Порекло презимена Андрић

27. фебруар 2012.

коментара: 72

Презиме Андрић представља, према Ристи Милићевићу (“Херцеговачка презимена”), познати род у Херцеговини.

Андрићи су настањени у невесињском, требињском и столачком крају. У Колешко (Невесиње) веома су се давно населили из Љубомира, а из Колешка су неке породице прешле у Братач код Невесиња. У Врпоље (Љубомир) Андрићи су дошли из Црне Горе. Славе Јовањдан.

У Домановиће (Чапљина) су дошли из села Пијесци код Мостара. Славе Ђурђевдан.

Једно предање каже да су Андрићи из Братача убили “на конаку” једног трговца и опљачкали га. Када су се посвађали са муслиманима из тог села, одселили су у Босну и настанили се код неког бега. Бег им је на Божић послао сина “на положај” и дао му “рушу” да метне на бадњак. Као “уздарје” они су детету дали сат од оног трговца. Бег је познао сат свог сина. Обећао је да им неће ништа учинити ако му кажу одакле им сат. Кад су му казали, бег је заплакао, одржао реч и наредио им да се селе што даље, где он о њима ништа неће знати. Једни су се, затим, вратили у Невесиње, а други су отишли у неки други крај Босне.

Андрића има у Мостару, Коњицу, Билећи, Требињу. Било их је и у Доњим Давидовићима (Билећа), одакле су после другог светског рата одселили у Војводину.

Андрићи су у Завали и Голубинцу (Попово). Из Завале је неки Андрић дошао на Голубинац “за зета код Бенића” и ту се настанио.

 

Изузетно вредан прилог о братству Андрића из места Мојдеж добили смо од Зорана Ђурова Шабовића.

Уз Зоранову сагласност објављујемо његово целокупно истраживање о братству Андрић из књиге “Мојдеж – прилози за хронику села и родослове”, коју је објавио 2007. године. Реч је о истраживању о родовима из насеља Мојдеж код Херцег Новог.

Текст о братству Андрић  је у ПДФ формату и можете га прочитати преко следећег линка: Братство Андрић – из Мојдежа.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (72)

Одговорите

72 коментара

  1. Srdjan Andric

    Pozdrav svim Andricima.

    Zovem se Srdjan Andric. Otac mi je porijeklom iz sela Priboj (na Majevici, Republika Srpska). Andrici su se doselili u Proboj prije preko 150 godina, samo je moj dzed živio 96 godina. Slavimo svetog Nikolu. Volio bih da znam odakle poticemo, dali oko Trebinja, Nevesinja ili Gacka.
    Unaprijed hvala

    • Nick Andrej

      Здраво. Мој прадеда је био Андреј по презимену. Рођен је на румунско-српској граници, али на румунској страни. Мој прадеда до мог оца били су по националности Румуни. Сада се презивам Олдја јер је мој деда узео девојачко презиме своје маме. Мој прадеда је мигрирао у град на српској страни румунско-српске границе где су моји деда и отац рођени у Малом Заму, Вршац, Србија, Југославија. Испробао сам своју Y DNA и најближи сам Босанцима, Србима и Хрватима. Али ја се слажем са доста Срба. Дакле, мислим да је моје порекло по оцу био Србин који је избегао отоманску власт. Најближи ми је један босански Србин који је из бањалучке области Босне, а он има заштитника Светог Николу. Пошто си ти Андрић, који је сличан Андреју презиме и имаш светог заштитника Николу и из Мајевице која није далеко од Бањалуке када мислиш да поделиш неке маркере са Y DNA, требало би да тестираш своју идна и видиш да ли се поклапаш са мном и неке људе са којима се прилично слажем. Тренутно је распродаја Y DNA тестова људи са Мајевице управо сам приметио па пишем и због тога. Ево линка за продају: https://www.poreklo.rs/2024/02/13/projekat-geneticko-genealoskog-istrazivanja-porijekla-stanovnistva-semberije-i-majevice/