Порекло презимена Андрић

27. фебруар 2012.

коментара: 72

Презиме Андрић представља, према Ристи Милићевићу (“Херцеговачка презимена”), познати род у Херцеговини.

Андрићи су настањени у невесињском, требињском и столачком крају. У Колешко (Невесиње) веома су се давно населили из Љубомира, а из Колешка су неке породице прешле у Братач код Невесиња. У Врпоље (Љубомир) Андрићи су дошли из Црне Горе. Славе Јовањдан.

У Домановиће (Чапљина) су дошли из села Пијесци код Мостара. Славе Ђурђевдан.

Једно предање каже да су Андрићи из Братача убили “на конаку” једног трговца и опљачкали га. Када су се посвађали са муслиманима из тог села, одселили су у Босну и настанили се код неког бега. Бег им је на Божић послао сина “на положај” и дао му “рушу” да метне на бадњак. Као “уздарје” они су детету дали сат од оног трговца. Бег је познао сат свог сина. Обећао је да им неће ништа учинити ако му кажу одакле им сат. Кад су му казали, бег је заплакао, одржао реч и наредио им да се селе што даље, где он о њима ништа неће знати. Једни су се, затим, вратили у Невесиње, а други су отишли у неки други крај Босне.

Андрића има у Мостару, Коњицу, Билећи, Требињу. Било их је и у Доњим Давидовићима (Билећа), одакле су после другог светског рата одселили у Војводину.

Андрићи су у Завали и Голубинцу (Попово). Из Завале је неки Андрић дошао на Голубинац “за зета код Бенића” и ту се настанио.

 

Изузетно вредан прилог о братству Андрића из места Мојдеж добили смо од Зорана Ђурова Шабовића.

Уз Зоранову сагласност објављујемо његово целокупно истраживање о братству Андрић из књиге “Мојдеж – прилози за хронику села и родослове”, коју је објавио 2007. године. Реч је о истраживању о родовима из насеља Мојдеж код Херцег Новог.

Текст о братству Андрић  је у ПДФ формату и можете га прочитати преко следећег линка: Братство Андрић – из Мојдежа.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (72)

Одговорите

72 коментара

  1. Pozdrav svima. Ja sam Čedomir Andrić iz Kikinde. Treba mi pomoć oko porekla. Po rečima moga pokojnog dede takođe Čedomira, za vreme seobe srba krajem 17 veka dva brata Andrića Kojima ipak ne znam imena, su se doselili u Vojvodinu. Tačnije jedan brat je otišao u Nadalj a drugi u Kikindu. Slavimo Đurđevdan. Želeo bih da znam svoje dalje poreklo. Unapred hvala na odgovoru.

  2. saša andrić

    Pozdrav. Moja porodica Andrić po nekoj usmenoj priči i predanju živi u selu Martinci sigurno preko 200 godina. Slava nam je Sv. Dimitrije, mada postoji mogućnost da smo je prihvatili po doseljenju u ove krajeve. Takođe se spominje da smo poreklom Hercegovci. Jel ima neko neku bližu informaciju. Hvala unapred.

  3. saša andrić

    selo martinci kraj Sremske Mitrovice

  4. Nenad Andric

    Mene isto zanima odakle sam poreklo mi smo iz svileuve (kod koceljeve izmedju šapca i valjeva) moj pradeda je došao iz lopatanja a čuo sam da su pretoga dosli iz crne gore zanima me cela istina i priča o našem poreklu slavimo svetog jovana krstitelja
    Ko zna više o mojem poreklu ili smo čak i rod može samnom stupiti u kontakt 😊

  5. Miloš Andrić

    Pozdrav dobri ljudi!

    Mi smo Andrići poreklom iz Velikog sela kod Pirota i Stare Planine. Moj deda Nedeljko je dosao za BEograd, pobegavši od Bugara pred 2. sv rat.
    Znam da je pradeda imao specificno ime grckog porekla Stavrija. Prema prici iz porodice čukundeda se zvao Andra Ili Andrija pa je odatle poteklo prezime, dok me prijatelj uverava da mora biti hercegovačko.
    Rodbina, Andrići koji žive u Nišu slave Arandjelovdan.
    Bio bih zahvalan na bilo kakvom dodatnom podatku o mom poreklu.

    Pozdrav!

    • Nenad

      Ćao Miloše, tvoje teza zvuci zaista logično,
      Ja se isto prezivam Andrić
      Ali nisam iz tvog kraja nego iz okoline Valjeva i slavim Jovanjdan.
      I meni svi vicu da amo poreklom iz CG ili hercegovine zato mislim da je to to i citao sam zaista puno o tome

    • Gorica Andric

      Postovani Milose, ja trazim porijeklo mog dede Slavka Andrica, koji je zivjeo u Cacku oko 2. svjetskog rata. Prica se da je od izidao veliki pekarski dimnjak u Cacku. pred kraj zivota je zivjeo u Ratkovu a slavimo Arandjelovdan. Moji baba i deda su se razveli u toku 2. svjetskog rata i znam da je deda imao sina iz prvog braka, koji je bio narodni heroj i zivjeo je u Novom sadu. Baba je posle rata otisla sa djecom u Bosnu.

  6. Vladimir

    Poštovanje svim Andrićima.
    Ja sam iz Novog Sada,a poreklo nam je iz Nadalja. Slavimo Miholjdan (12 Oktobar).
    Dali neko zna odakle smo došli U Nadalj?
    Hvala

  7. Andric Zoran

    Moj prededa se zvao Krsta Andric iz sela Ostruzanj kod Osecine poginuo 1915 u ratu. Slavimo Arandjelovdan. Ako neko ima starijih podataka o Andricima iz Ostruznja voleo bih da se javi.

  8. Nenad Bogosav Andric

    Poz svima, otac i mi smo se nastanili u Vrnjackoj Banji, inace otac mi je iz Krivaje selo izmedju Sapca i Koceljeve, put magistrala prema Krupnju, 25km od Sapca, i slavimo Tomindan, i znam po pricama od pradede da smo se doselili i Hercegovine, i da se ranije slavio i Srdjevdan koji je dan posle Tomindana, a odakle smo se doselili i kada ne znamo, najstariji koji se nastanio u Krivaji je moj cukundeda oko 1860, a znamo po spomeniku gde se sahranjujemo u selu. Znam da ima dosta Andrica u Trebinju i Nevesinju, znam i za porodicu u okolini Novog Pazara i jos jednu iz Raske, a po ostalim komentarima vidim da nas ima po celoj Srbiji, Bosni, Crnoj Gori, a iz sporta znamo da imamo i dosta brace Hrvata Andrica, poz.

  9. Jovana

    Pozdrav svima, vidim da nas Andrića ima dosta ali po komentarima ne vidim da ima nekoga ko slavi Tomindan, ja po pričama znam da smo došli iz Hercegovine ne znam iz kog mesta. Zanima me da li danas ima andrića u Hercegovini koji slave Tomindan?

  10. Mišo Andrić

    Poštovanje svima, zanima me poreklo mog pra dede pod imenom Ratko Andrić. Bio je četnik koji je došao u Berilje gde je upoznao moju prababu Milunku. Međutim kada je moj deda imao samo 8 meseci napustio ih je i otišao je u rat.