Порекло презимена Андрић

27. фебруар 2012.

коментара: 72

Презиме Андрић представља, према Ристи Милићевићу (“Херцеговачка презимена”), познати род у Херцеговини.

Андрићи су настањени у невесињском, требињском и столачком крају. У Колешко (Невесиње) веома су се давно населили из Љубомира, а из Колешка су неке породице прешле у Братач код Невесиња. У Врпоље (Љубомир) Андрићи су дошли из Црне Горе. Славе Јовањдан.

У Домановиће (Чапљина) су дошли из села Пијесци код Мостара. Славе Ђурђевдан.

Једно предање каже да су Андрићи из Братача убили “на конаку” једног трговца и опљачкали га. Када су се посвађали са муслиманима из тог села, одселили су у Босну и настанили се код неког бега. Бег им је на Божић послао сина “на положај” и дао му “рушу” да метне на бадњак. Као “уздарје” они су детету дали сат од оног трговца. Бег је познао сат свог сина. Обећао је да им неће ништа учинити ако му кажу одакле им сат. Кад су му казали, бег је заплакао, одржао реч и наредио им да се селе што даље, где он о њима ништа неће знати. Једни су се, затим, вратили у Невесиње, а други су отишли у неки други крај Босне.

Андрића има у Мостару, Коњицу, Билећи, Требињу. Било их је и у Доњим Давидовићима (Билећа), одакле су после другог светског рата одселили у Војводину.

Андрићи су у Завали и Голубинцу (Попово). Из Завале је неки Андрић дошао на Голубинац “за зета код Бенића” и ту се настанио.

 

Изузетно вредан прилог о братству Андрића из места Мојдеж добили смо од Зорана Ђурова Шабовића.

Уз Зоранову сагласност објављујемо његово целокупно истраживање о братству Андрић из књиге “Мојдеж – прилози за хронику села и родослове”, коју је објавио 2007. године. Реч је о истраживању о родовима из насеља Мојдеж код Херцег Новог.

Текст о братству Андрић  је у ПДФ формату и можете га прочитати преко следећег линка: Братство Андрић – из Мојдежа.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (72)

Одговорите

72 коментара

  1. danica

    Ja sam iz Bresnice kod Cacka i moji Andici slave Stevanjdan a po predanju su dosli iz Kosovice kod I vanjice a po drugom predanju iz Hercegovine.Najdalje znam za pradedu Mihaila Andric.

  2. DRAGAN

    Moji su Andrici naselili na Rogoznu kod Banjske,one koja se pominje u pesmi o Banovic Strahinji,znam samo da su poreklom od plemena Pejovic …mozete li mi reci nesto vise?Hvala i pozdrav za sve Andrice

  3. AAndrić

    Nas Andrića ima dosta u okolini Ljubovije ( Podrinje ), slavimo Sv. Avrama, želeo bih znati poreklo, mislim da svi vučemo korene iz Hercegovine

  4. dragan andric

    Pisem iz Prokuplja ima nas Andrica dosta u ovom gradu,moji otac i ded doselili se sa Rgajskog visa.Da li neko zna ili ima informaciju o poreklu?

  5. Бранко Тодоровић

    Презиме Андрић срећемо код заповедника џемата мартолоса (аге, сермие и буљукбаше) Тодора Андрића у Осијеку 1541. године. (Милан Васић, Мартолоси у југословеснким земљама, стр. 116-118)

    Његова војна служба може се пратити девет година. Године 1541. он је уписан у дефтеру као заповедник мартолоса у Осијеку, а у регистрима војним из 1543, 1544. и 1549. године као ага једног џемата мартолоса у Острогону. (Исто, 128)

    Тодор Андрић, ага мартолоса у тврђави Острогон, уписан је с тимаром непознате величине у регистрима из 1544. и 1549. године. (Исто, 137)

  6. никола

    случајно налетих на овај сајт тражећи неки други податак. сећам се да је моја покојна мајка, дренка рођ. андрић, кадгод би се причало о пореклу срба у војводини, говорила да су они одвајкада ту, не постоји предање о деселењу. моја мајка је рођена у Руменки 1926, али сви њени преци су сахрањени у новом саду. отац јој се звао Лазар а деда Младен. крсна слава св. Никола. имате ли неке податке о пореклу?
    Хвала унапред….

  7. Vladimir

    Pozdrav svim Andrićima.Zanima me odakle su došli Andrići koji su trenutno u selu Nadalj (Bačka) . Moja slava je Miholjdan.Unapred hvala.

  8. Isidoera Andric

    Zelela bih da saznam nesto vise o svom poreklu i o ljudima koji su u mom srodstvu. Rodjena sam u Cacku, moj otac u Petrovcu, a deda takodje u Crnoj Gori. Slavimo Nikoljdan. Zanima me da li postoji literatura koju bih mogla da procitam o ovome. Unapred sam zahvalna na odgovoru.

  9. Isidoera Andric

    Zanima me poreklo Andrica iz Uzica, koji slave Nikoljdan

  10. Andric Emil

    Moj deda David Andric je iz Peci – vučitrn sa Kosova. Slavimo sv. Arhiđakona stevana. Deda je govorio da nam je poreklo Crnogorsko.