Poreklo prezimena Andrić

27. februar 2012.

komentara: 72

Prezime Andrić predstavlja, prema Risti Milićeviću (“Hercegovačka prezimena”), poznati rod u Hercegovini.

Andrići su nastanjeni u nevesinjskom, trebinjskom i stolačkom kraju. U Koleško (Nevesinje) veoma su se davno naselili iz Ljubomira, a iz Koleška su neke porodice prešle u Bratač kod Nevesinja. U Vrpolje (Ljubomir) Andrići su došli iz Crne Gore. Slave Jovanjdan.

U Domanoviće (Čapljina) su došli iz sela Pijesci kod Mostara. Slave Đurđevdan.

Jedno predanje kaže da su Andrići iz Bratača ubili “na konaku” jednog trgovca i opljačkali ga. Kada su se posvađali sa muslimanima iz tog sela, odselili su u Bosnu i nastanili se kod nekog bega. Beg im je na Božić poslao sina “na položaj” i dao mu “rušu” da metne na badnjak. Kao “uzdarje” oni su detetu dali sat od onog trgovca. Beg je poznao sat svog sina. Obećao je da im neće ništa učiniti ako mu kažu odakle im sat. Kad su mu kazali, beg je zaplakao, održao reč i naredio im da se sele što dalje, gde on o njima ništa neće znati. Jedni su se, zatim, vratili u Nevesinje, a drugi su otišli u neki drugi kraj Bosne.

Andrića ima u Mostaru, Konjicu, Bileći, Trebinju. Bilo ih je i u Donjim Davidovićima (Bileća), odakle su posle drugog svetskog rata odselili u Vojvodinu.

Andrići su u Zavali i Golubincu (Popovo). Iz Zavale je neki Andrić došao na Golubinac “za zeta kod Benića” i tu se nastanio.

 

Izuzetno vredan prilog o bratstvu Andrića iz mesta Mojdež dobili smo od Zorana Đurova Šabovića.

Uz Zoranovu saglasnost objavljujemo njegovo celokupno istraživanje o bratstvu Andrić iz knjige “Mojdež – prilozi za hroniku sela i rodoslove”, koju je objavio 2007. godine. Reč je o istraživanju o rodovima iz naselja Mojdež kod Herceg Novog.

Tekst o bratstvu Andrić  je u PDF formatu i možete ga pročitati preko sledećeg linka: Bratstvo Andrić – iz Mojdeža.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (72)

Odgovorite

72 komentara

  1. Srdjan Andric

    Pozdrav svim Andricima.

    Zovem se Srdjan Andric. Otac mi je porijeklom iz sela Priboj (na Majevici, Republika Srpska). Andrici su se doselili u Proboj prije preko 150 godina, samo je moj dzed živio 96 godina. Slavimo svetog Nikolu. Volio bih da znam odakle poticemo, dali oko Trebinja, Nevesinja ili Gacka.
    Unaprijed hvala

    • Nick Andrej

      Zdravo. Moj pradeda je bio Andrej po prezimenu. Rođen je na rumunsko-srpskoj granici, ali na rumunskoj strani. Moj pradeda do mog oca bili su po nacionalnosti Rumuni. Sada se prezivam Oldja jer je moj deda uzeo devojačko prezime svoje mame. Moj pradeda je migrirao u grad na srpskoj strani rumunsko-srpske granice gde su moji deda i otac rođeni u Malom Zamu, Vršac, Srbija, Jugoslavija. Isprobao sam svoju Y DNA i najbliži sam Bosancima, Srbima i Hrvatima. Ali ja se slažem sa dosta Srba. Dakle, mislim da je moje poreklo po ocu bio Srbin koji je izbegao otomansku vlast. Najbliži mi je jedan bosanski Srbin koji je iz banjalučke oblasti Bosne, a on ima zaštitnika Svetog Nikolu. Pošto si ti Andrić, koji je sličan Andreju prezime i imaš svetog zaštitnika Nikolu i iz Majevice koja nije daleko od Banjaluke kada misliš da podeliš neke markere sa Y DNA, trebalo bi da testiraš svoju idna i vidiš da li se poklapaš sa mnom i neke ljude sa kojima se prilično slažem. Trenutno je rasprodaja Y DNA testova ljudi sa Majevice upravo sam primetio pa pišem i zbog toga. Evo linka za prodaju: https://www.poreklo.rs/2024/02/13/projekat-geneticko-genealoskog-istrazivanja-porijekla-stanovnistva-semberije-i-majevice/