Stojkovic

    ja sam iz Kumodraza ( BG) slavimo svetog stefana 9 januar po babinoj prici neki prapra pradeda je ubijo turcina i pobegao preko drine to je sve sto znam,nazalost.voleo bih kada bi mogao vise da se informisem o korenima ali sta god da nadjem vuce na kontra stranu od onoga sto mi je baba ispricala.